Štyri nové filmy v kinách, noví Muži v čiernom, komédia Rodičia pod parou aj animák Veľký zlý lišiak

13.6.2019|Ivet Kollárová|

Horúce dni nám pribúdajú a jednou z alternatív ako sa príjemne schladiť je priestor kinosál. A od dnešného dňa si v nich môžeme pozrieť štyri nové snímky, pri ktorých sa, okrem vyššie spomínanej alternatívy, aj príjemne zabavíme. Pre náročnejších a festivalov-chtivých od zajtra začína Medzinárodný filmový festival Art Film Fest v Košiciach, ktorý potrvá do 22. júna.

Späť do našich kinosál. Režisér Fred Wolf natočil komédiu Rodičia pod parou (Drunk Parents). Salma Hayek a Alec Baldwin sú rodičia pod parou v bláznivej a nekorektnej komédii o manželoch a rodičoch, ktorí sa z času na času ocitnú pod obraz boží. Navyše zistia, že sú úplne bez peňazí. Zachovávajú si však noblesu aj súdržnosť a vymýšľajú, ako sa z problémov dostať. Bohužiaľ si k tomu dajú pohárik, rozhodnú sa potajomky prenajať susedov dom a potom už nestíhajú počítať katastrofy, ktoré tým spustia.

Frank a Nancy sú manželský pár príjemnej strednej triedy, s domom, priestranným nalešteným autom a s dcérou, ktorú práve odprevadili do prvého ročníka a na vysokoškolský internát. Do ich výbavy spokojného života patrí aj to, že si občas uhnú, ale ruku na srdce – kto nie. Potom sa však nečakane a zo dňa na deň ocitnú úplne na mizine. Jednoznačne sa zhodnú na dvoch veciach: milovanú dcéru musia na drahej škole udržať stoj čo stoj a nikto sa nič nesmie dozvedieť. Len je potrebné vymyslieť, ako na to. Otvoria si teda fľašu a noc strávená s nápojmi im prinesie do života veľa otrasných nápadov. Napríklad, plán ako tajne prenajať susedov prázdny dom, na ktorý majú dohliadať. Plán rýchlo prinesie slušnú hotovosť, ale inak je samozrejme úplne šialený a nemôže dobre dopadnúť. Obzvlášť, ak dom prenajmete oficiálne registrovanému sexuálnemu predátorovi pod dozorom. Rodičia pod parou potom začnú rozbíjať klin klinom, vŕšiť jeden zlý nápad za druhým, až sa im všetky katastrofy vymknú spod kontroly. A také pokojné susedstvo to bolo… okrem Salmy a Aleca si vo filme zahrali aj Joe Manganiello, Bridget Moynahan, Jim Gaffigan, Treat Williams, Ben Platt, Aasif Mandvi, Sasha Mitchell, Olivia Luccardi, Aimee Mullins, Michelle Veintimilla, či Kid Cudi. 

Od dnes v kinách opäť aj agenti v čiernych oblekoch zachraňujúci svet pred inváziou mimozemšťanov, v réžii F. Gary Graya vo filme Muži v čiernom: Globálna hrozba (Men in Black International). Muži v čiernom odnepamäti chránia našu Zem pred vesmírnou háveďou. V novom dobrodružstve však stoja proti hrozbe, s akou sa ešte nestretli: zradcovi v ich vlastných radoch. V hlavných úlohách Chris Hemsworth, Tessa Thompson, Rebecca Ferguson, Liam Neeson, Emma Thompson, Kumail Nanjiani, či Rafe Spall. 

Pre najmenších, no určite poteší aj oko dospelých, prichádza do kín animovaný film natočený podľa rovnomenného francúzskeho komiksu, od tvorcov Patricka Imberta a Benjamina Rennera s názvom Veľký zlý lišiak a iné príhody (Le grand méchant renard et autres contes). Vidiek nie je vždy taký pokojný ako sa zdá a zvieratká z tejto farmy sú nevyspytateľné: lišiak, ktorý je mamou pre trojicu kuriatok; zajac, ktorý sa hrá na bociana či kačka, ktorá chce byť Santa Clausom. Keď si myslíte, že život na vidieku je prechádzka ružovou záhradou, zamyslite sa znova! V slovenskom znení Richard Stanke, Dano Dangl, Roman Pomajbo, Martin Zatovič, Tatiana Kulíšková, Dušan Szabo, Štefan Kožka, Tibor Vokoun, či Jozef Domonkoš.

Film sa premieta spolu s krátkym predfilmom ŠARKAN režiséra Martina Smatanu, ktorý mal svoju premiéru na MFF Berlinale 2019, kde súťažil v sekcii Generation Kplus.

Štvrtým novým filmom na tento týždeň je česko-slovenská „coming-of-age“ snímka Uzly a pomaranče režiséra Ivana Pokorného. Uzly a pomaranče sú príbehom o prvej láske voňajúcej po pomarančoch, nesmelých dotykoch, chlapčenských súbojoch o česť a hlavne o koňoch. Scenár vychádza z knižnej predlohy renomovanej autorky pre mládež, Ivy Procházkovej. Zachytáva život pätnásťročného Dareka, ktorému sa po smrti matky všetko obrátilo naopak. V jeho živote sa však objavia kone, ktorého ho sprevádzajú nielen počas krásneho obdobia zamilovanosti ale dovedú ho až na prah dospelosti. V hlavných úlohách Tomáš Dalecký, Emílie Neumeister, Steffen Groth, Eva Sakalová, Anton Petzold, Jakub Čech, Hana Bartoňová, Stanislav Majer, Leoš Noha, Ewa Farna, Ľubo Kostelný, či Elizaveta Maximová. 

  Foto © Depositphotos/ASFK/ContinentalFilm/Bonton/Itafilm

Súvisiace články