Ad Astra, Rambo: Posledná krv, či Pomaľované vtáča medzi šiestimi novými filmami od dnes v kinách

19.9.2019|Ivet Kollárová|

Tento týždeň prinesie tri nové filmy z Hollywoodu, medzi nimi epickú, sci-fi drámu Ad Astra, dvoma snímkami bude pokračovať aj prehliadka britského filmu s názvom Film is Great a do oficiálnej kinodistribúcie vstupuje český kandidát na nomináciu na Oscara, Pomaľované vtáča.

Šesť nových filmov, ktoré prichádzajú v dnešný premiérový deň do našich kín, obohatí aj ponuka 25. ročníka obľúbenej putovnej prehliadky na Slovensku, Projekt 100, ktorú včera odštartoval film Nech je svetlo.

Režisér James Gray natočil pozoruhodnú snímku Ad Astra. Brad Pitt putuje na vonkajší okraj slnečnej sústavy, aby odhalil záhadu, ktorá ohrozuje životy ľudí na Zemi. Objavuje tam tajomstvá, ktoré spochybňujú povahu ľudskej existencie a naše miesto vo vesmíre. 22. storočie. Umelá inteligencia je integrovaná do všetkých priemyselných odvetví. Mesiac a Mars sú kolonizované. Ľuďmi osídlené satelity obiehajú okolo Neptúnu, najvzdialenejšej planéty slnečnej sústavy. Na Zemi sa stavia nová Babylonská veža. Je to anténa, ktorej koniec dosahuje až do vesmírneho priestoru a ktorá má slúžiť k vyhľadávaniu inteligentného mimozemského života.

Tím budujúci túto gigantickú stavbu vedie Roy McBride. Astronautom sa stal vďaka svojmu otcovi, ktorý bol veliteľom výskumnej expedície projektu Lima. Aj jej úlohou bolo pátrať po vyspelom mimozemskom živote, ale pred dvadsiatimi rokmi zmizla kdesi v útrobách vesmíru. Zem postihuje jedna nečakaná katastrofa za druhou, ohrozená je aj stavba gigantickej antény. Americké spravodajské služby sa domnievajú, že Royov otec stále žije a ohrozenie Zeme má pôvod v explóziách, ku ktorým dochádza na planéte Neptún a súvisí s projektom Lima. Roy je vyslaný na vesmírnu misiu vedúcu cez Mesiac a Mars až k vonkajšiemu okraju slnečnej sústavy, aby tu svojho otca našiel. Jeho cesta však odhalí tajomstvo spochybňujúce samotnú podstatu ľudskej existencie a jej miesta vo vesmíre.

Názov filmu sa odvoláva na známe heslo Per Aspera Ad Astra, čo v preklade znamená Cez prekážky ku hviezdam. A preto si neľahkú úlohu zadal aj režisér filmu James Gray: „Mojím cieľom je vytvoriť tu najrealistickejšiu verziu vesmírneho cestovania, akú kedy bolo možné vďaka filmu zažiť.“ Aj preto za kamerou stál jeden z najpovolanejších, Hoyte Van Hoytema, ktorý vytvoril obrazovú stránku takých filmov, ako sú Interstellar, Spectre alebo Dunkirk. V hlavných úlohách Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland, Ruth Negga, John Ortiz, Jamie Kennedy, John Finn, Anne McDaniels, Daniel Sauli, Vivian Fleming-Alvarez, či Melvin Payne Jr. 

Pre deti aj dospelých prichádza do kín pokračovanie animovaného filmu, natočeného na motívy obľúbenej hry, Angry Birds vo filme 2 (Angry Birds Movie 2) od režiséra Thorupa Van Ormana. Red, Bomb a Chuck sa vracajú v pokračovaní populárnej rozprávky. Okrem vtáčieho Píplandu a sveta ich úhlavných nepriateľov Krochkáčov existuje aj záhadný tretí ostrov, ktorého obyvatelia predstavujú pre všetkých novú hrozbu. Ak sa chcú zachrániť, musia sa odvekí súperi spojiť a spolupracovať. Z najhorších nepriateľov je tak ešte horší tím... v anglickom znení Jason Sudeikis, Josh Gad, Bill Hader, Awkwafina, Tiffany Haddish, Danny McBride, Peter Dinklage, Maya Rudolph, Nicki Minaj, či Gaten Matarazzo. U nás sa film premieta so slovenským dabingom, v ktorm budeme počuť napríklad Petra Sklára, Vladimíra Kobielskeho, Daniela Dangla, Petra Marcina, Tinu, či Ivana „Tuliho“ Vojteka.

Film Búrlivé výšiny (Wuthering Hights), ďalšiu adaptáciu slávneho románu Emily Brontëovej tentokrát nakrútila progresívna filmárka - jedna z najvýraznejších britských režisérok súčasnosti  - Andrea Arnold (Fish Tank, Red Woad, Wasp, American Honey). Búrlivé výšiny mali premiéru v súťaži na festivale v Benátkach 2011. Režisérka Andrea Arnold do svojej verzie obsadila talentovaných mladých hercov - Cathy stvárňuje Kay Scodelario a konfliktného Heathcliffa James Howson. Snímka, ktorú z veľkej časti nakrúcali ručnou kamerou, sa sústredí na naturalizmus a poetiku prírody a človeka v nej. V hlavných úlohách Kaya Scodelario, James Howson, Solomon Glave, Paul Hilton, Shannon Beer, Simone Jackson, Steve Evets, či James Northcote.

Na Britských ostrovoch ostaneme aj s novinkou od režisérky Isabel Coixet, drámou Florencino kníhkupectvo (The Bookshop). Anglicko 1959. Do malého ospalého mestečka východného Anglicka prichádza Florence Green, ktorá je aj napriek odporu kultivovanej, no bezohľadnej miestnej opozície, rozhodnutá otvoriť svoje kníhkupectvo.

Film je nakrútený podľa predlohy románu Penelope Fitzgerald The Bookshop, ktorého príbeh sa odohráva v r.1959. Florence Green - vdova, stále plná života - sa rozhodne otvoriť prvé kníhkupectvo v ospalom prímorskom anglickom mestečku. Bojuje s depresiou, chladom a značnou apatiou miestnych obyvateľov. Sama sa snaží vytvoriť a priniesť niečo nové, v čom sa jej čoskoro začína dariť a jej život sa pomaly mení k lepšiemu. Systematicky sa snaží “vychovať“ tak trochu obmedzených miestnych obyvateľov, ktorí vďaka nej nachádzajú cestu k najlepšej súčasnej literatúre, vrátane Nabokovej škandalóznej Lolity a knihy 451 stupňov Fahrenheita od Raya Bradburyho, ktoré im začínajú otvárať oči a prebúdzať emócie.

Florencine aktivity a angažovanosť jej časom prinášajú spriaznenú dušu a spojenca v postave pána Brundisha. Táto spoločenská revolúcia jej však postupne vytvára aj zúrivých nepriateľov: vyvoláva nevraživosť u miestnych obchodníkov... Vo filme si zahrali Emily Mortimer, Bill Nighy, Hunter Tremayne, Honor Kneafsey, Frances Barber, Patricia Clarkson, Richard Felix, či Julie Christie.

Od dnes v našich kinách aj vojnová dráma režiséra Václava Marhoula, ktorá mala premiéru v Hlavnej súťaži na MFF Benátky, odkiaľ si odniesla cenu Cinema for UNICEF (udeľuje študentská porota) a aktuálneho českého kandidáta na nomináciu na Oscara, Pomaľované vtáča (Nabarvené ptáče). V snahe uchrániť svoje dieťa pred vyhladzovaním Židov, posielajú ho rodičia k príbuznej na vidiek kdesi vo východnej Európe. Chlapcova teta však nečakane umiera a tak je dieťa nútené vydať sa na cestu a pretĺkať sa samo divokým a nepriateľským svetom, v ktorom platia len miestne pravidlá, predsudky a povery. Snahu chlapca o doslova fyzické prežitie vystrieda však po vojne iný boj. Boj, ktorého si ani nie je vedomý - boj so sebou samým, boj o svoju dušu, o svoju budúcnosť… Vo filme v česko-slovensko-ukrajinskej koprodukcii si v hlavných úlohách zahrali Petr Kotlár, Stellan Skarsgård, Udo Kier, Harvey Keitel, Nina Šunevič, Zdeněk Pecha, Lech Dyblik, Jitka Čvančarová, Julian Sands, Júlia Valentová, Aleksej Kravčenko, Barry Pepper, či Petr Vaněk.

Ešte raz, naposledy a osudovo prichádza do kín John Rambo v podaní Sylvestra Stalloneho. Piatym dielom Rambo: Posledná krv (Rambo: Last Blood), v réžii Adriana Grunberga, uzavrie takmer štyridsať rokov dlhý príbeh legendárnej akčnej postavy. Po neľútostných bojoch v džungli a púšti sa dej zavŕši tam, kde sa v snímke Prvá krv začal. Doma v Amerike. Nakoniec ho aj tu doženie minulosť. Rambo bude nútený oprášiť svoje schopnosti a vydať sa na cestu krvavej pomsty. John Rambo sa konečne vrátil domov. Usadil sa na ranči v Arizone a démonov zo svojej zabijackej minulosti sa snaží vyhnať pokojným životom kovboja v americkom zapadákove. Nájde si aj niekoľko ľudí, ktorých má rád a na ktorých mu záleží. Má šancu dosiahnuť vnútorný pokoj. A práve obyčajný pocit, že má konečne pre čo žiť, ho neľútostne vráti tam, odkiaľ sa snaží utiecť. Do sveta zabíjania.

Dcéra jeho dávneho priateľa totiž nedbá na výstrahy a vydá sa za hranice do Mexika, kde ju unesie miestna mafia. Únosy dievčat na nútenú prostitúciu robia zločinci v Mexiku bežne, v tomto prípade však majú obrovskú smolu. „Ide k vám smrť a neexistuje nič na svete, čo by vám pomohlo zastaviť ju,“ hovorí John Rambo pokojne a s rozmyslom smerom ku gangu mexického drogového kartelu. Každý, kto o Rambovi niekedy počul, vie, že nie je dôvod neveriť mu. Boh pozná zľutovanie, John nie.

Prvýkrát s krátkymi vlasmi, prvýkrát bez čelenky, prvýkrát u seba doma, prvýkrát unavený. Zato stále s lukom a ikonickým nožom. Kruh sa uzatvára. John Wick a ďalší zabijaci dneška sú síce elegantní a cool. Ale toto je Rambo, ktorý aj na zemi dokáže rozpútať peklo. Prvé zábery z filmu, ktoré Sylvester Stallone osobne predstavil na festivale v Cannes, vzbudili veľké očakávania. Atmosféra, boj s vlastnou minulosťou a dôraz na samotnú postavu sľubujú skutočne dôstojnú rozlúčku s filmovou sériou a postavou, ktorá sa stala skoro synonymom žánru akčného filmu. Vďaka vykresleniu zlomeného zabijaka, ktorý stratil svoju silu, sa viacero ľudí nebojí porovnávať posledného Ramba s nadšene prijatým Loganom. Logická otázka teda znie: Zostane John Rambo nažive aj potom, ako bude preliata posledná krv? V hlavných úlohách si po boku Stalloneho zahrali aj Paz Vega, Óscar Jaenada, Louis Mandylor, Adriana Barraza, Yvette Monreal, Joaquín Cosio, či Atanas Srebrev.

  Foto © Depositphotos/Magicbox/CinemArt/FilmEurope/Bonton/Itafilm

Súvisiace články