Vtáky noci, Poďme kradnúť kone, či Sviňa medzi šiestimi novými filmami od dnes v našich kinách

6.2.2020|Ivet Kollárová|

Mesiac február odštartuje v kinách šesť nových filmov a v bratislavskom kine Lumiére bude prehliadka japonského filmu. O napínavý začiatok mesiaca sa postará aj vyvrcholenie oscarovskej sezóny, keďže udeľovanie cien Akadémie sa koná už túto nedeľu (9.2.).

Čínska režisérka Cathy Yan sa stala provu režisérkou z Ázie, ktorá kedy režírovala film od DC, či nejaký superhrdinský film. Toto prvenstvo jej patrí za réžiu pestrofarebnej akčnej snímky, inšpirovanej komixovými sirénami z Gothamu, s názvom Vtáky noci a fantastický prerod jednej Harley Quinn (Birds of Prey And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn). Počuli ste ten vtip o policajtovi, vtáčatku, psychoške a mafiánskej princeznej? Vo filme Vtáky noci a fantastický prerod jednej Harley Quinn rozpráva hlavná hrdinka svoj prekvapivý príbeh tak, ako to vie len ona. Keď sa v Gothame jeho najnechutnejšie sebestredný zločinec Roman Sionis a jeho horlivá pravá ruka Zsasz zamerajú na dievča menom Cass, mesto počas jej hľadania okamžite prevrátia hore nohami. Cesty štyroch svojských žien - Harley, Huntress, Black Canary a Renee Montoya – sa pretnú a ony nemajú na výber. Musia sa spojiť, aby zločinca porazili.

Hviezdne obsadený film, v ktorého centre stojí postava, ktorú si diváci a diváčky zamilovali vo filme Jednotka samovrahov (Suicide Squad). Po rozchode s Jokerom sa Harley Quinn snaží nájsť vo svete svoje nové miesto a spája sa s ďalšími unikátnymi ženami, aby zachránili ohrozené dievča, ale aj mesto Gotham, najznámejšiu metropolu sveta komiksov vydavateľstva DC Comics. Vydajte sa s dravými Vtákmi noci na pestrofarebnú, ligotavú a nabúšenú jazdu jeho ulicami! V hlavných úlohách Margot Robbie, Mary Elizabeth Winstead, Ewan McGregor, Jurnee Smollett-Bell, Bojana Novakovic, Chris Messina, Rosie Perez, Matthew Willig, Steven Williams, Jenelle McKee, Derek Wilson, Eddie J. Fernandez, či Jesse James. 

Z klubového sveta uvidíme dve zaujímavé snímky. Prvou je nórska dráma od režiséra Hansa Petter Molanda, Poďme kradnúť kone (Ut og stjæle hester). November 1999. 67-ročný Trond žije v novoobjavenej samote. Začiatkom zimy zistí, že má suseda, ktorého spoznal už v roku 1948. Bolo to v lete, Trond mal vtedy 15 rokov a bolo to práve to leto, kedy ho jeho otec pripravoval niesť bremeno svojej nadchádzajúcej zrady a zmiznutia. Bolo to tiež leto, počas ktorého Trond dospel a poprvýkrát zacítil vôňu ženy, po ktorej túžil. Tej istej, s ktorou sa Trondov otec chystal stráviť celý svoj život. Film získal Strieborného medveďa za najlepší mimoriadny umelecký počin na Berlinale 2019. Vo filme si zahrali Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Tobias Santelmann, Danica Curcic, Pål Sverre Hagen, Gard B. Eidsvold, Jon Ranes, či Anders Baasmo Christiansen.

Druhou výnimočnou snímkou je novinka od talentovaného kanadského režiséra Xaviera Dolana, dráma o priateľstve, láske a hľadaní skutočných emócii s názvom Matthias a Maxime (Matthias et Maxime). Matthias a Maxime sú už od detstva nerozlučnými kamarátmi. Keď sú však počas natáčania študentského filmu vyzvaní, aby sa pobozkali pred kamerou, všetko sa náhle zmení. Zdanlivo nenarušiteľné puto je zneistené pochybnosťami, aké city k sebe v skutočnosti prechovávajú. Dvaja muži s tridsiatkou na krku si musia položiť zásadnú otázku – ako správne žiť svoj život? Kde je ich miesto? V hlavných úlohách Gabriel D'Almeida Freitas, Pier-Luc Funk, Samuel Gauthier, Antoine Pilon, Adib Alkhalidey, Anne Dorval, Harris Dickinson a jednu z hlavných postáv stvárnil samotný Xavier Dolan.

Od dnes v kinách aj česká komédia Román pre pokročilých od režisérky Zity Marinovovej. Aký je život rozvedených mužov oddelených naštvanou exmanželkou nielen od stola, postele ale aj účtov? Ako zapôsobí rozvod na ich morálku a sebavedomie? Toto všetko sa dozviete z korektnej komédie s Marekom Vašutom v hlavnej úlohe.

Hlavný hrdina noblesný šarmantný sveták Rudolf sa po rozvode zapríčinenom jeho nerozvážnou milostnou avantúrou musí presťahovať z prepychu veľkomesta do provinčného hotela, ktorý vlastní so svojim roztopašným bratom Arnoštom. Rudolf je z momentálnej situácie “mierne” rozladený a zmieta sa medzi odhodlaním usadiť sa v kľudnom monogamnom vzťahu a medzi nástrahami, ktoré mu denne pripravuje notorický flamender a sukničkár Arnošt. A akoby trestom už nebolo časté bolenie hlavy z „opice“, musia sa obaja páni vysporiadať i s protivnou a všetkého schopnou majiteľkou vedľajšieho hotela, ktorej tak nejakým omylom vyhlásili vojnu. Vďaka vytrvalému výchovnému pôsobeniu hotelovej recepčnej Nikoly sa Rudolfovi podarí nadviazať monogamný vzťah. Svet je však malý a lož má krátke nohy.. Víťazstvo preto nemusí vyzerať vždy tak, ako si ho predstavujeme. Okrem Vašuta vo filme uvidíme aj Jitku Čvančarovú, Evu Decastelo, Miroslava Etzlera, Ladislava Hampla, Vadnu Hybnerovú, Bereniku Kohoutovú, Martina Maxu, Karla Zímu, Dominiku Myslivcovú, Vincenta Navrátila, či Jitku Sedláckovú.

Pre deťúrence prvý februárový týždeň pripravil animovanú rodinnú snímku Super maznáčikovia (Pets United) od režiséra Reinharda Kloossa. Film rozpráva príbeh o statočných zvieratkách, ktoré sa rozhodnú spojiť sily a spolu sa pustia do boja proti nezmyselnému nápadu starostu. Ten sa rozhodol vyhnať všetkých živých obyvateľov z mestečka a nahradiť ich robotmi. Túlavý pes Roger je rebel, ktorý  pomôže každému, kto je v núdzi. Aj tým, že občas uchmatne jedlo rozmaznaným domácim maznáčikom. A tých je v Robo City viac, než dosť. Robo City je totiž široko ďaleko to najmodernejšie mesto, aké si viete predstaviť. Jeho obyvatelia si žijú šťastne, pretože takmer všetko obstarávajú roboti. Lenže bezstarostné dni práve končia. Starosta mesta totiž zošalel. Rozhodol sa všetkých ľudí a aj zvieratá vyhnať a z ich domovov urobiť mesto robotov. 

Roger si síce z toho nič nerobí, ale ak chce svoje mesto zachrániť, bude potrebovať pomoc. Síce nerád, no musí svoje sily spojiť s nebojácnou mačacou dámou Bellou, zhýčkaným pudlom Ronaldom, nemotorným mopslíkom Walterom a domácim prasiatkom menom Sophia. K nim sa pridáva robot Bob, ktorý má o koliesko viac, čo z neho robí  neuveriteľného dobráka. Táto čudesná  partička sa ide zistiť príčinu starostovho pomätenia. Musia sa pokúsiť zachrániť svoje domovy a snáď i celé mesto. Film sa u nás premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Juraja Kemku, Zuzanu Šebovú, Jakuba Ružičku, Elenu Podzámsku, René Jankoviča, Martina Kaprálika, Petra Krajčoviča, Dušana Szabo, Juraja Predmerského, či Romana Matiska.

Posledným filmom, ktorý mieri dnes do našich kín je slovenská snímka Sviňa od tvorcov Mariany Čengel Solčanskej a Rudolfa Biermanna. Nezabiješ, nezosmilníš, nepokradneš. Film Sviňa bol nakrútený na základe rovnomenného knižného bestselleru spisovateľa Arpáda Soltésza. Odohráva sa vo svete vysokej politiky, mafie bielych golierov, organizovaného zločinu, obchodu s bielym mäsom a veľkých peňazí. 

Krajinku kdesi pod horami ovládajú vysokopostavení zločinci, ľudia prepojení s politikou, mafiou, ale aj s políciou, súdmi a veľkými kšeftami. Závislá tínedžerka zmizne z resocializačného centra, no nikomu nechýba. O nútenom sexe a drogách chce povedať na polícii, ale pošlú ju preč. Vyhľadá novinára, ktorý sa pustí do rozpletania neuveriteľnej chobotnice zločinu, mafie, vydierania. Talentovaný politik sa stane predsedom a ovládne celú krajinu, pretože kto má moc, má pod palcom aj políciu, aj štátne obchody. Z malého veksláka sa stáva veľký vydierač, ktorý s ľuďmi narába ako so šachovými figúrkami. Lenže môže pravda prežiť, medzi ľuďmi, ktorým ide o prachy a moc? Alebo sa boh peňazí neštíti ani vraždiť?

Scenár a réžiu filmu mali v rukách dve výrazné osobnosti slovenského filmu Mariana Čengel Solčanská a Rudolf Biermann. Prečo sa rozhodli spoločne vytvoriť takýto emočne intenzívny film? „Umenie možno nemá moc zmeniť svet, ale máme stále slobodu vysmiať sa ľudskej hlúposti,” povedala Mariana Čengel Solčanská. „Sviňa je film, cieľom ktorého nie je súdiť či nebodaj odhaľovať utajované skutočnosti, ale priniesť dobrý divácky zážitok,” hovorí Rudolf Biermann, “Napínavý akčný film, kde uvidíte skvelé herecké výkony, výborné drsné dialógy inšpirované životom.” V hlavných úlohách Jozef Vajda, Marko Igonda, Dano Heriban, Gabriela Marcinková, Diana Mórová, Braňo Bystriansky, Szidi Tobias, Jakub Rybárik, Mária Schumerová, či Dana Droppová.

  Foto © Magicbox/ContinentalFilm/CinemArt/FilmEurope/ASFK

Súvisiace články

Prehľad filmov na máj 2024

Prehľad filmov na máj 2024

Pred nami je mesiac máj, mesiac lásky a my tu máme pre vás opäť prehľad filmov, ktoré uvidíme v slovenských kinách. Kaskadér Jeho...