Od dnes si v kinách môžeme pozrieť štyri nové filmy, To musí byť nebo, Sólo, či Mosley

11.6.2020|Ivet Kollárová|

Po dlhých troch mesiacoch tu opäť máme nové filmy, ktoré si tento krát môžeme ísť pozrieť do kín! S najnovším uvoľňovaním opatrení, ktoré platí od včera sa mierne upravili aj podmienky, ktoré musia byť dodržané v kinách. Neplatí šachovnicové sedenie, aj keď lístky sa budú naďalej predávať s odstupom jedného sedadla medzi už obsadenými sedadlami. Povolené sú podujatia do 500 ľudí a naďalej platí dodržiavanie odstupu v radoch minimálne 2 m.

Výraznou zmenou je povolenie predaja a konzumácie jedla v sálach (kinách, hudobných kluboch, či iných), čo by predznamenalo znovu-otvorenie aj našich dvoch najväčších multiplexov – Cinema City a Cinemax. A mohlo by sa tak stať už budúci týždeň.

Ešte dôležitejšou správou sú nové filmy, ktoré si už môžeme vychutnať priamo v prítmí kinosál. V dnešný premiérový deň prichádzajú do kín štyri nové snímky, bude aj komédia, aj dokument, aj animák a jeden thriller.

Veľmi vydarenú, umeleckú snímku plnú hrejivého humoru prináša filmový tvorca Elia Suleiman, s názvom To musí byť nebo (It Must Be Heaven). Elia Suleiman, hlavná postava a rozprávač, uteká z Palestíny a hľadá alternatívny domov, len aby si uvedomil, že Palestína je vždy s ním. Prísľub nového života sa čoskoro premení v komédiu plnú omylov. Nech sa vydá akokoľvek ďaleko, od Paríža až po New York, všetko mu pripomína domov: polícia, kontroly na hraniciach a rasizmus sú vždy prítomné… A zatiaľ čo robí všetko pre to, aby sa začlenil do novej spoločnosti, každý mu neustále pripomína, odkiaľ pochádza. Ako sa tak túla a hľadá sám seba, Elia Suleiman si kladie základnú otázku: čo môžeme naozaj považovať za domov? Film je burlesknou ságou skúmajúcou identitu, národnosť a spolupatričnosť, v ktorej humor prináša novú nádej pre ostatných i pre samotného Suleimana. Film uspel aj na MFF Cannes 2019, odkiaľ si odniesol Zvláštnu cenu poroty a cenu FIPRESCI. Vo filme okrem samotného Suleimana uvidíme aj Gaela Garcíu Bernala, Ali Suliman, Kareema Ghneima, Georga Khleifiho, Stephena McHattieho, Kwasi Songui, či Yasmine Hamdan.

V koprodukcii Nový Zéland a Čína vznikol animovaný film Mosley v réžii Kirbyho Atkinsa. Mosley tvrdo pracuje celé dni a týždne na farme, kde vládne výbušný a nepríjemný farmár Simon. Keď sa jedného dňa vráti Mosley z práce do svojej stajne prezradí mu jeho syn Rue, že v blízkom lese našiel niečo úžasné. Je to starodávna jaskyňa s maľbami bytostí, ktoré sa im veľmi podobajú – ale chodia vzpriamene a majú ruky. Film sa u nás premieta so slovenským dabingom, v ktorom môžeme počuť Juraja Kemku, Mateja Landla, Mariána Miezgu, Petru Vajdovú, Petra Rúfusa, Limu Prágerovú, Juraja Predmerského, Františka Kovára, Ivana Romančíka, Reného Jankoviča, Vladimíra Jedľovského, či Petra Sklára.

V réžii zosnulého Artemia Benkiho (režisér zomrel len nedávno, 15. apríla) uvidíme jeho posledný filmový počin, lyrický dokument o samote a návrate do života s názvom Sólo. Martin P. je mladý argentínsky klavírny virtuóz a skladateľ, ktorý posledné štyri roky prežil v ústave pre duševne chorých El Borda v Buenos Aires, najväčšom psychiatrickom zariadení v latinskej Amerike. Detský hudobný génius a najsľubnejší talent svojej generácie sa pokúša nájsť spôsob, ako prekonať svoje psychiatrické ochorenie a vrátiť sa do života vonku, za múry sanatória i na koncertné pódiá, zatiaľ čo pracuje na svojej novej skladbe Enfermaria.
Sólo rozpráva výnimočný a zároveň univerzálny príbeh o posadnutosti tvorbou a dokonalosťou, popisujúci evolúciu ľudskej bytosti, ktorá čerpá svoju silu z vlastnej citlivosti. Vo filme uvidíme Martína Perina, Soledad Madarietu, či Federica Daniela Bustosa.

A niečo „menšie“ z USA. Režisér Craig Zobel natočil mierne kontroverzný thriller Lov (The Hunt). Dvanásť ľudí sa zobúdza na lúke uprostred lesa. Nepoznajú sa, nevedia, kde sú, ani ako sa tam dostali. Netušia, že boli vybratí na špeciálny účel…..stali sa lovnou zverou. Kto a prečo na nich poľuje? Skôr ako si stihnú odpovedať, niektorí z nich padnú mŕtvi na zem. Tí, ktorí prežili prvú salvu, začínajú tušiť, že ide o život, a že neznámi strelci neprestanú, kým ich všetkých nezlikvidujú. Normálny človek, by takúto situáciu nezvládol, lenže Crystal našťastie celkom normálna nie je. Nechystá sa zomrieť a urobí všetko pre to, aby prežila. Dokonca sa môže stať, že z lovcov budú obete….

Jason Blum, producent vynikajúcich hororov Uteč, My a série Očista, a Damon Lindelof, spoluautor televíznych seriálov Pozostalí a Stratení, prichádzajú s mysterióznym trilerom, ktorý sa miestami stáva až čiernou komédiou. Záleží na povahe a predstavivosti diváka. „Lov je veľmi akčná, veľmi násilná, ale zároveň veľmi hravá satira,“ hovorí scenárista Damon Lindelof. „Nediktuje divákom čiernobiele videnie sveta, v ktorom sú len dobrí a zlí. Ukazuje dve skupiny ľudí, ktorí si nerozumejú a dopustia sa voči sebe extrémneho násilia. V tomto smere ma veľmi inšpiroval film Uteč. Tiež som chcel nakrútiť desivý príbeh so spoločenským presahom, pri ktorom sa divák zároveň môže aj smiať,“ dodáva Lindelof. Vo filme si zahrali Betty Gilpin, Hilary Swank, Ike Barinholtz, Wayne Duvall, Ethan Suplee, Emma Roberts, Christopher Berry, Amy Madigan, Steve Coulter, Dean J. West, Vince Pisani, Teri Wyble, Macon Blair, J.C. MacKenzie, Usman Ally, Juan Gaspard, Justin Hartley, či Hans Marrero. 

Trajektória „života“ filmu Lov v USA bola ako na horskej dráhe. Z prvého pôvodne plánovaného termínu premiéry (27. september) museli štúdia Universal film stiahnuť po čom, čo krajinou opäť otriasla masová streľba. A keď sa film konečne dostal do kín (13. marca) týždeň po jeho premiére ich museli zatvorili kvôli dobre známej korone. Universal síce povolil film na pár hodín na stiahnutie, avšak my máme možnosť si ho pozrieť na veľkom plátne a presvedčiť sa, či všetok ten rozruch okolo neho stál za to.

Bonus

V kinách sa dajú pozrieť aj ďalšie dve veľmi zaujímavé a nové snímky:

Životopisná dráma Radioactive od režisérky Marjane Satrapi. Neuveriteľný, no skutočný príbeh ženy, matky, manželky a vedkyne - Marie Curie-Sklodowskej. V biednych podmienkach drevenej kôlne, s deravou strechou - honosne nazvanej laboratórium, znáša výpary, žiarenie, pred ktorým sa nechráni a kde celé hodiny mieša železnou tyčou vriacu masu - sa jej podarí získať decigram čistého rádia. Úspech sa dostaví v roku 1902. Týmto objavom rádia navždy zmenila tvár vedy. V hlavných úlohách Rosamund Pike, Sam Riley, Anya Taylor-Joy, Sian Brooke, Aneurin Bernard, Cara Bosson, Mirjam Novak, či Yvette Feuer.

Dráma Dlhaňa (Dylda) od ruského režiséra Kantemira Balagova. Leningrad, rok 1945. Druhá svetová vojna zničila mesto, zdemolovala budovy a doviedla obyvateľov do fyzicky aj psychicky zúboženého stavu. Hoci sa jedno z najstrašnejších obliehaní skončilo, v troskách, ktoré po ňom ostali, stále zvádza boj život so smrťou. Dve mladé ženy Ija a Maša skúšajú nájsť zmysel a nádej v snahe vybudovať svoje životy medzi ruinami odznova. Dvadsaťosemročný ruský režisér Kantemir Balagov s týmto prepracovaným, miestami až trýznivým filmom, v ktorom zobrazil stále prítomné rany z obdobia vojny, vyhral na MFF Cannes 2019 Cenu za réžiu v súťažnej sekcii Istý pohľad.

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/Filmtopia/Magicbox/CinemArt

Súvisiace články

Prehľad filmov na máj 2024

Prehľad filmov na máj 2024

Pred nami je mesiac máj, mesiac lásky a my tu máme pre vás opäť prehľad filmov, ktoré uvidíme v slovenských kinách. Kaskadér Jeho...