Film Tenet dorazí do kín v 70 krajinách, vrátane Slovenska, ešte pred samotnou premiérou v USA

28.7.2020|Ivet Kollárová|

Jedným z najdiskutovanejších filmov tohto roka je epická sci-fi snímka režiséra Christophera Nolana, Tenet. Za normálnych okolností by sme ho v tejto dobe mali všetci napozeraný (film mal ísť pôvodne do kín 17. júla), niektorí aj niekoľko krát a debata by sa sústredila výhradne na jeho kvality, plusy, či mínusy. Avšak, rok 2020 nie je normálny a my sa zaoberáme najmä jeho dlho-očakávanou a už tri krát odloženou premiérou, ktorá ovplyvní ako smerovanie štúdii Warner Bros. a ich ďalších snímok, tak aj fungovanie kín, ktoré sá otvárajú pomalšie a fungujú v obmedzených režimoch.

Pred týždňom štúdia WB urobili výrazné zmeny do svojho kalendára premiér filmov na rok 2020 a Tenet bol jeden z tých filmov, ktorý z kalendára úplne zmizol. Jeho posledný plánovaný termín premiéry bol 12. august (13.8. u nás). WB si dali načas a prehodnotili svoju stratégiu uvedenia filmu do kín. V praxi to znamená, že film nebude mať klasické celosvetové (day and day) uvedenie do kín, naopak WB sa rozhodli premiéru filmu spustiť 26. augusta a to vo viac ako v 70 krajinách celosvetovo. Oči pre plač ostali v USA, kde film dorazí do kín a to len vo vybraných štátoch, 3. septembra.

Táto veľmi potešujúca správa platí aj pre Slovensko, ktoré je zaradené medzi krajiny, v ktorých bude mať film Tenet jednu z najskorších premiér a to 27. augusta. Tu je zoznam krajín, v ktorých sa film začne premietať od 26.8.2020: Belgicko, Bulharsko, Chorvátsko, Dánsko, Egypt, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Maďarsko, Island, Indonézia, Taliansko, Kórea, Lotyšsko, Litva, Portugalsko, Srbsko, Slovensko, Švédsko, Švajčiarsko, Turecko, Ukraina. Následne sa pridajú aj Veľká Británia, Austrália, Rakúsko, Bahrain, Kanada, Česká republika, Nemecko, Grécko, Hong Kong, Izrael, Lebanon, Malayzia, Stredný Východ, Nový Zéland, Poľsko, Saudská Arábia, Singapore, Taiwan, Thajsko, Spojené Arabské Emiráty. Od piatka 28.8. sa pridajú krajiny vo Východnej Afrike, Ghana, Nigéria, Nórsko, Rumunsko, Slovinsko, Španielsko a Vietnam. Od 3. septembra to bude aj Kuwait a Qatar. Krajiny ako Azerbajdžan, Arménsko, Kirgizsko, Moldavsko, Kazachstan, či Rusko film uvidia od 10. septembra a Japonsko sa dočká 18. septembra.

Film Tenet je natočený na kamery IMAX, čiže si ho budeme môcť vychutnať v tej najlepšej kvalite a na poriadne veľkom plátne.

Zdroj:  deadline.com Foto © Warner Bros.

Súvisiace články