Dnes prichádzajú do kín (tých otvorených) dve výborné snímky, Corpus Christi a Chľast

26.11.2020|Ivet Kollárová|

Napriek pokračujúcej a nemilej situácii tu máme opäť raz príjemnú správu. Do kín dnes prichádzajú dva nové filmy svetovej kvality. Veľa kín aj napriek informácii, že môžu otvoriť svoje brány filmu-chtivým divákom, zostalo zatvorených a to najmä z dôvodu, že táto síce pozitívna správa prišla z čista jasna a zo dňa na deň, čo zaskočilo ako prevádzkovateľov kín, tak aj distribútorov filmov, ktorí mnohé z plánovaných premiér filmov presunuli na neskoršie termíny, či až na budúci rok.

Avšak, pár kín otvorilo (po Slovensku ich môže byť cca 25), výhodu majú menšie kiná, ktoré ponúkajú klubové, indie, svetové, či slovenské a české snímky a do práce sa púšťajú aj naši distribútori. Veľa nových filmov sa síce do konca roka do kín nepohrnie, ale poteší aj to málo čo áno. A štartujeme aktuálnym týždňom, ktorý nám v kinách v ich oficiálnej distribúcii predstaví dve výnimočné snímky. Jednu môžeme stále vidieť v rámci prehliadky Be2Can a je kandidátom na nomináciu na Oscara 2021 a druhá bola na Oscara nominovaná tohto roku v kategórii najlepší zahraničný film.

Prvou novinkou v našich kinách je poľská dráma Corpus Christi (Boże Ciało) od režiséra Jana Komasa. Dvadsaťročný Daniel prejde v nápravnom zariadení pre mladistvých duchovnou premenou. Chcel by sa stať kňazom, ale s jeho trestným registrom na to nemôže ani pomyslieť. Keď ho prepustia a má začať pracovať v stolárstve v malom meste, prezlečie sa po príchode do kňazského a vďaka náhode sa začne starať o miestnu farnosť. Príchod mladého charizmatického pastiera rozčerí stojaté vody a miestna komunita, kruto zasiahnutá tragédiou, ktorá sa tu stala, môže s jeho pomocou začať pomaly liečiť svoje rany. Uspeje Daniel vo svojom poslaní? A za akú cenu? Film získal aj jednu nomináciu na Európske filmové ceny a to v kategórii najlepší herec pre Bartosza Bieleniu.

Film Corpus Christi bude premietaný s krátkym pred filmom Sh_t Happens od režisérskej dvojice Michaela Mihályi a David Štumpf. Bytový dom plný sebeckých obyvateľov. Úplne vyčerpaný domovník a jeho sexuálne frustrovaná manželka. Ovdovený jeleň topí svoj smútok v alkohole… Zatiaľ, čo sa snažili vyrovnať so svojimi problémami, ocitli sa v ťažko riešiteľnom milostnom trojuholníku, ktorého dôsledky sa môžu ľahko stať trvalými, niekedy až príliš trvalými. Film je voľnou adaptáciou známeho biblického príbehu a zároveň ho premieňa na súčasné ironické rozprávanie o tom, ako svet niekedy funguje.

Vo filme Corpus Christi si zahrali Bartosz Bielenia, Aleksandra Konieczna, Eliza Rycembel, Tomasz Zietek, Barbara Kurzaj, Leszek Lichota, Lukasz Simlat, či Juliusz Krzysztof Warunek.

Z Poľska plynulo prejdeme do Dánska a na druhú novinku v našich kinách, dramédiu Chľast (Druk), ktorú nám predstaví režisér Thomas Vinterberg. Existuje teória, že sa rodíme s malým množstvom alkoholu v krvi a mierna podnapitosť otvára našu myseľ svetu okolo nás, zmenšuje naše problémy a zvyšuje kreativitu. Povzbudení touto teóriou sa Martin a jeho traja priatelia, unavení stredoškolskí učitelia, pustia do experimentu spočívajúceho v tom, že si počas pracovného dňa udržujú stálu hladinku. Ak dokázal Churchill vyhrať druhú svetovú vojnu v alkoholickom opare, čo by mohlo pár kvapiek znamenať pre nich a ich študentov? Snímka s oficiálneho výberu Cannes 2020 mala mať premiéru na tomto medzinárodnom filmovom festivale, ktorý sa tento rok neuskutočnil. V hlavných úlohách Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe, Magnus Millang, Maria Bonnevie, či Susse Wold.

Film Chľast rovnako získal nominácie na Európske filmové ceny a to hneď štyri, vrátane najlepší film, režisér, či herec, ktorá išla Madsovi Mikkelsenovi.

  Foto © Depositphotos/ASFK/Film Europe

Súvisiace články

Prehľad filmov na máj 2024

Prehľad filmov na máj 2024

Pred nami je mesiac máj, mesiac lásky a my tu máme pre vás opäť prehľad filmov, ktoré uvidíme v slovenských kinách. Kaskadér Jeho...