Prehľad filmov na október 2021 – Duna, Venom 2, Posledný duel,Titán,Zelený rytier,či Paralelné matky

4.10.2021|Ivet Kollárová|

Po výdatnom lete a slušnom septembri nás v októbri kinách čakajú filmové hody. Tento mesiac nás poctí filmovými lahôdkami z festivalov Berlinale, Cannes a Benátky a to nie len v rámci prehliadky Be2Can, ktorá štartuje 18. októbra. Rovnako prinesie hollywoodske blockbustre, ktoré si rozhodne nechcete nechať ujsť a musíte vidieť na čo najväčšom plátne a najlepšie IMAX (ak je tá možnosť). A som si istá, že uvidíme aj niekoľko potenciálnych oscarovských kandidátov, minimálne pre kategóriu medzinárodný film, technické kategórie, a možno aj réžia, film a iné :)

Medzi 27 novými filmami, ktoré pripravili distribútori na október je 18 európskych namixovaných do klubových snímok v česko-slovenskej, či inej produkcie. Uvidíme tituly ako Moja afganská rodina, Cenzorka, Quo vadis, Aida?, Titán, či Paralelné matky. Z hollywoodskych veľkofilmov to budú bomby ako Duna, Posledný súboj, Venom, Zelený rytier, či Halloween zabíja. A pokračuje aj festivalová sezóna. Zo známejších medzinárodných festivalov dobieha MFF New York a začiatkom októbra štartuje MFF v Londýne. U nás budú v kurze filmové prehliadky, spomínaná Be2Can koncom mesiaca a začiatkom októbra Filmový festival inakosti, ktorý bude prebiehať od 6. do 11. októbra.

Mesiac október ponúkne štyri filmové týždne, ktoré sa budú predbiehať v počte ponúknutých nových filmov. Prvý týždeň odštartuje šiestimi novými snímkami a ťahákom určite bude tzv. prequel film k seriálu Sopranovci, The Many Saints of Newark v réžii Alana Taylora. Film mapuje život obávaného gangstra z New Jersey, Tonyho Soprana. Hlavnú úlohu Tonyho si zahral syn nebohého Jamesa Gandolfiniho, ktorý túto postavu stvárnil v spomínanom seriáli, Michael. V ostatných úlohách Jon Bernthal, Billy Magnussen, Vera Farmiga, Corey Stoll, či Ray Liotta.

Od českých susedov si prvý týždeň užijeme dva filmy. Prvým je česká komédia Zbožňovaný od režiséra Petra Kolečka. Film rozpráva príbeh uznávaného a obľúbeného pediatra Zdeňka, ktorý odchádza do dôchodku a celá jeho rodina sa teší ako si ho konečne užijú. No Zdeněk má jedno malé tajomstvo, a síce milenecký pomer s kolegyňou, ktorá sa rovnako teší a nádeja, že na ňu bude mať Zdeněk konečne čas. V hlavných úlohách Jiří Bartoška, Ivana Chýlková, Zuzana Kronerová, Jiří Langmajer, či Taťjana Medvecká. Druhým je dokumentárny film Zákon lásky od Barbory Chalupovej (V sieti), ktorý nám odkrýva realitu v spoločnosti na tému manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Film sa premieta v rámci prehliadky Filmový festival inakosti.

Na rovnakej prehliadke bude odpremierovaný aj film režiséra Harryho Macqueena, dojemná road movie Supernova. Film sleduje dvojicu Sama a Tuskera, ktorí prežívajú najťažšie obdobie vo svojom vzťahu. S Tuskerovov diagnózou demencie, odkrytými tajomstvami a rozličnou predstavou budúcnosti čelia otázke, čo znamená láska a čo sme ochotní urobiť jeden pre druhého. V hlavných úlohách excelujú Colin Firth a Stanley Tucci. V slovenskej produkcii vznikol ďalší dokumentárny film Architekt drsnej poetiky v réžii Ladislava Kaboša, ktorý prináša príbeh o živote a práci slovenského rodáka, karpatského Nemca Hansa Broosa, ktorého architektonické dielo zanechalo v Brazílii nezmazateľnú stopu.

Prvý októbrový týždeň prinesie do kín aj novinku, prvý anglicky hovoriaci film režisérky Ildikó Enyedi Ľúbil som svoju ženu, ktorý sa predstavil na MFF Cannes 2021, ako aj na slovenskom Cinematiku v Piešťanoch. Príbeh filmu sleduje kapitána lode Jakoba Störra, ktorý uzavrie stávku, že sa ožení s prvou ženou, ktorá vstúpi do kaviarne. A zrazu vchádza Lizzy... vo filme uvidíme Léu Seydoux, Gijsa Nabera, Louisa Garrela, Lunu Wedler, či Ulricha Matthesa. 

Druhý októbrový týždeň ostane takisto verný šiestim novým filmom v našich kinách. A bude mať hneď dva veľkofilmy ako ťaháky týždňa. Prvým je historická dráma, natočená na základe skutočných udalostí v réžii Ridleyho Scotta, historický epos Posledný súboj. Film prináša príbeh zrady a pomsty na pozadí temného a brutálneho stredovekého Francúzska 14. storočia. No rovnako sa zameriava na odvahu jednej ženy vo svete ovládanom mužmi, ktorá je ochotná riskovať a postaviť sa za svoju pravdu. V hlavných úlohách Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer, Ben Affleck, či Harriet Walter.

Druhým blockbustrom je pokračovanie príbehu vcelku obľúbeného anti-hrdinu, rivala Spider-Mana, z marvelovského Sony univerza, tentokrát v réžii špecialistu na motion capture Andyho Serkisa s názvom Venom: Carnage prichádza. Eddie Brock a jeho nový kamoš, mimozemský symbiont, s ktorým zdieľa svoje telo sa musia vysporiadať ako so vzájomným spolunažívaním, tak aj s novými nástrahami v podobe sériového vraha, ktorý sa rovnako stane hostiteľom. V hlavných úlohách Tom Hardy, Woody Harrelson, Michelle Williams, či Naomie Harris.

V kinách uvidíme ďalší český film, romantickú komédiu Láska na špičkách od režiséra Petra Zahrádka o zničených snoch a kariére, no o to väčšej a neoblomnej vôle dokázať svetu viac, udržať sa nad vodou a žiť život na plno, v zdraví a v kruhu najbližších. Z Česka sa presunieme viac na západ Európy, konkrétne do Francúzska odkiaľ prichádza rodinný film Vlk a lev. Nečakané priateľstvo. Neuveriteľné dobrodružstvo. V kanadskej divočine zvedie osud dokopy mladé dievča s mláďatami dvoch obávaných šeliem a na svete je priateľstvo, aké nemá páru. Snímku, ktorá sa natáčala so skutočnými zvieratami režíroval Gilles de Maistre.

Do oficiálnej kinodistribúcie v druhý októbrový týždeň mieri snímka, ktorá zaznamenala slovenský, historický úspech, keď si z MFF Benátky 2021 odniesla cenu za réžiu v sekcii Horizonty, film od režiséra Petra Kerekesa, Cenzorka. Film o ženách, matkách, väzenkyniach. Natáčané v ukrajinskej väznici v Odese film rozpráva príbeh odsúdených tehotných žien, ktoré svoje deti vidia v obmedzenom čase, navyše im musia spoza stien väznice zabezpečiť náhradný domov, aby neskončili v sirotinci. Ďalším klubovým filmom v slovensko-česko-francúzskej koprodukcii je animovaná dráma Moja afganská rodina v réžii Michaely Pavlátovej. Film natočený na motívy knihy Frišta je posolstvom o dôležitosti vzájomného rešpektu a porozumenia a rozpráva o Češke Helene, ktorá sa vydala za Afganca Nazira a jej živote v novej krajine s novým menom Herra a odlišnou úlohou v spoločnosti akú poznala doteraz. Film získal Cenu poroty na MFF animovaného filmu Annecy 2021. 

Tretí októbrový týždeň bude najnadupanejší. Čaká nás osem nových filmov, vrátane víťaza Zlatej palmy za najlepší film z MFF Cannes 2021, sureálneho mysteriózneho body-hororu od režisérky Julii Ducournau, Titán. Film ponúka vizuálne silné obrazy, vízie ženy – niekoľkonásobnej vrahyne, ktorá je posadnutá autami, ktorá navyše tají svoje pohlavie a vydáva sa za strateného syna jedného zúfalého muža. Vo filme si zahrali Agathe Rousselle, Vincent Lindon, či Garance Marillier. Ďalším klubovým filmom na tretí októbrový týždeň je snímka bosnianskej režisérky Jasmily Zbanic, Quo Vadis, Aida? Film sleduje udalosti invázie srbskej armády do mestečka Srebrenica v júli roku 1995 z pohľadu prekladateľky OSN Aidy, ktorá sa snaží zachrániť ako svoju rodinu, tak aj ostatných obyvateľov mesta. 

Avšak ťahákom týždňa je hollywoodsky blockbuster a sci-fi epos nevídaných rozmerov v réžii vizionára Denisa Villeneuva, Duna. Film natočený podľa rovnomenného románu od Franka Herberta prináša na plátna kín príbeh mladého Paula Atreidesa, ktorý je predurčený viesť a chrániť svoj ľud, svoju rodinu pred útokmi rivalov, ktorí sa na nehostinnej planéte Arrakis snažia získať jedinú vzácnu komoditu, tzv. korenie, ktoré v ľuďoch odomyká ich plný potenciál. Vo filme si zahrali Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Zendaya, Jason Momoa, Dave Bautista, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Javier Bardem, či Charlotte Rampling. 

Ďalší hollywoodsky film sa vracia k filmovej hororovej sérii Halloween. Režisér David Gordon Green natočil ďalšiu kapitolu s názvom Halloween zabíja. V úlohe Laurie Strode sa opäť predstaví Jamie Lee Curtis. A pokračujeme v zaujímavých veľkofilmoch. Režisér David Lowery prináša fantazijnú drámu Zelený rytier. Film rozpráva príbeh, ktorý začína v časoch keď česť bola nadovšetko a odvaha robila kráľov. Temnejším spôsobom prerozpráva epický stredoveký fantasy príbeh z legiend o Artušovi. V hlavných úlohách Dev Patel, Alicia Vikander, Sean Harris, Barry Keoghan, či Joel Edgerton. 

Režisér Vincent Boy Kars natočil experimentálnu snímku, v ktorej spája dokumentárny štýl a fikciu s názvom Drama Girl. V nej sa mladé dievča vyrovnáva s kľúčovými udalosťami z minulosti tak, že rekonštruuje scény z vlastného života. Október nezabudol ani na najmenších. Trio filmových tvorcov Sarah Smith, Jean-Philippe Vine a Octavio E. Rodriguez natočilo animovanú rozprávku Ron má chybu o priateľstve mladého chlapca Barneyho s jeho novým kamošom, robotom Ronom. Film sa premieta so slovenským dabingom. A prehľad nových filmov na tretí októbrový týždeň uzavrie gruzínska osobnostná dráma Začiatok, ktorá je celovečerným debutom režisérky Dei Kulumbegašvili. Film sleduje ženu, ktorej svet sa pomaly rozpadá a po boku extrémistického manžela sa snaží pochopiť svoje túžby.

Posledný štvrtý októbrový týždeň prinesie do kín sedem nových filmov. Opäť budú dva české. Prvý je dokumentárny portrét jednej z najväčších legiend českého divadla Jana Wericha od tvorcov Martina Slunečka a Miloša Šmídmajera s jednoduchým názvom Jan Werich. Druhým je film v réžii Radka Bajgara, Kurz manželskej túžby, vzťahová komédia pre ľudí, ktorí chcú v zdraví a láske prežiť vlastné manželstvo. Vo filme si zahrali Jana Plodková, Lucia Siposová, Lenka Vlasáková, Vojtech Kotek, Lukáš Latinák, Jiří Bartoška, či Petra Nesvačilová. Koncom mesiaca bude aj horor a konkrétne s názvom Parožie v réžii Scotta Coopera o temných tajomstvách, záhadnom študentovi a legendárnych pravekých organizmoch.

Po MFF Benátky 2021, ktoré film otváral, prichádza do našich kín novinka od španielskeho režiséra Pedra Almodóvara, Paralelné matky. Film ponúka intenzívny a citlivý portrét dvoch rozdielnych žien, ktoré prechádzajú nechceným tehotenstvom, medzi ktorými sa vytvorí silné prepojenie, ktoré im zásadným spôsobom zmení životy. V hlavných úlohách Penélope Cruz, ktorá si z Benátok odniesla cenu za najlepšiu herečku, Milena Smit, či Rossy de Palma. Koncom mesiaca sa budú tešiť aj deťúrence, a možno aj niektorí dospelí. Do kín prichádza pokračovanie animovaného rodinného filmu o jednej temnej rodinke, ktorá sa vydáva na letnú dovolenku, v réžii dvojice Greg Tiernan a Conrad Vernon, Rodina Adamsovcov 2. Film sa premieta so slovenským dabingom. 

Posledné dva filmy štvrtého októbrového týždňa sú európskej produkcie. Z Nórska prichádza dráma Disco od režisérky Jorunn Myklebust Syversen. Netradičný film rozpráva o dospievaní, prijatí seba samej, fanatizme a bizarných formách spirituality v ére sociálnych sietí. V hlavnej role žiari vo svojom filmovom debute hviezda obľúbeného tínedžerského seriálu SKAM Josefine Frida. Z Maďarska prichádza dráma v réžii uznávaného režiséra Gábora Herendiho Toxikoma. Film vychádza z rovnomenného autobiografického románu Győzőa Szabóa, ktorý rozpráva príbeh dvoch hlavných hrdinov, drogovo závislého alfa samca a psychiatra hrajúceho sa na Boha, ktorí sú vo vzájomnom rozpore a nakoniec sa stanú priateľmi. 

  Foto © Continental Film/Film Expanded/Vertigo Distribution

Súvisiace články

Prehľad filmov na máj 2024

Prehľad filmov na máj 2024

Pred nami je mesiac máj, mesiac lásky a my tu máme pre vás opäť prehľad filmov, ktoré uvidíme v slovenských kinách. Kaskadér Jeho...