Prehľad filmov na november 2021 – Eternals, Miluj svojho robota, Posledná noc v Soho, Klan Gucci

2.11.2021|Ivet Kollárová|

Na mesiac november pripravili naši kino-distribútori 24 nových filmových titulov, z toho len šesť bude americkej produkcie. Predposledný mesiac roku 2021 sa tak bude niesť v znamení klubového, indie filmu prevažne európskej produkcie, čo jednoznačne poteší cinefilov a snáď povzbudí ostatných, aby si išli do kina pozrieť aj inú ako mainstreamovú tvorbu.

Prvý novembrový týždeň príde do kín sedem nových filmov. Hollywoodskym ťahákom je tretí film 4 fázy marvelovského filmového univerza a celkovo 25. film MCU Eternals v réžii držiteľky Oscara za film Krajina Nomádov Chloé Zhao. Desať nových superhrdinov bude bojovať za záchranu sveta proti mimozemským obludným tvorom Deviantom. Vo filme si zahrali Gemma Chan, Richard Madden, Kumail Nanjiani, Barry Keoghan, Kit Harington, Salma Hayek, Angelina Jolie, či Harry Styles. 

Klubových ťahákov je viac. Všetku pozornosť si zaslúži mysteriózna islandská balada v réžii Valdimara Jóhannssona Ada o dare materskej lásky, ktorý sa môže ľahko zmeniť na najstrašnejšie prekliatie. Táto znepokojujúca vizuálna báseň si odniesla z MFF Cannes Cenu za originalitu. V hlavných úlohách manželského páru uvidíme Noomi Rapace a Hilmira Snær Guðnasona. Po MFF Berlinale 2021, či prehliadke Be2Can mieri do oficiálnej kino-distribúcie aj nemecká sci-fi tragikomédia Miluj svojho robota od režisérky Marii Schrader. Príbeh o láske, túžbe a umelej inteligencii, ktorá je vyskladaná každému človeku na mieru, aby ho urobila šťastným. Vo filme uvidíme Maren Eggert, Dana Stevensa, či Sandru Hüller.

Režisér Radek Bajgar prináša do kín Kurz manželskej túžby, vzťahovú komédiu pre ľudí, ktorí chcú v zdraví a láske prežiť vlastné manželstvo. V hlavných úlohách Jana Plodková, Lucia Siposová, Lenka Vlasáková, Vojtech Kotek, Lukáš Latinák, Jiří Bartoška, či Petra Nesvačilová. Dozvuky halloweenskej noci odznejú vo švédskom horore Niekto na druhej strane od režisérskeho dua Tord Danielsson a Oskar Mellander. Nadpozemské sily sa stanú súčasťou rodiny, ktorá sa presťahuje do nového domu na relatívne kľudnom predmestí.

Bude aj česká komédia o youtuberoch, influenceroch a naprávaní reputácie vo filme Shoky a Morthy: Posledná veľká akcia v réžii Andyho Fehu. A prvý novembrový týždeň ponúkne aj prvý z piatich dokumentov. Režisér Vitaliy Manskiy natočil aktuálny a intímny portrét Michaila Gorbačova v snímke Gorbačov. Raj. 

Šesť nových filmov uvidíme druhý novembrový týždeň. Lákadlami z americkej produkcie sú dve snímky. Výnimočný a svojský, nie len štýlom natáčania, režisér Wes Anderson nám predstaví snímku Francúzska depeša. Jedná sa o milostný dopis novinárom odohrávajúci sa v detašovanej redakcii amerických novín vo fiktívnom francúzskom meste 20. storočia, ktorý oživuje sériu reportáží publikovaných v časopise „Francúzska depeša”. Ako zvyčajne vo filme uvidíme plejádu skvelých hercov ako Tilda Swinton, Frances McDormand, Bill Murray, Jeffrey Wright, Adrien Brody, Benicio Del Toro, Owen Wilson, Léa Seydou, Timothée Chalamet, Angelica Huston, Mathieu Amalric, či Christoph Waltz.

Druhým lákadlom je pocta londýnskej štvrti Soho 60. rokov v štýlovom psycho-thrilleri Posledná noc v Soho od režiséra Edgara Wrighta. Prostredníctvom postáv študentky módneho dizajnu Eloise a barovej speváčky Sandie prenikáme do magického sveta napohľad bezstarostných šesťdesiatych rokov a sledujeme ich životy, ktoré sa za záhadných okolností prelínajú a odhaľujú znepokojivé vízie, ktoré vedú k šokujúcemu zisteniu. V hlavných úlohách excelujú herečky Thomasin McKenzie a Anya Taylor-Joy. V novembri budeme mať v kinách aj prvý Vianočný film a to od režisérky Marty Ferencovej s názvom Želanie pre Ježiška.

Druhý novembrový týždeň uvidíme v kinách tri dokumenty. Režisérka Olga Malířová Špátová natočila celovečerný dokumentárny film Karel, ktorý prináša ojedinelý pohľad do súkromia a duše Karla Gotta. Mladá režisérka Barbora Sliepková natočila film Čiary - urbánnu esej o osamelosti mestského človeka, ktorá je vizuálne inšpirovaná slovenským konceptuálnym umením a fotografiou. A dokument Veri Lackovej Ako som sa stala partizánkou o Rómoch v odboji, ktorí bojovali za našu slobodu a padli, upadli do úplného zabudnutia a zomreli tak druhý krát.

Tretí novembrový týždeň si zopakujem šesť nových filmov v našich kinách. Jediným filmom americkej produkcie je životopisná dráma King Richard v réžii Reinalda Marcusa Greena, natočená podľa skutočného príbehu Richarda Williamsa, trénera a otca svetoznámych tenistiek Sereny a Venus Villiamsových. V hlavnej úlohe nekompromisného Richarda uvidíme Willa Smitha. Dokumentom týždňa je film od režisérky Zuzany Piussi Očista.

Klubovú scénu tretí novembrový týždeň vedú dva filmy. Svoj režisérsky debut v snímke Sused predstaví herec Daniel Brühl. Pri zdanlivo náhodnom stretnutí je filmová hviezda Daniel konfrontovaná s Brunom, jednou z obetí znovuzjednotenia a gentrifikácie. Vie o Danielovi všetko – a chce sa mu pomstiť. Film mal premiéru na MFF Berlinale 2021. Ruský režisér Andrej Končalovskij natočil historickú sociálnu drámu Drahí súdruhovia! Keď komunistická vláda v roku 1962 zvýši ceny potravín, spurní robotníci v priemyselnom mestečku Novočerkassk vstúpia do štrajku. Masaker, ktorý nasleduje, pozorujeme očami oddanej straníckej aktivistky.

V česko-švajčiarskej koprodukcii uvidíme v kinách komediálnu road movie od režisérky Fiony Ziegler Stratení v raji. Príbeh o mladom mužovi Evženovi, ktorý sa zo Švajčiarska sťahuje do rodného mesta svojho otca, ktorý z Prahy emigroval v 68. O Evženovej vysnívanej práci, živote, útrapách a návrate späť do Švajčiarska. Vo francúzsko-kanadskej koprodukcii vznikol film voľne inšpirovaným životom speváčky Céline Dion v réžii Valérie Lemercier s názvom Hlas lásky. Film je poctou a oslavou kanadskej speváčky, ktorá už desaťročia svojim hlasom okúzľuje celý svet. 

Mesiac november uzavrieme štvrtým týždňom a s piatimi novými filmami v kinách. Lákadlom týždňa je film režiséra Ridleyho Scotta, ktorý je inšpirovaný šokujúcim skutočným príbehom impéria talianskeho módneho domu s názvom Klan Gucci. V hlavných úlohách uvidíme hviezdne obsadenie s Adamom Driverom, Lady Gaga, Jaredom Letom, Al Pacinom, Jeremy Ironsom, Jackom Hustonom, či Salmou Hayek.

Jediným animovaným filmom mesiaca november je film štúdii Disney v réžii tvorcov Jared Bush, Byron Howard a Charise Castro Smith s názvom Encanto: Čarovný svet. Príbeh rozpráva o neobyčajnej rodine Madrigalovcov, v ktorej má každé dieťa jedinečné schopnosti, okrem Mirabel. No je to práve Mirabel, ktorá bude musieť zachrániť svoju rodinu, ktorá sa ocitá v ohrození. Film sa premieta so slovenským dabingom. Francúzska komédia Macher na 30 dní od režiséra Tareka Boudaliho sleduje nesmelého Rayana, ktorému ostáva len 30 dní života, ktoré sa rozhodne prežiť naplno.

Ruský režisér Kirill Serebrennikov nám vo filme U Petrovovcov zúri chrípka ponúkne halucinogénnu jazdu do mysle umelca. Sledujeme deň v živote komiksového výtvarníka a jeho rodiny v postsovietskom Rusku. Zatiaľ čo Petrov trpí chrípkou, jeho priateľ Igor ho sprevádza na dlhej prechádzke, kde sa dá unášať medzi fantáziou a realitou. Posledným filmom v prehľade na november je francúzska dráma od režisérky Nicole Garcia Milenci o mileneckej dvojici, ktorých idylka na hrane zákona náhle končí po nečakanej tragédii. Avšak dvojica sa náhodne stretáva po niekoľkých rokoch a opäť sa medzi nimi rozhorí vášeň a láska. V hlavných úlohách Pierre Niney a Stacy Martin.

  Foto © CinemArt/ASFK/FilmEurope/BontonFilm/Filmtopia

Súvisiace články