Päť nových filmov mieri dnes do kín, medzi nimi aj Piargy, Neboj sa, zlatko, či Krásne bytosti

22.9.2022|Ivet Kollárová|

Tretí septembrový týždeň prinesie do kín päť nových filmov a dve obnovené premiéry reštaurovaných verzii – nemej klasiky Zvonár u Matky Božej a fantazijno-dobrodružného filmu Avatar. Slovenským ťahákom je film Piargy, klubovkou týždňa je Jane očami Charlotte a kontroverznou snímkou na týždeň je Neboj sa, zlatko.

Český režisér Tomáš Svoboda natočil komédiu Indián. „Nie je to indiánsky film ala Winetou, ale súčasná slovensko-česko-poľská komédia v hlavnej úlohe s Karlom Rodenom. Opisuje hektický život zaneprázdneného finančníka, do ktorého vstúpi duch starého indiánskeho náčelníka a začne jeho premena na človeka s hodnotami...“  Film Indián je komédia odohrávajúca sa v súčasnosti. Opisuje hektický život zaneprázdneného finančníka Ondreja Jonáša a jeho rodiny, do ktorého vstúpi duch zomierajúceho starého indiánskeho náčelníka. 

Duch indiána sa snaží hlavného hrdinu presvedčiť na nový spôsob života, zmýšľanie a hodnoty, no nedarí sa mu to, a tak medzi nimi začne vnútorný boj. Ondrej svoj život vedie na vysokej úrovni a za peniaze si kúpil vždy všetko a všetkých. V istom okamihu pre neho peniaze strácajú a prestávajú mať cenu. Pre iných je to príležitosť vyťažiť z toho maximum a ukradnúť si čo najviac pre seba. Každý nakoniec na chamtivosť spravodlivo doplatí. 

Film prináša zaujímavý boj osobností s vtipnými situáciami. Nenechajte si ujsť komédiu, ktorá ukazuje každodenné problémy, ale aj zábavné okamihy vyplývajúce zo sledu okolností! V hlavných úlohách Karel Roden, Vica Kerekéš, Daniel Olbrychski, Ester Geislerová, Marta Zmuda Trzebiatowska, Petr Vaněk, Štepánka Fingerhutová, Martin Myšička, Tomáš Matonoha, Anna Šišková, Sebastian Jacques, Jiří Dvořák, Lukáš Latinák, Tomáš Mecháček, Cyril Dobrý, Jaroslav Dušek, Tomáš Jeřábek, Eva Leimbergerová, Martin Pechlát, Vladimír Ćerný, či Vladimír Kriško. 

Britsko-francúzska herečka a speváčka Charlotte Gainsbourg sa nám v novinke Jane očami Charlotte (Jane par Charlotte) predstaví aj ako režisérka. Natáčať ťa na kameru je v podstate iba výhovorka, aby som sa na teba mohla pozerať (Charlotte Gainsbourg).

Režijný debut Charlotte Gainsbourg predstavuje dokumentárny portrét jej slávnej matky, britskej herečky, modelky a speváčky Jane Birkin. Kamera sprevádza dcéru s matkou po koncertných sieňach, po emočne silných miestach i pri každodenných povinnostiach, a pomocou intímnych rozhovorov odhaľuje rodinnú históriu, dôverné spomienky aj zákulisie umeleckej tvorby zosnulého otca a manžela Serga Gainsbourga. Témy materstva, kultu krásy, alkoholizmu či vystúpenia z tieňa svojich rodičov sú podrobené dôkladnej analýze v citlivých a otvorených rozhovoroch oboch protagonistiek.

V slovensko-česko-macedónskej spolupráci vznikla milostná dráma od macedónskeho režiséra Iva Trajkova, Piargy (Fašiangy). Milostný príbeh o nejasnej vine, láske a krutom treste. Dedina Piargy bude žiť hriešnym životom, pokiaľ v jednu fašiangovú noc celkom nezmizne. Akoby ju čerti odniesli s ľuďmi, domami aj zvieratami. Naplnia sa proroctvá starej vedmy Uli (Jana Oľhová) o príchode ancikrista a krutom treste?

Dej filmu, ktorý vznikol na motívy novely Františka Švantnera nás zavedie do dediny PIARGY. Mladá, krásna a chudobná Juliša (Judit Bárdos) tu zaplatí krutú daň za túžbu po lepšom živote. Keď sa vydá za Martina (Daniel Fischer) – syna najbohatšieho statkára, ocitne sa v rodine, kde vládnu tvrdé pravidlá. Nielenže bude čeliť nepríjemnému tlaku svokry, ale nedokáže sa ubrániť ani násilným zvodom svokra (Attila Mokoš). Juliša sa napriek tomu do manželovho otca zamiluje a vznikne ľúbostný trojuholník. Zakázané tajomstvo však neostane dlho utajené a vyťažiť z neho zatúžia všetci. Julišina sestra (Lucia Siposová), ľudia v obci a dokonca aj dedinský kňaz (Peter Nádasdi). V snímke sa okrem spomínaných hercov predstavia aj Jana Kvantiková, Ivan Martinka, Lucia Vráblicová, Daniel Fischer, Matej Struhár, či už zosnulý Marián Geišberg.

Z krásnej, no drsnej islandskej krajiny prichádza do oficiálnej kino-distribúcie novinka od režiséra Guðmundura Arnar Guðmundssona, dráma s názvom Krásne bytosti (Berdreymi). Štrnásťročný Balli je bytostný outsider z rozvrátenej rodiny. Márne hľadá oporu doma či v škole, kde je obeťou šikany. Všetko sa mení vo chvíli, keď stretne troch problematických tínedžerov, ktorí ho nečakane vezmú medzi seba. Partia, v ktorej dominuje násilný Konni a inteligentný Addi, ponúkne Ballimu chýbajúci domov. Druhá snímka Guðmundura Arnara Guðmundssona rozpráva s poetickým citom a surovosťou o vzťahoch, ktoré môžu trvať večne a pomáhajú nás formovať v tých najdôležitejších chvíľach, o krutosti aj nehe, ktoré sa rodia na magickej hranici medzi detstvom a dospelosťou. V hlavných úlohách Birgir Dagur Bjarkason, Áskell Einar Pálmason, Viktor Benóný Benediktsson, Snorri Rafn Frímannsson, Anita Briem, Ísgerður Elfa Gunnarsdóttir, Ólafur Darri Ólafsson, či Bragi Arnason. 

Film opradený kontroverziami, ktoré vyvrcholili tzv. aférou „spitgate“ na nedávnom MFF Benátky prichádza dnes do našich kín. Herečka a režisérka Olivia Wilde natočila psychologický thriller Neboj sa, zlatko (Don’t Worry Darling). Žena v domácnosti z 50. rokov žijúca so svojím manželom v utopickej experimentálnej komunite sa začína obávať, že očarujúca spoločnosť môže skrývať znepokojujúce tajomstvá. Vo filme si zahrali Florence Pugh, Chris Pine, Kate Berlant, Harry Styles, Gemma Chan, Nick Kroll, Timothy Simons, Sydney Chandler, Douglas Smith, či samotná Olivia Wilde.

Do fantazijného sveta Pandory sa ponoríme s reštaurovanou snímkou Avatar od režiséra Jamesa Camerona. Obnovené uvedenie oscarového epického dobrodružstva Jamesa Camerona z roku 2009, najúspešnejšieho filmu všetkých čias, s remastrovaným obrazom 4K a zvukom HDR. Filmoví diváci budú mať opäť možnosť cestovať v 3D naprieč vesmírom na vzdialenú planétu Pandora do roku 2154.

Scenár napísal a film režíroval držiteľ Oscara® James Cameron a v hlavných úlohách sa predstavia Sam Worthington, Zoe Saldaña, Stephen Lang, Michelle Rodriguez a Sigourney Weaver. Producentmi filmu sú James Cameron a Jon Landau. Film bol nominovaný na deväť cien Akadémie® vrátane cien za najlepší film a réžiu a získal tri Oscary®, a to za najlepšiu kameru, výpravu a vizuálne efekty.

A na záver chuťovka pre filmových nadšencov. Do kín dnes prichádza reštaurovaná verzia nemého filmu Zvonár u Matky Božej (The Hunback of Notre Dame) od režiséra Wallaca Worsleyho. Podľa nesmrteľnej klasiky Victora Huga. Quasimodo, hrbáč z Notre-Dame, sa obetuje, aby zachránil krásnu Esmeraldu, cigánku, ktorú chce Don Claude zavraždiť.

V Paríži 15. storočia Jehan, zlý brat arcivojvodu, túži po cigánke Esmeralde a prikáže hrbatému Quasimodovi, aby ju chytil. Vojenský kapitán Phoebus tiež miluje Esmeraldu a zachráni ju, ale cigánke Quasimodov zjav nie je nesympatický a vytvorí sa medzi nimi nepravdepodobné puto. Keď pomstychtivý Jehan obviní Esmeraldu z pokusu o vraždu Phoeba, Quasimodove city sú vystavené skúške. Tento film bol klenotom spoločnosti Universal z roku 1923 a stal sa jej najúspešnejším nemým filmom, ktorý zarobil viac ako 3 milióny dolárov. Film bol nakrútený podľa rovnomenného románu Victora Huga z roku 1831 a vyniká veľkolepými kulisami pripomínajúcimi Paríž 15. storočia, ako aj Chaneyho výkonom v úlohe mučeníka Quasimoda. Tento film katapultoval Chaneyho, v tom čase už známeho herca, medzi hollywoodske hviezdy a pomohol tiež stanoviť štandard pre mnohé neskoršie horory, vrátane Chaneyho Fantóma opery z roku 1925. Novo-zreštaurovaná verzia z roku 2007, ktorá vznikla z jediného originálu, je o 15 minút dlhšia ako všetky ostatné dostupné verzie. S pôvodnou symfonickou hudbou, ktorú v roku 2006 znovu nahral Robert Israel.

V hlavných úlohách Lon Chaney, Patsy Ruth Miller, Norman Kerry, Kate Lester, Winifred Bryson, či Nigel De Brulier. 

  Foto © Magicbox/CinemArt/ContinentalFilm/FilmEurope/Filmtopia/FilmExpanded

Súvisiace články