Prehľad filmov na december 2022 – Avatar 2, Fabelmanovci, Keď prehovorila, Neuveriteľné,ale pravdivé

29.11.2022|Ivet Kollárová|

Mnohí pravdepodobne rozmýšľame, ako sa to mohlo stať? Avšak realita hovorí jasnou rečou, pred nami je posledný mesiac roku 2022 – december. Mesiac, v ktorom sa obzeráme za starým rokom, ktorý za chvíľu skončí a zároveň vyzeráme rok nový, ktorý už vykukuje spoza rohu. A že sme opäť raz mali jeden turbulentný rok.. avšak na úplnú bilanciu roka je ešte skoro a tak sa sústreďme na to, čo nás do konca roka ešte čaká, najmä v kinách. 

Naši filmoví distribútori si na koniec roka nechali slušných 19 nových filmov, ktoré ponúknu neviazanú zábavu, ale aj čo to zo zamyslenia sa nad svetom a spoločnosťou, v ktorej žijeme. Záver roka rovnako patrí aj novej oscarovskej sezóne, ktorá sa rozbieha a my v kinách tento mesiac uvidíme pár snímok, ktoré sú potenciálnymi oscarovskými kandidátmi na nomináciu (ak nie aj na výhru v určitých kategóriách). Hollywoodskym ťahákom mesiaca je pokračovanie úspešného fantazijného filmu Avatar s podtitulom Cesta vody. Oscarovský potenciál neskrývajú filmy Fabelmanovci, či Keď prehovorila. Klubovými ťahákmi sú filmy ako Zabudnutá zem, Neuveriteľné, ale pravdivé, či Casablanca Beats.

Filmový mesiac december bude mať plných päť týždňov a najviac nových filmov sa do kín dostane v jeho prvej polovici. Prvý týždeň odštartuje šiestimi novými filmami. Zaujímavou snímkou je novinka od režisérky Marii Schrader, ktorá nás zavedie do obdobia, kedy sa na svetlo sveta dostali prípady sexuálneho zneužívania žien jedným z najmocnejších mužov v Hollywoode, filmovým producentom Harveym Weinsteinom, v snímke s názvom Keď prehovorila. V hlavných úlohách dvoch novinárok, ktoré prelomili mnoho bariér a priniesli jeden z neuveriteľných príbehov filmového biznisu, si zahrali Carey Mulligan a Zoe Kazan.

O výnimočných ženách bude aj snímka režiséra Karola Vosátka s názvom Superžena, kde šestica scenáristov dostala za úlohu napísať filmovú poviedku na tému: ako si predstavuješ superženu? V hlavných úlohách Miroslava Partlová, Zuzana Šebová, Diana Mórová, či Tatiana Vilhelmová. Dokumentom týždňa bude snímka ±90 od Mareka Kuboša, ktorý spovedá svojich kolegov z brandže o všetkom filmovom, najmä generáciu devädesiatych rokov.

Z prekrásneho no chladného Islandu nám svoju novinku predstaví režisér Hlynur Pálmason. V snímke Zabudnutá zem, ktorá sa odohráva v 19. storočí, sledujeme mladého dánskeho kňaza, ktorý sa snaží na Islande vybudovať kostol a fotografovať ľudí. Avšak, čím viac času trávi v tejto drsnej krajine a uzavretej komunite, o to viac sa jeho misia stáva náročnejšia. Od českých susedov príde do kín fantazijná rozprávka v réžii Petra Kubíka Princezná zakliata v čase 2

A slovenskou snímkou v česko-poľskej spolupráci je novinka od Juraja Lehotského Plastic Symphony. Príbeh sleduje dvoch bratov, ktorí si zvolia odlišnú cestu za šťastím. Jeden chce byť slávnym a rešpektovaným hudobníkom, druhý začne pomáhať v domove pre seniorov, čo mu prinesie nový zmysel života. V hlavných úlohách Bartosz Bielenia, Vojtěch Zdražil, či Judit Bárdos. 

Druhý decembrový filmový týždeň bude pokračovať v nastavenom trende a do kín prinesie opäť šesť nových filmov, vlastne päť nových a jeden zreštaurovaný, ktorým je nemá klasika z roku 1925, majstrovské dielo hororu, ktoré šokovalo kinematografiu po celé desaťročia v réžii Ruperta Juliana s názvom Fantóm opery. Do kín príde aj komédia od režisérky Renée Webster Ako spraviť ženu šťastnou o ženách a pre ženy, ktoré sa (ne)boja vyjadriť svoje želania. Či už doma, v práci alebo v spálni.

Ťahákom druhého decembrového týždňa je jedna z najosobnejších snímok režiséra Stevena Spielberga, v ktorej nám otvára dvere do svojho detstva a dospievania, života svojich rodičov a začínajúcej láske k filmovému umeniu. Magické kúzlo kinematografie nám odhalí v snímke s názvom Fabelmanovci. V snímke s vysokým oscarovským potenciálom si zahrali Michelle Williams a Paul Dano ako Spielbergovi rodičia, Seth Rogen, Judd Hirsch, či Gabriel LaBelle v úlohe mladého Spielberga. 

Keďže sa nám Vianoce blížia závratnou rýchlosťou, v decembri si v kinách vychutnáme aj jeden netradičný vianočný príbeh. Režisér Tommy Wirkola natočil akčnú komediálnu krimi Šialená noc. Santa Claus bude zachraňovať Vianoce doslova z rúk tímu elitných žoldnierov, ktorí sa vlámali do sídla bohatej rodiny a všetkých zajali ako rukojemníkov. V hlavných úlohách David Harbour, Beverly D’Angelo, John Leguizamo, či Cam Gigandet.

V druhý decembrový týždeň sú zaujímavé aj dve klubové snímky. Vo švajčiarsko-nemeckej spolupráci vznikla romantická dráma Kúsok neba od režiséra Michaela Kocha. V odľahlej horskej dedine je mladá láska Anny a Marca vystavená skúške. V dôsledku mozgového nádoru Marco čoraz viac stráca kontrolu nad svojimi impulzmi. V napätých vzťahoch v dedinskej komunite a po Marcovej chorobe Anne bojuje o zachovanie lásky, ktorá nakoniec zatieni aj smrť.

Do kín príde aj novinka od jedného z najexcentrickejších francúzskych tvorcov Quentina Dupieuxa, bizarná fantasy dramédia Neuveriteľné, ale pravdivé. Alain a Marie sa presťahovali do vysnívaného domu na predmestí. Realitný agent ich však varoval: to, čo sa nachádza v suteréne, môže navždy zmeniť ich životy. V hlavných úlohách uvidíme francúzsku hereckú elitu Alaina Chabata, Léu Drucker, Anaïs Demoustier, či Benoîta Magimela.

Štyri nové filmy prídu do kín v tretí decembrový týždeň. Jeho ťahákom je vizuálne epické fantasy dobrodružstvo a pokračovanie najúspešnejšieho filmu všetkých čias. Režisér James Cameron si natočil druhého Avatara, ktorému dal názov Avatar: Cesta vody. Vo svete Pandory sa veľa zmenilo a mi po uplynutí desiatich rokoch sledujeme príbeh rodiny Sullyovcov. Sledujeme hrozby, ktorým čelia, ich odhodlanie postaviť sa novým, či staro-novým výzvam, ich zápas o prežitie, či vyrovnávanie sa s tragédiami. Vo filme si zahrali Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Sam Worthington, Kate Winslet, Michelle Yeoh, Oona Chaplin, Giovanni Ribisi, Cliff Curtis, či Edie Falco.

Klubové snímky budú opäť dve. Francúzsky režisér Nabil Ayouch natočil spoločenskú drámu Casablanca Beats. Anas, bývalý raper, pracuje v kultúrnom centre. S podporou svojho nového učiteľa sa študenti pokúsia oslobodiť od ťarchy tradícií, aby mohli žiť svoju vášeň a vyjadriť sa prostredníctvom hip-hopovej kultúry. Kambodžský režisér Rithy Panh natočil unikátnu snímku, dokumentárnu fantasy Everything Will Be OK, v ktorej sa pozrieme na našu upadajúcu planétu a ľudstvo. Po tom čo si zvieratá zotročili ľudí, prevzali vládu nad svetom. Sochy minulosti sú preč a nové sú postavené na potlačenie vôle ľudu. 

Na klasickejšiu vianočnú nôtu, švédsky režisér Hannes Holm natočil adaptáciu bestselleru od Tageho Danielssona s názvom Vianočná rozprávka. Príbeh sa nesie v znamení Robina Hooda – bohatým zobrať a chudobným dať. V tomto prípade sa mladý chlapec z bohatej rodiny, po stretnutí s chudobným dievčaťom rozhodne ukradnúť balíčky bohatých a venovať ich tým v núdzi. 

Štvrtý decembrový týždeň a pár dní pred Vianocami prídu do kín len dve nové snímky. Deťúrence a mladých duchom poteší ďalší animovaný filmu zo série o Kocúrovi v čižmách, o ktorý sa postarala dvojica Joel Crawford a Januel Mercado, s názvom Kocúr v čižmách: Posledné želanie. Vo filme sa známy kocúrik bude snažiť získať späť svojich deväť životov. Film sa premieta so slovenským dabingom, no v anglickom origináli Kocúrovi v čižmách prepožičal svoj hlas opäť Antonio Banderas. 

A do kín mieri aj nová životopisná hudobná dráma, ktorá nás zavedie do osobného a profesionálneho života jedinečnej Whitney Houston. Film s názvom Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody natočila režisérka Kasi Lemmons. O stvárnenie samotnej Whitney sa postarala Naomi Ackie.

Posledný decembrový týždeň a pár dní do konca roka 2022 príde do kín len jedna nová snímka, ktorou je nemecká romantická komédia od režisérky Aniky Decker, Srdcová záležitosť. Populárny herec Elyas M’Barek, známy učiteľ zo série filmov Fakjú pán profesor, sa vracia v úlohe filmovej celebrity na úteku, ktorá sa nečakane ocitne v pomerne výstrednom stand-up klube na vankúši veľmi netradičného tvaru. Tak sa začína jeho zoznámenie s Friedou, ktoré mu skutočne zmení život. 

  Foto © Depositphotos/CinemArt

Súvisiace články

Prehľad filmov na máj 2024

Prehľad filmov na máj 2024

Pred nami je mesiac máj, mesiac lásky a my tu máme pre vás opäť prehľad filmov, ktoré uvidíme v slovenských kinách. Kaskadér Jeho...