film Žaby bez jazyka (2019)
Film Žaby bez jazyka (2019)
Video (1)

Réžia:

Mira Fornay

Žáner:

Komédia | Dráma

Dĺžka filmu

116 min

Slovenská premiéra:

29.7.2021 (CinemArt)

Pôvodný názov:

Žáby bez jazyka

Autorský film Žaby bez jazyka režisérky Miry Fornai rozohráva nebezpečné vzťahové hry, ktoré prebiehajú v jednej rodine, počas jedného dňa. Podobne ako vo svojom predchádzajúcom filme Môj pes Killer, ktorý získal hlavnú cenu na festivale v Rotterdame, zostáva Mira Fornai pri komornom príbehu rodiny. Tentoraz však trochu inak. V hlavných úlohách syna a matky vo filme excelujú Jaroslav Plesl a Regina Rázlová.

Rodinný príbeh jedného dňa Jaroslava K. (Jaroslav Plesl) a jeho najbližšej rodiny. Jaroslav K. bojuje o svoje deti, a aby ich získal od svojej ženy Blanky (Jazmína Cigánková), musí sa vyrovnať nielen so svojou dominantnou matkou Dorotou (Regina Rázlová), ale hlavne sa musí popasovať so svojimi najtemnejšími stránkami a démonmi. Na jeho metaforickej ceste, ktorá je štruktúrovaná ako počítačová hra, bude musieť obetovať viac než by ktokoľvek z divákov predpokladal.

Vrstvená, absurdná dráma o začarovanom kruhu domáceho násilia bola inšpirovaná rozsiahlym výskumom, ktorý uskutočnila režisérka Mira Fornai v mužských aj ženských väzniciach. Tému filmu potom zhŕňa niekoľkými slovami: “Rodina je najagresívnejšou skupinou v spoločnosti, s výnimkou armády a polície.”