serial Hrozba z temnoty (2005)
TV seriál Hrozba z temnoty (2005)
Články (1)

Žáner:

Dráma | Horor | Mysteriózny | Thriler

Krajina

USA

Dĺžka filmu

39 min

Pôvodný názov:

Supernatural

Je isté, že filmové štúdia Warner Bros majú dlhú tradíciu v dielach kde sa mieša dráma s nadprirodzenými prvkami. Zo seriálov z ich dielne spomeňme Buffy, premožiteľka upírov (Buffy: The vampire slayer), Smalville či Charmed. Z celovečerných filmov ide napríklad o filmy Kruh (The Ring) a Nenávisť (The Grudge).

Podobného zamerania je aj nový americký seriál Hrozba z temnoty (Supernatural), ktorý je na najlepšej ceste stať sa trhákom, a po mnohých rokoch sa možno dočkáme, že bude zaradený medzi kultové seriály. Tento seriál na tému mystika/horor, predstavuje niečo ako kríženca Aktov X (vo chvíľach keď sa práve nevenoval rôznym ufónom) a Lovca Demónov (pokiaľ ho beriete vážne). Pilotný film k tomuto seriálu mal v USA na obrazovkách svoju premiéru 13. septembra 2005. Hoci seriál obsahuje hororové prvky, tvorcovia sa snažia o odľahčenie – najmä prostredníctvom vtipov a pragmatického postoja hlavných postáv. Seriál sa tak stáva menej strašidelným, čo niekomu môže vadiť, ale na druhej strane je nadsádzka vítaná.

DEJ SERIÁLU
Sam (Jared Padalecki) a jeho starší brat Dean (Jensen Ackles) z rodiny Winchestrovcov sú bratia, ktorí nemali tak úplne normálne detstvo, pretože ich otec sa po tragickej smrti matky, ktorú zabila „nadprirodzená bytosť“ dal na dráhu „lovca“ strašidiel, duchov, démonov...
Obaja bratia vyrástli a o 22 rokov neskôr mladší brat Sam utiekol od desivej rodinnej histórie a odmietol otcovo fanatické hľadanie zlých síl, ktoré si vyžiadali život ich matky Mary (Samantha Smith). Odišiel z domova hneď ako to bolo možné – na vysokoškolské štúdia. Jeho nový život zahŕňa jeho priateľku Jessicu (Adrianne Palicki) a študijné plány na právnickej fakulte. Starší z bratov – Dean si vybral inú cestu a pokračuje s otcom Johnom (Jeffrey Dean Morgan) v „rodinnom podniku“. Keď sa jedného dňa pred dverami objaví Dean so správou, že ich otec zmizol, Sam nemá na výber, než sa k svojmu bratovi pripojiť.

A tak sa bratia po štyroch rokoch napriek vzájomnej rivalite opäť navzájom poznávajú. Napriek čudnému detstvu mali bratia odlišný pohľad na svet. Dean chce byť po svojom otcovi. I keď sa často javí ako arogantný a nebojácny, v skutočnosti ho stále prenasledujú spomienky na matkinu smrť. Sam bol príliš malý na to, aby si pamätal tú osudnú noc, keď matka Mary zomrela. Nikdy neprijal desivú cestu otca a brata. Bratia sa vydávajú po stopách svojho otca ktoré ich postupne zavedú naprieč celou Amerikou.
Veľkou pomocou im je objav otcovho denníka, ktorého spisy obsahujúce všetky vedomosti ich otca za posledných 20 rokov, im majú pomôcť v boji s „nadprirodzenými bytosťami“.

Seriál je svojim spôsobom akýmsi katalógom nadprirodzených javov od A po Z, kde jednotlivé diely skúmajú najrôznejšie legendárne bytosti ako: zvieraciu beštiu známu ako Wendigo, Kapitána Hooka, Krvavú Mary, Dámu v Bielom – ducha krásnej stopárky, ktorá láka vodičov do záhuby, či zvieratá o ktorých si väčšina ľudí myslí, že existujú len v bájkach, povestiach, poverách a nočných morach, pananormálne javy, alebo nahnevaných duchov túžiacich po pomste, alebo kľude. Je tu tiež „hlavná“ dejová línia spojená s akýmsi tajomným „Big Bad“.

Čo ale bratia nemôžu pochopiť je, prečo otec zmizol a nechal to všetko len na nich. Nástupom na otcovu „výpravu“ Dean a Sam dostihnú zlo, ktoré striehne na nevinných v najtemnejších kútoch Ameriky. A tak obaja križujú osamelé a tajomné americké cesty s ich Chevroletom Impala ´67, pritom hľadajú svojho otca a po ceste lovia a zneškodňujú každé nadprirodzené zlo na ktoré narazia. (Stano Hudák)