Komisár Rex

28.6.2008|Slavomír Sochor|
Komisár Rex

V prvých minútach sa začína dej na terase poprednej viedenskej kaviarne. Vybuchne bomba. Viedenská polícia prichádza na zásah. Prichádza tiež Rex so svojím psovodom.
Bohužiaľ jeho pána zabijú. Rex sa dostane ku komisárovi z oddelenia vrážd Richardovi Moserovi,  ktorý sa ho veľmi rád ujme. Moserovi,  ktorý vyrieši počas účinkovania v seriáli veľa vrážd,  pomáha verná dvojica Peter Höllerer a Ernst Stockinger. Po 29 dieloch Stockinger odchádza,  lebo jeho žena dostane ponuku  voľného miesta dentistky. Na jeho miesto nastúpi Christian Böck. Po 16 častiach, odvtedy ako odišiel Stockinger,  zabijú komisára Mosera pri prestrelke s bláznivým systematickým vrahom. Po smrti Mosera prichádza na stoličku komisára Alex Brandtner,  ktorého ho si Rex veľmi obľúbi. Uplynie pár týždňov a odchádza i Höllerer, ktorý sa rozhodol odísť od polície kvôli tomu, že jeho mama kúpila na vidieku hostinec. Na jeho miesto prichádza Fritz Kunz.

Následne seriál bez vysvetlenia naraz opúšťajú Alex Brandtner a Christian Böck. Po ich odchode na miesto vrchného komisára prichádza Mark Hoffman a Nike Herzogová,  s ktorou sa  Hoffman stretáva nielen pracovne. Ako by to bolo,  keby sa v seriáli  neukázal i nejaký ten súdny lekár. Po celý čas sa na riešení prípadov  podieľa súdny patológ Dr. Leo Graf,  ktorý v seriáli vyfajčil nejednu cigaru. No, ale všetko sa raz skončí. V roku 2004 sa natáčanie po 10 rokoch zastavilo. Momentálne sa to však zmenilo. Po odkúpení práv na seriál talianskou televíznou spoločnosťou RAI sa seriál opäť začal natáčať. Nový pes Henri si v úlohe Rexa počínal taktiež dobre. Hoci tentokrát sa seriál presťahoval s dejom do Talianska, všetko to má vysvetlenie. Rex, bol do Talianska vyslaný vyriešiť pár prípadov s novým komisárom Lorenzom Fabbrim. Jeho parťákom je Morini. Seriál sa natáčal aj v  slnečnom Ríme. 
Podľa rôznych zdrojov sa v poslednej, čiže  v ôsmej časti,  Rex opäť vracia do svojej domácej Viedne. A je ďalší dôvod na radosť. Ďalšie zdroje,  ale aj fotografie potvrdzujú, že sa znova v seriáli objaví aj Fritz Kunz. Či sa objaví iba v poslednej časti, keď sa Rex vráti do Viedne,  alebo bude pomáhať vyšetrovať prípady  aj v Ríme, sa dozvieme už v lete.

Na tejto viedenskej terase pri Štefanskom dóme sa začal odohrávať seriál Komisár Rex. Foto: © Slavomír Sochor
Na tejto viedenskej terase pri Štefanskom dóme sa začal odohrávať seriál Komisár Rex. Foto: © Slavomír Sochor

Po odchode Karla Markovicsa (Stockingera) z Viedenenskej kriminálky, teda zo seriálu Komisár Rex sa Stockingerova postava rozhodne „nepochovala“. Stockinger sa síce v seriáli Komisár Rex už neobjavil, ale zaujal hlavnú úlohu komisára v seriály Stockinger (1996). Dej sa odohráva v Salzburgu, kde Stockiger reálne zo seriálu odišiel z rodinných dôvodov. Seriál má v Rakúsku veľkú odozvu. Každá časť mala 45 minút, až na prvú, ktorá trvala 90 minút.
Stockinger ani v Salzburgu nestratil strach zo psov,  ktorý bol prvýkrát ukázaný v Rexovi.
Jeho kolegami v Salzburgu sú šéf Dr. Brunner a kolegyňa Antonella Simoniová.

Nebol by to kriminálny seriál, keby sa v ňom neobjavili aj nejaké akčné (veľa krát aj náročné) scény. Ide o to, že hlavným hrdinom tých scén bol často i samotný pes – REX.
Seriál sa natáčal (aj sa natáča) celých 15 rokov a jeden pes (nemecký vlčiak) by takú „makačku“ určite nebol zvládol. V jednej časti sa objavilo viacej psov, no najviac si v seriáli zahrali iba traja hlavní psí hrdinovia. Prvý sa objavil v seriáli šľachtický pes Reginald von Ravenhorst, ktorého i štáb musel volať plným menom. Na meno Rex absolútne nereagoval.
Relaxoval v USA na farme Animal Action Studia, ktorú vlastí samotná trénerka a majiteľka Teresa Ann Millerová. Účinkoval v seriáli s komisárom Moserom, ale aj v niektorých častiach s Alexom Brandtnerom. Jeho nástupcom bol Rhett Buttler, ktorého cvičiteľkou bola Andrea – asistenka Millerovej štúdia. Ten účinkoval v pokračovaní seriálu s komisárom Brandtnerom a poslednú časť natočil s komisárom Marcom Hoffmanom. Práve Rhett hral i v celovečernom filme Baby Rex.  V poslednej taliansko-rakúskej sérii hral po boku komisára Lorenza Fabbriho pes Henri, ku ktorému sa opäť vrátila cvičiteľka Teresa Ann Millerová, ktorá si prácu s Henrim veľmi pochvaľovala. A vraj si výborne počínal i samotný herec Kaspar Capparoni, ktorý je vášnivým chovateľom psov a na pľac si nosil i svojich domácich miláčikov.

V seriáli sa objavili  i vedľajšie postavy. Okrem súdneho lekára Lea Grafa si v seriáli zahral  i herec Fritz Muliar v úlohe Maxa Kocha, ktorý komisára Richarda Mosera dovliekol na viedenskú kriminálku. Teraz si ako komisár na dôchodku stále nedá pokoj s prehrabávaním sa v starých prípadoch. Neraz pomôže Moserovi vyriešiť prípad.
S problémami sa  Moser (tiež i Brandtner)  neobracia iba na Maxa. Neraz mu pomôže  i jeho kolegyňa z iného oddelenia Elisabeth Böhm, ktorú niekedy provokačne (potom ale už normálne) nazýva Moser – Sissi.

Komisár Rex Foto © ORF
Komisár Rex Foto © ORF

Bez tvorcov by seriál  nemohol existovať. Seriál Komisár Rex ich mal až veľmi veľa. Začneme režisérmi. Tu sú mená režisérov: Wolfgang Dickmann, Gerald Liegel, Olaf Kreinsen, Hajo Gies, Christian Görlitz, Pete Ariel, Oliver Hirschbiegel, Hans Werner, Andreas Prochaska, Michael Riebl, Bodo Fürneisen, Detlef Rönfeldt a Marco Serafini, ktorý režíroval posledné časti v Taliansku. Scenár napísali: Peter Moser (podľa ktorého bol pomenovaný tiež prvý komisár), Peter Hajek, Rainer Hackstock, Peter Zingler, Michael Klette, Federico Favot, Giulio Calvani, Alessandra Acciai, Thomas Teubner, Stefano Piani, Fabrizio Cestaro. Hudbu k seriálu napísali: Gerd Schuller, Péter Wolf a Alessandro Molinari.   
Seriál od roku 1994 po rok 2004 bol v rakúsko-nemeckej produkcii. Novú sériu v roku 2008 produkovalo Taliansko a Rakúska spolková republika.

Zaujímavosti

  • Jedna časť seriálu sa natáčala i na Slovensku. Zahral si v nej i slovenský herec Marián Labuda. V dotyčnej časti sa jednalo o vyvážanie odpadu a vraždu kvôli ilegálnym problémom.
  • V jednej časti mal pri nebezpečných momentoch Reginald aj Rhett svojich dvoch psích dublérov.
  • Podľa informácií producenti rozmýšľajú už aj o ďalšom pokračovaní.
Zdroj:  MovieMania.sk

Súvisiace články