Star Wars: The Clone Wars

19.8.2008|Stano Sokolský|
Star Wars: The Clone Wars

Pred troma rokmi George Lucas Epizódou 3 ukončil slávnu filmovú sériu Hviezdnych Vojen. Ešte pred ňou sa na televíznych obrazovkách objavila animovaná miniséria Vojny Klonov, ktorú produkovala spoločnosť Cartoon Network a ktorá zožala úspech medzi fanúšikmi fantasy sveta Hviezdnych Vojen. Lucas sa teda pár rokov po poslednej filmovej epizóde rozhodol oživiť spomínaný animák a dať mu trocha väčšie rozmery ako mal ten pôvodný. Preto sa dal dokopy so scenáristom Henrym Gilroyom (autor viacerých kreslených seriálov) a spoločne dali Vojnám Klonov úplne nový šat, ktorý vôbec nevyzerá zle a mne, ako fanúšikovi všetkého, čo má s vesmírnou operou niečo spoločné, sa nový Lucasov počin veľmi páčil. Práve preto chcem zároveň takto v úvode upozorniť čitateľov, že ak nevideli všetky pôvodné filmy, nemá zmysel pozrieť si tento, keďže jeho dej dosť nadväzuje najmä na epizódy 2 a 3.

Ako som už spomenul, príbeh sa z veľkej časti zaoberá konfliktom klonov, takže akcie je vo filme viac ako dosť. Istotne viete, že Lucas si nikdy nezakladal na zložitých príbehoch alebo na prekvapivých zvratoch - a Vojny Klonov nie sú žiadnou výnimkou. Separatisti unesú syna Jabby the Hutta, ktorý naneštastie so svojím klanom kontroluje časť vesmíru potrebnú na bezpečný a rýchly presun vojsk Galaktickej Republiky. Separatisti z únosu obvinia rád rytierov Jedi a tí sa snažia Jabbovho syna zachrániť a vysvetliť celú situáciu. Na záchrannú misiu sa vyberú Obi-Wan Kenobi spoločne s Anakinom Skywalkerom a jeho novou žiačkou (padawankou) Ashokou Tano. Nič zložité, v tomto smere tvorcovia ničím neprekvapili, ale na druhej strane ani nesklamali.

Star Wars: The Clone Wars (2008)

Jednoduchý príbeh si však vykompenzovali skvelou vizuálnou stránkou filmu. Hoci práve tá nesadla úplne všetkým fanúšikom, mne osobne pripadala veľmi k svetu a musím priznať, že pri niektorých scénach som mal pocit, ako keby to bol hraný film - prostredie vesmíru, obrovské intergalaktické krížniky, Anakinova rodná planéta Tatooine - to všetko vyzeralo skoro reálne. Hoci postavy majú mierne komixový vzhľad, nepôsobí to vôbec rušivo. Keď už sme teda pri nich, mne osobne bola najviac sympatická práve nová Anakinova žiačka Ashoka Tano. Hoci je ešte mladá, schopností má už dosť a snaží sa to svojmu novému učiteľovi pri každej možnej príležitosti dokázať, z čoho mnoho krát vzídu celkom humorné situácie a slovné súboje. Každá zo zvyšných postáv si hrá svoju rolu, teda v ich prípade je všetko po starom. Nedá mi však nespomenúť jeden z najväčších nedostatkov filmu - tým su hlasy hlavných postáv. Okrem Samuela L. Jacksona ako Mace Windu, Anthonyho Danielsa ako C3POa a Christophera Lee ako grófa Dooku vo filme nebudete počuť žiadneho z hercov z pôvodnej hranej série. Teda chýbajú Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi), Hayden Christensen (Anakin) a aj Ian McDiarmid (Palpatine), čo vôbec nie je dobre, keďže každý fanúšik si toho veľmi rýchlo všimne. Nechápem, prečo Lucas pri takomto projekte nedal dôraz aj na najmenšie detaily, je to predsa pilotný film k celej televíznej sérii, hlasy pôvodných hercov tam jednoducho chýbajú.

Zvuk vo filme naplno oceníte iba v kinách s certifikátom THX, je proste geniálny. V niektorých momentoch som sa skoro zľakol, ked niečo nečakane vyletelo z jednej zo strán a vďaka zvukovým efektom som sa chcel uhnúť v strachu, že na mňa niečo ide. Zvuky su jednoducho na veľmi vysokej úrovni, v tomto ohľade nie je filmu čo vytknúť. Horšie je to už ale s hudbou k filmu, ktorú z nejakých neznámych dôvodov nezložil John Williams a môžem povedať, že to nebol najlepší krok. O nové score sa postaral Kevin Kiner, ktorý v roku 1999 zložil hudbu k prepadáku Wing Commander. Hoci sa samozrejme snaží udržať tému Star Wars zloženú Williamsom, predsa len pár krát vo filme zájde do extrémov a v jednom momente je počuť elektrickú gitaru, v ďalšom zasa hudba zneje príliš exoticky, čo sa v ani jednom z pôvodných filmov nikdy nestalo. Experimenty sa niekedy nevyplácajú a práve toto je jeden z tých prípadov, kde hudba niekedy pôsobí doslova rušivo.

Star Wars: The Clone Wars (2008)

Lucas spravil v prípade Vojen Klonov zopár zásadných chýb, ktoré odradia časť fanúšikov od návštevy kina. Hoci celkový výsledok podľa mňa nie je sklamaním, niektorí radikálnejší zbožňovatelia pôvodnej série budú mať voči tomuto animovanému filmu veľa prostestov. Je fakt, že Lucas mohol dotiahnuť do konca všetky detaily (Score, Dubbing), v tomto prípade sa ale aspoň vyhol nevhodnej postave, ako bol napríklad Jar Jar Binks. A Práve vďaka tomuto faktu, vizuálnej a zvukovej stránke filmu a veľmi sympatickej novej postave sa mi Vojny Klonov páčili viac, ako samotná Epizóda 1. Hoci viem, že nový animák (tentokrát distribuovaný štúdiom Warner Brothers) nezapôsobí na všetkých fanúšikov rovnako, aj tak by som odporučil návštevu kina. V prípade ľudí, ktorí svet Hviezdnych Vojen nepoznajú, alebo ich neláka - ušetrite si peniaze na nového Hellboya.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Warner Bros

Odporúčané články