Výmena (Changeling)

1.2.2009|Stano Sokolský|
Výmena (Changeling)

Musím sa priznať, že Clint Eastwood v role režiséra mi nikdy nejako extra nesedel. Už jeho počiatky boli mierne rozpačité, stačí si spomenúť na film Firefox, prípadne dosť ťažkopádny western plný klišé Pale Rider. V roku 2003 ale Eastwood prišiel s kriminálnou drámou Tajomná Rieka, ktorou ma príjemne prekvapil. Potom však nasledovali Million Dollar Baby (neznášam box, nepáčila sa mi ani snímka) a vojnové eposy Flags Of Our Fathers a Letters From Iwo Jima, ktoré ma taktiež vďaka svojej tematike nezaujali. Ale tento týždeň ma Eastwood prekvapil znova - bez kadejakej masívnej reklamnej kampane (a to mi verte, tu v Anglicku ich dokážu spraviť teda poriadne) bola v kinách uvedená dráma Changeling s Angelinou Jolie v hlavnej úlohe, ktorá bude istotne útočiť na popredné pozície v bojoch o Oscara.

Snímka Changeling je natočená podľa skutočnej udalosti. Odohráva sa v Los Angeles v 30tych až 40tych rokoch minulého storočia, kde je miestna polícia kritizovaná za nadmiernu korupciu a nedostatočné služby občanom. Christine Collins (Angelina Jolie) žije so svojím synom v malom domčeku a žijú si viac-menej bezstarostný život. Jeden deň však zmení všetko od základov - jej syn Walter jednoducho zmizne. Christine žiada o pomoc políciu, tá však nie je bohvieako ústretová hneď od začiatku. Po čase jej kapitán Jones (Jeffrey Donovan) oznámi, že jej syna našli, Christine však zistí, že chlapec vôbec nie je jej synom a oznámi to Jonesovi. Ten však nechce, aby sa chyba polície dostala na už aj tak nepriaznivo naklonenú verejnosť a všetkými spôsobmi (vrátane nie celkom legálnych) sa snaží Christine umlčať. Situácia sa vymkne spod kontroly, Christine sa snaží pomáhať aspoň miestny kazateľ Gustav Briegleb (John Malkovich), ktorý proti policajnej korupcii bojuje už dlho a má obrovské množstvo známostí na vyšších miestach, vďaka čomu je polícia voči nemu bezmocná. Prípad Christine naberie obrátky, dostaví sa séria prekvapení, ktoré nasmerujú dej trocha iným smerom…

Výmena  (Changeling, 2008)

Dej je fakt skvelý a plný prekvapení. Už trailer na tento snímok ma dávnejšie upútal svojou myšlienkou, samotný film však predčil moje očakávania. Poďme však k hereckým výkonom, ktoré sú v tomto prípade výnimočné. Angelina Jolie bude podľa môjho skromného názoru za rolu Christine nominovaná na Oscara, podala skvelý výkon, ku ktorému mám iba jedinú výhradu - menej plaču, poprosím. Viem, že ide o drámu, že strata syna dokáže zalomcovať s citmi, ale načo toľko záberov, ako Christine plače? Niektoré z nich boli neskutočne dlhé, jeden som dokonca odstopoval - trval cez 22 sekúnd. Niekedy to bolo fakt otravné. To je jedna z dvoch výhrad voči tejto snímke. Okrem Jolie podal perfektný výkon aj Malkovich, ktorého autoritatívny, ale pritom dobrácky reverend Briegleb si istotne získa sympatie každého diváka. No a nesmiem zabudnúť na zápornú rolu Jasona Butlera Harnera, ktorý blázna Northcotta vykreslil fakt dôveryhodne. Za zmienku ešte stojí aj kapitán Jones, ktorého si zahral spomínaný Donovan.

V prípade takýchto drám výprava nebýva nejako extra veľkolepá, Changeling je však výnimkou. Veľkolepé zábery na Los Angeles v 30tych rokoch 20-teho storočia sú priam dokonalé, myslel som si, že film bude komornejší. Technika kamery a strihu ničím nesklamú, ale ani neprekvapia. Možno sa niektorí diváci budú sťažovať na dĺžku filmu, ale podľa mňa bolo 142 minút potrebných na objasnenie celého prípadu (mohol byť o pár minút kratší, keby nebolo tých uplakaných záberov).

Najviac ma ale sklamala hudobná zložka. Score zložil samotný Eastwood a musím skonštatovať, že toto mu nejde práva najlepšie. Počas niektorých dôležitých momentov hrala v pozadí taká hudba, ktorá by sa skôr hodila na typický Anglický piknik dvoch starých dám niekde v nejakom parku pri svietiacom slniečku. Ojedinele hudba nehrala vôbec a fakt mi to chýbalo. Myslím si, že Eastwood ma istotne dostatok prostriedkov na to, aby si najal osvedčeného hudobného skladateľa, ktorý by sa istotne postaral o kvalitné Score. Ale čo už, nič nemôže byť úplne dokonalé…

Výmena  (Changeling, 2008)

Changeling je výborná dráma z dielne Clinta Eastwooda, ktorá je vážnym ašpirantom na Oscara vo viacerých kategoriách. Nebyť niektorých zbytočných scén a nevhodnej hudby, mohlo ísť o jeden z najlepších filmov v poslednej dobe. Hodnotím na 4 z 5, Changeling si to zaslúži. Ešte na záver upozornenie - snímka má certifikát 15, teda nie je vhodný pre mládež do veku 15 rokov, niektoré zábery sú fakt odporné, takže slabšie povahy by mali výber filmu zvážiť. Changeling na Slovensku vychádza až začiatkom januára, takže máte dosť času vymedziť si čas na návštevu kina.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  Moviemania.sk Foto © Universal Pictures

Súvisiace články