Princ z Perzie: Piesky času (Prince of Persia: The Sands of Time)

1.6.2010|Zuzka Kožaková|
Princ z Perzie: Piesky času (Prince of Persia: The Sands of Time)

Do návratu pirátov nám ostáva ešte nejaký ten čas, tak prečo si ho nespríjemniť výpravou do stredovekej Perzie. V roku 1990 uzrela svetlo sveta celosvetovo populárna počítačová hra Prince of Persia, ktorej filmová podoba vstúpila do kín 20.mája 2010 pod taktovkou režiséra Mikea Newella. Ak Vás niekedy zaujímalo ako to asi mohlo vyzerať v Tisíc a jednej noci, máte jedinečnú príležitosť presunúť sa tam s Princom z Perzie, na Pieskoch času.

Obdobie najväčšej slávy Perzie. Princ Dastan(Jake Gyllenhaal) oklamaný vezírom vypustí piesky času, ktoré transformujú obyvateľov kráľovstva v obávaných púštnych démonov. Dastan sa musí spojiť s rivalskou princeznou Taminou(Gemma Arterton), aby zastavili krutého vládcu od vypustenia púštnej búrky, ktorá môže zničiť svet.....

 Princ z Perzie: Piesky času (2010)

Princ z Perzie sa spočiatku javil ako veľkorozpočtová mega - pecka, ktorá však vchádzala do kín v takmer rovnakom čase ako remake Súboj Titanov so Samom Worthingtonom. Neľútostný súboj tých dvoch filmov u mňa však o chlp vyhral Princ z Perzie, keďže je v ňom, napriek rôznym stotožniteľným scénam, pár kvapiek pravej perzskej esencie, ktorou dýcha aj počítačová hra. Prvotný trailer ma však mierne zaskočil. Predovšetkým so svojim hudobným sprievodom z filmu Kráľ Artuš. Napriek odlišnostiam v deji je v každej scéne, či pri malom zašepkaní hudby, cítiť istú ruku Jerryho Bruckheimera. Z veľkorozpočtového projektu, akým je Princ z Perzie, sa stala napriek vysokým očakávaniam, len jednotvárna letná jednohubka, ktorá však má v sebe istý potenciál(prvotná bojová scéna je najvypracovanejšia). Často krát sa budete cítiť, že ste sa ocitli uprostred deja Múmie, či v prítomnosti Pirátov (na základe hudby), pretože Princ z Perzie nesie určité aspekty týchto filmov.

Neviem ako vy, ale ja si Jakea Gyllenhaala pamätám ako mladého krásavca, ktorý mrzol v Dni po tom. Tento krát je však vyspelejší(predovšetkým telom, milé dámy:-) ), má dlhšie vlasy, a nenormálne dobre mu to skáče. V tomto jednom sa počítačová hra dá porovnávať s filmom. Gemma Arterton síce veľa hereckého talentu nepobrala, ale pri rozprave o legendách, som je to neskutočne žrala, a je to hádam jediná herečka, ktorej svedčí aj zlatá očná linka. Napriek tomu, že ani jeden z ústrednej dvojice sa veľmi nepredviedol (ale ani nezhodil), skutočným faktom je, že sotva by ste v dobrodružno-fantastickom filme našli sympatickejší filmový pár.

 Princ z Perzie: Piesky času (2010)

Ak čakáte ohromnou akciou prešpikovaný film, asi Vás sklamem. Film Princ z Perzie: Piesky času funguje len na drahých kostýmoch a sympatiách ústrednej dvojice, pričom herecký potenciál vo vedľajších úlohách či potenciálne dobré akčné scény, ktoré neboli dotiahnuté do dokonalosti, mohli z Princa Perzie urobiť letný blockbuster. Napriek tomu Vám návštevu kina odporúčam. Oddýchnete si, pobavíte sa a zistíte, že netreba plakať nad rozliatym mliekom.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Saturn Entertainment

Odporúčané články