Vlk z Wall Street

15.1.2014|Renáta Mišovičová|
Vlk z Wall Street

Martin Scorsese v piatej kolaborácii s Leonardom DiCapriom prichádza na scénu s kontroverzným príbehom jedinca, ktorý v honbe za bohatstvom a mocou zachádza za akékoľvek hranice vkusu, morálky, zdravého rozumu i zákona... Podobnosť so skutočnými ľuďmi a udalosťami  nie je vôbec náhodná.

Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) je mladík plný entuziazmu a túžby dobyť svet finančníctva. V roku 1987 prichádza do New Yorku a zamestná sa v prestížnej firme na Wall Street.  Krátko po zaučení a nadobudnutí maklérskej licencie o prácu prichádza, keď jeho firma po tzv. „Čiernom pondelku“ skrachuje. Namiesto pôsobenia na vysnívanom Manhattane sa teraz musí uspokojiť s prácou makléra na Long Islande – v malej, pokútnej, poloamatérskej firmičke obchodujúcej s drobnými akciami. Keď však Jordan zistí, aká provízia sa dá zarobiť na týchto lacných papierikoch, už sa nikdy neobzrie späť. Jeho dravosť, výrečnosť a nie príliš zväzujúce morálne nastavenie mu prinášajú enormne rýchly a mohutný úspech. Jordan zakladá vlastnú brokerskú firmu Stratton Oakmont a zarába desiatky až stovky miliónov dolárov na dôverčivých klientoch. Nasledujúce roky sú pre neho i jeho najbližších spolupracovníkov jednou veľkou, nikdy nekončiacou party – Jordan motivačné tréningy svojich zamestnancov poníma svojsky a vo firme i mimo nej pravidelne usporadúva drogové i sexuálne orgie.  Jeho život je okrem peňazí plný závislostí – na ženách, kokaíne, tabletkách, luxuse, na vlastnom úspechu. Čím vyššie stúpa Jordanova hviezda, tým viac pozornosti jeho aktivitám venuje Komisia pre dozor nad akciovými trhmi i FBI. A to pre Belforta znamená začiatok konca. Alebo nie?

Vlk z Wall Street je nakrútený podľa autobiografickej knihy bývalého burzového makléra Jordana Belforta, usvedčeného z prania špinavých peňazí a finančných podvodov. S nápadom na sfilmovanie tejto látky prišiel DiCaprio, ktorý knihu ukázal Scorsesemu. Sám DiCaprio hovorí, že na projekte ho zaujala „prostá, až krutá  úprimnosť“, s ktorou Belfort opisoval svoje hedonistické časy na Wall Street. Vlk z Wall Street ponúka absolútne necenzurovaný pohľad do duše vysoko postaveného finančníka, patrične využívajúceho obdobie ekonomického úspechu Ameriky. Hlavný hrdina podľa režisérových slov „zosobňuje typ úspešného, šarmantného Američana, ktorému sa dá na prvý pohľad dôverovať, ale ktorý vás napokon pripraví o všetku vieru a zradí vás“. A kým sa kritici aj diváci hádajú, aký postoj má vlastne režisér ku svojmu hrdinovi, on sám vraví na margo Belfortových zločinov, „treba o týchto veciach hovoriť, ak na ne nebudeme upozorňovať, nezmiznú“.

Recenzia filmu Vlk z Wall Street

Film samotný však hovorí najmä o Belfortovi a jeho dekadentnom životnom štýle. Veľkolepo poňatá biografia je v podstate sledom etúd, ukazujúcim postupný vzostup i úpadok jedného muža; samotnými podvodmi sa nezaoberá, venuje sa len ich dôsledkom – čo je sympatické, lebo veď koľko návštevníkov kina sa rozumie obchodovaniu na burze? Divák miesto toho dostane veľkorysú porciu scén, v ktorých sa rieši Belfortovo sukničkárstvo, závislosť na tabletkách, kokaíne, a manipulácia jeho okolia za účelom čo najväčšieho osobného zisku. Niekoľko z nich je naozaj vydarených a originálnych – napríklad scéna, v ktorej Belfort čelí oneskorenému účinku tabletiek, ktorými sa predávkoval a riešenie krízovej situácii mu tak komplikujú značne obmedzené motorické funkcie.

Veľkou devízou filmu je herecké obsadenie: O hereckých kvalitách Leonarda DiCapria netreba diskutovať. Vo Vlkovi podáva intenzívny a oduševnený výkon, ktorý diváka irituje v súlade s Belfortovou postavou. Jonah Hill ako Belfortov obchodný partner a priateľ Donnie Azof je patrične odpudivý, najmä v scéne, kedy sa na party prvý raz stretáva s Belfortovou novou femme fatale Naomi. Tú stvárňuje  austrálsky objav Margot Robbie, ktorá je veľkým osviežením celého filmu a ako dievča z amerického Queensu pôsobí nesmierne autenticky. Skutočne pozoruhodné sú však najmä dva vedľajšie výkony: Režisér Rob Reiner ako Jordanov excentrický otec Max Belfort a Matthew MacConaughey, ktorý sa v úlohe Jordanovho prvého mentora Marka Hanny objaví síce len v jedinej scéne, tá je ale jeho zásluhou absolútne uchvacujúca.

Recenzia filmu Vlk z Wall Street

Technicky sa Vlkovi z Wall Street nedá vytknúť nič, snáď až na chvíľami mierne nesúrodý strih. Neprekáža ani trojhodinová minutáž, film po celý čas úspešne udržiava divákovu pozornosť a nestráca dynamiku. Jeden problém ale film má. Je ním samotný hrdina, ktorý je vo svojej podstate obyčajný zlodejíček, aj keď nepochybne charizmatický a inteligentný. Scorseseho filmová minulosť je plná antihrdinov, sociopatov každého druhu. Väčšina z nich však disponovala bohatou osobnosťou, hĺbkou či aspoň akousi rafinovanosťou. Nič z toho v sebe nemá Jordan Belfort a tak ani jeho príbeh, akokoľvek bohatý na udalosti sa môže na prvý pohľad zdať, neprináša nič mimoriadne.  Je to len priamočiara úvaha na tému „čoho všetkého je schopný človek, ktorého jedinou túžbou je vlastniť čo najväčšie bohatstvo a užívať si čo najviac pôžitkov“. A to si vie predstaviť asi každý z nás.

Aj keď film od svojej vianočnej premiéry v Amerike vyvolal mnohé kontroverzie postavené na fakte, že časť diváckej obce i publicistov má pocit, že režisér Belforta a jeho činy glorifikuje, nie je to tak. Scorsese nikoho neoslavuje ani nezatracuje, jednoducho popisuje spôsob života. Tým dáva na výber divákovi, aby si našiel k dianiu na plátne vlastný vzťah.  Nedáva najavo, čo cíti ku svojim postavám – avšak žiadny vzťah k nim nenadobudne ani divák. Aspoň nie ten, ktorý nemá citovú väzbu k orgiám, kokaínu a ktorý mal v živote to šťastie, že ho nik neobral o peniaze.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Bontonfilm

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...