Voľby pokračujú v apríli vo Film Café Európa

3.4.2014|-ts-|
Voľby pokračujú v apríli vo Film Café Európa

Bratislava 3. 4. 2014 – Po úspechu projektu FILM CAFÉ EURÓPA v marci pripravili Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a mediálna spoločnosť Film Europe aj na mesiac apríl filmové stretnutia za účasti zaujímavých hostí. V apríli sa budú večerné posedenia venovať téme „Voľby“ a budú odľahčené premietaním nového bulharského filmu Mission London, ktorý adekvátne ironizuje prostredie medzinárodnej politiky. Hlavnou otázkou je, či možno voľby brať s humorom a či práve to nie je jediný spôsob, ako si zachovať zdravý rozum.

V prvej polovici mesiaca bláznov sa uskutočnia tri projekcie prvého blockbusterového a najlepšie zarábajúceho bulharského filmu po páde komunizmu. Komédia Mission London režiséra Dimitara Mitovskiho je politická satira, ktorá sleduje nového bulharského veľvyslanca v Londýne pri jeho pokusoch o obnovu fungovania ambasády. Hostia budú s Jurajom Kušnierikom hovoriť o voľbách. Satirické prvky totiž neobchádzajú ani reálne politické dianie. Projekcie a diskusie sa uskutočnia 8. 4. (utorok) o 19:30 v Kinoklube Tatra v Nitre, 9. 4. (streda) o 19:00 v Kine Film Europe v Bratislave a 10. 4. (štvrtok) o 18:00 na Stanici Žilina - Záriečie.

V Nitre budú na tému verejnej angažovanosti a zapájania sa do ovplyvňovania varejného života diskutovať programový riaditeľ Nadácie M. Šimečku Laco Oravec a Radovan Richtárik, šéf baru Mariatchi. Na bratislavskom stretnutí túto tému rozoberú vysokoškolský pedagóg, aktivista a rektor Akadémie médií Eduard Chmelár a zástupca šéfredaktora časopisu .týždeň Martin Hanus. Poslednej diskusie na túto tému v Žiline sa zúčastní poslanec mestského zastupiteľstva a šéf kníhkupectva Artforum v Žiline Ján Ničík a František Pauliny z Aliancie Fair-play.

Mission London je snímka nakrútená podľa jedného z najpredávanejších bulharských románov za posledné roky, ktorý napísal známy autor Alek Popov. Román bol preložený až do 12 jazykov. Popov sa podieľal aj na tvorbe scenára pre film Mission London a napomohol tak úspechu prvého celovečerného hraného filmu režiséra Dimitara Mitovskiho. Hlavné úlohy stvárnili aj kvalitní britskí herci – Ralph Brown (Star Wars Episode I, Withnail and I, Alien 3), Alan Ford (Podfu(c)k, Chaplin, Exorcist: The Beginning).

Nový bulharský veľvyslanec v Londýne sa po svojom nástupe musí vyrovnať s mnohými nástrahami krutej reality, ktorá nekorešponduje s pozlátkom diplomatického života. Už počas osláv vstupu Bulharska do Európskej únie musí čeliť obávanej ruskej mafii, prežiť nástrahy neorganizovaného personálu, či podstúpiť poznanie, že krásna upratovačka v noci pracuje ako striptérka.

 

Po každej projekcii bude nasledovať diskusia Juraja Kušnierika so zaujímavými hosťami.

Vstup na všetky projekcie je voľný.

Mediálnym partnerom projektu je Rádio FM.

Viac informácií o filme Mission London:

https://www.moviemania.sk/film/5698-mission-london/
http://www.filmeurope.sk/movies/643-mission-london

Distributérom filmu Mission London na Slovensku je mediálna spoločnosť Film Europe.

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Súvisiace články