Doktor Živago

5.9.2015|-jr--|

Jurij Živago (Omar Sharif) je lekár z dobre situovanej rodiny, v ktorom je jeho záľubou poézia. Ožení sa s láskou z detstva Táňou (Geraldine Chaplinová) a potom odchádza na vojnu. Počas vojny sa zoznámi s mladou a krásnou Larou (Julie Christieová), ktorá je vydatá za prominentného revolucionára. Po revolúcii sa Živagova rodina stráca materiálne statky a on sám je donútený pracovať ako vojenský lekár pre boľševický oddiel v občianskej vojne. Živago bude musieť nájsť svoju rodinu, utiecť a zabojovať o svoju životnú lásku Laru.

Film Doktor Živago (1965)

Vznik:

Doktor Živago patrí medzi najpochmúrnejší romantický príbeh vôbec. Mimoriadne pôsobivé je medzinárodné obsadenie a ústredné dvojice Omar Sharif, ktorý je pôvodom Egypťan a Angličanka narodená v Indii Julie Christieová a ich vzájomné iskrenie je neprehliadnuteľné. Film produkoval titán filmovej produkcie Talian Carlo Ponti, ktorý spočiatku naliehal na režiséra Leana, aby obsadil do titulnej úlohy jeho manželku Sophiu Lorenovú. Lean však producentovi dokázala oponovať tým, že ona je na rolu príliš vysoká, aj keď ho osobne podotýkam z toho, že správne vycítil, že by temperamentnú Talianku ako Rusku by publikum neprijalo. Omar Sharif tiež nebol prvou voľbou. Lean chcel to hlavnej úlohy obsadiť Petera O´Toolea, ktorý mu jemne odpovedal, že sa musel zblázniť a do pekla s ním po Lawrencovi z Arábie znovu nepôjde. Tí dvaja sa až do smrti neudobrili. Scenár Živaga dostali do schránok Maxovi von Sydowovi a Dirkovi Bogardeovi, ale Lean sa nakoniec sám rozhodol pre Omara Sharifa, ktorý chcel pôvodne hrať len v úlohe Pavla Antipova. Veľký boj sa strhol o dôležitú epizódnu úlohu Viktora Komarovskyho. O túto úlohu prejavil obľúbenec Davida Leana Marlon Brando, ktorý mal hrať Lawrence z Arábie a Lean mi pravidelne posielal ponuky na hlavné úlohy vo svojich filmoch. Skutočná ponuka padla slávnemu Jamesovi Masonovi, ktorý rolu prijal. Po dohode nakoniec odstúpil, lebo by zatienil by hlavného predstaviteľa. Lean úlohu ponúkol jedinému americkému hercovi vo filme Rodovi Steigerovi. Ten bol v spoločnosti skvelých britských hercov veľmi nervózny a do svojej úlohy sa skutočne vžil. Steiger bol na nakrúcaní ako utrhnutý z reťaze. V jednej scéne mu dá krásna Julie Christieová facku a on jej to okamžite vráti, ale v scenári nie je to napísané. Leaonovo argantné správanie režisérskej superhviezdy, kedy dával rade hercov dosť najavo, že hrajú mizerne, tak viedlo k otvoreným hádkami s Alecom Guinessom. Alec neskôr s ním odmietal nakrúcať ďalších dvadsať rokov.

Doktor Živago je veľkofilm s ohromným rozpočtom 11 miliónov dolárov, ktorý by odpovedal zhruba 150 miliónom súčasných dolárov. Doktor Živago má na veľkofilm veľmi chytrý scenár obsahujúci aj dôležité informácie z histórie Ruska. David Lean pri inscenovaní rozsiahlych davových scén opäť nešetril realistickosti až do špiku kosti ako v prípade Lawrencea z Arábie. Pri pôsobivej scéne v idúcom vlaku, kedy žena podá Živagovi dieťa a snaží sa dostať dovnútra, žena skutočne upadla a spadla pod vlak, kde sa vážne zranila. Lean potom túto scénu skrátene aj použil do filmu! Náročné bolo nakrúcanie scény revolúcie. Film sa z zjavných dôvodov nesmel nakrúcať v Rusku a tak sa potom nakrúcalo v Španielsku. To bolo za režimu generála Franka. Pri nakrúcaní scény revolúcie, ktorá sa točila o tretej hodine ráno a došlo k dezinformácii a do davu komparzistov vnikla skutočná Frankova armáda. Producent všetko pochopiteľne vysvetlil, že všetko ide len o filmovú scénu.Vidiecke exteriéry scén odohrávajúcich sa v zime boli nakrúcané vo Fínsku a niektoré filmové zábery zo strastiplnej cesty vlakom boli dokonca nakrúcané až v Kanade.

Kritici pri uvedení filmu boli skeptickí. Podľa novinárov bolo na filme všetko zle a Lean bol tak sklamaný odmietavými reakciami, že sa rozhodol s filmovaním okamžite skončiť. Diváci si však film zamilovali a len v amerických kinách Doktor Živago zarobil neskutočných 111, 7 miliónov dolárov a na požičovniach vyniesol ďalších 61 miliónov dolárov. Tento film mal tiež fantastický úspech v Európe. Len v Španielsku ho videlo až 6 miliónov divákov! 22. decembra 1965 predstavil režisér David Lean v New Yorku svoj veľkofilm podľa románu Borisa Pasternaka Doktor Živago. Trojhodinový veľkofilm okamžite po uvedení kín získava status majstrovského diela! Prekrásny film vzápätí dojíma davy po celom svete a v Rusku ten film rovnako ako kniha boli bleskovo zakázané. Výjavy vo filme ako je útok Kozákov na skupinu odporcov alebo nekonečná cesta vlakom ruskou krajinou pred stretnutím s Larou na opustenom statku, sú to nádherné okamžiky patriace k tomu najnádhernejším, čo mohla svetová kinematografia ponúknuť! Čas dokázal, že Doktor Živago je nestarnúca klasika. Americký filmový inštitút film zaradil medzi najlepšie americké filmy všetkých dôb a na milosť ho vzalo aj novodobé Rusko, kde bol s úspechom uvedený do kín v roku 1994.

Zaujímavosti:

  • Julie Christieová a Geraldine Chaplinová, predstaviteľky osudových žien doktora Živaga (Omar Sharif) sa na plátne stretnú len v jednej scéne, pri ktorej spolu naviac ani nehovoria.
  • Snímka dodnes v rôznych anketách víťazí v kategórii "najdojemnejšia scéna lúčenia v dejinách kinematografie".
  • V roku 2010 by bola snímka s ohľadom na infláciu ôsmym najlepšie zarábajúcim filmom všetkých dôb.
  • Ťaženie partizánov cez zamrznuté jazero sa v skutočnosti nakrúcalo pri teplote 30° Celsia. Cez koryto rieky bol položený železný plát pokrytý falošným snehom, ktorý tvorila prevažne mramorová múčka.
  • David Lean si prial, aby Tonyu hrála Audrey Hepburnová. Bol natoľko uchvátený výstupom Geraldine Chaplinovej, že sa nakoniec rozhodol ju obsadiť.
  • Táto snímka zarobil viac peňazí než všetky ostatné filmy Davida Leana dokopy.
  • Zamietnutými alternatívami na úlohu Lary boli Yvette MimieuxováJane Fondová.
  • Herec, ktorý stvárnil mladého Jurija Živaga na pohrebe matky je Tarek Sharif, syn známeho protagonistu Omara Sharifa.
  • Ruský spisovateľ Boris Leonidovič Pasternak bol po vydaní románu „Doktor Živago“ vylúčený zo zväzu spisovateľov a dokonca mu hrozilo odobratie sovietskeho občianstva a deportácia na Sibír. Keď mu potom bola v roku 1958 udeľovaná Nobelova cena, tak na nátlak štátnych orgánov ju musel odmietnuť.
  • Maurice Jarre zložil pre film postupne tri témy, ale David Lean nebol s žiadnym spokojný. Návrh vtedy Jarreovi, aby odišiel na dovolenku a predstavil si, že skladá hudbu pre svoju životnú lásku. Jarre odišiel do hôr a tam skomponoval slávnu hudbu "Lara's Theme".
  • Aj keď je doktor Živago básnikom sa vo filme nezaznie ani jedna z jeho básní...

Ocenenia:

Oscar za scenár, kameru, kostýmy, výpravu a hudbu, nominácia na Oscara – najlepší film, herec, réžia, herec vo vedľajšej úlohe, strih a zvuk, nominácia na Zlatú palmu MFF v Cannes, Grammy za najlepší soundtrack.

Doktor Živago (Doctor Zhivago, USA/Taliansko, 1965)

Réžia: David Lean, scenár: Robert Bolt podľa románu Borisa Pasternaka, hudba: Maurice Jarre, kamera: Freddie Young, strih: Norman Savage, hrajú: Omar Sharif, Julie Christieová, Geraldine Chaplinová, Rod Steiger, Alec Guiness, Klaus Kinski,...

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Wikipedia/Warner Bros

Súvisiace články