Premiéru v kinách majú dnes štyri snímky, Obávaný, Vnútorné slnko či akčná sci-fi Besnenie

12.4.2018|Ivet Kollarova|

Druhý aprílový týždeň prinesie do kín „len“ štyri nové filmy a dá priestor dobehnúť staršie tituly, ktoré stále bežia v našich kinách, a ktoré ste možno ešte nestihli vidieť. Do pozornosti dávam film The Florida Project, za výkon v ktorom si herec Willem Dafoe vyslúžil nomináciu na Oscara v kategórii najlepší herec. A až do nedele bude prebiehať prehliadka Týždeň slovenského filmu, ktorá ponúka to najlepšie zo slovenskej (v spolupráci aj českej) kinematografie minulého roka. 

Tohto týždňové štyri novinky ponúknu dva výborné francúzske filmy, nemeckú komédiu a americký veľkofilm. Pod režisérskou taktovkou Brada Peytona vznikla akčná sci-fi snímka Besnenie (Rampage). Primatológ Davis Okoye, ktorý si drží ľudí od tela, zdieľa nepochybnú väzbu s Georgeom, mimoriadne inteligentnou gorilou o ktorú sa stará od jej dvoch rokov. Ale vykonaním nebezpečného experimentu, ktorý sa vymkne spod kontroly, zmení miernu opicu na zúrivé monštrum obrovských rozmerov. A aby toho nebolo málo, čoskoro sa objavia aj iné druhy zvierat, ktoré boli podobne zmutované. Vzhľadom na to, že sa títo novovytvorení alfa predátori rútia naprieč krajinou a ničia všetko, čo im stojí v ceste, Okoye a jeho tím vytvárajú protilátku, ktorá má zastaviť globálnu katastrofu a zároveň zachrániť strach naháňajúce stvorenie, ktoré bolo kedysi jeho priateľom. V hlavných úlohách Dwayne Johnson, Jeffrey Dean Morgan, Malin Akerman, Joe Manganiello, Naomie Harris, Jake Lacy, Marley Shelton, Matt Gerald, P.J. Byrne či Gary Weeks. 

Už po tretí krát do kín prichádza režisér Bora Dagtekin s komédiou Fakjú pán profesor 3 (Fack Ju Goehte 3). Samozvaný profesor Zeki Müller je späť. Silnejší ako predtým, plný odhodlania a túžby dostať zo svojich študentov v čele so Chantal to najlepšie, čo v nich ešte ostalo. Avšak už toho v nich moc na vydolovanie neostalo. Uspeje pri záchrane školy a jej študentov? Zeki Müller bol ako učiteľ-samouk vždy zástancom drsných a nezvyklých učebných metód. Primerané násilie na žiakoch mu nikdy nebolo cudzie. Či už po nich strieľal, nasadzoval im putá, využíval elektrošoky alebo ich dokonca nútil sa niečo v škole naučiť.

Ale teraz, v treťom diele filmovej série Fakjů pán profesor, prichádza okamžik pravdy. Goetho gymnáziu ubúdajú študenti a od ďalšieho školského roku mu hrozí zatvorenie. Poradca pre voľbu povolania oznámil Zekiho triede, že po škole nemajú nikde žiadnu šancu a navyše ich teraz čakajú testy, ktoré majú preveriť ich schopnosť vôbec sa dostať k maturite. Medzi učiteľmi a študentmi zavládne desivá depresia. Učitelia sa boja, že prídu o prácu. Študenti prepadajú zúfalstvu z toho, že dvere k lepšej budúcnosti sú pre nich definitívne zatvorené. Riaditeľka Gudrun Gerster všetky tieto starosti s radosťou hodí na krk hlavne Zekimu a novej školskej posile Biggi Enzbergerové. Majú sa postarať o niekoľko rýchlych, výrazných študentských úspechov, aby zabránili zatvoreniu školy. A tak sú na rade súťaže o najlepší študentský hudobný a výtvarný výkon, o najlepšie školské noviny. Na programe sa musí objaviť aj super dôležitá kampaň proti šikanovaniu na škole.

Je teda na Zekimovi, aby svojich študentov konečne prinútil vziať osud do vlastných rúk. Avšak jedna vec je niekoho presvedčiť a druhá, aby to potom dotyční aj urobili. Na scénu prichádza ďalšie Zekiho novátorské pedagogické postupy zahrňujúce aj nelegálne podkožné čipovanie študentov, aby mu nechodili poza školu. Pretože študenti Chantal, Danger, Zeynep i Burak majú mimo náročnej vzdelateľnosti aj iné, veľmi odlišné problémy. Je vôbec nejaká nádej, že Zeki k maturite pretlačí celú 11. B? Vo filme si zahrali Elyas M'Barek, Katja Riemann, Jella Haase, Sandra Hüller, Max von der Groeben, Gizem Emre, Aram Arami, Uschi Glas, Runa Greiner, Michael Maertens, Julia Dietze či Jana Pallaske. 

Francúzska režisérka Claire Denis prichádza s novinkou, romantickou komédiou v jej originál spracovaní Vnútorne slnko (Un beau soleil intérieur). Isabelle je rozvedená umelkyňa, ktorá hľadá pravú lásku. Nádeje však často vkladá do mužov, ktorí sú pravým opakom ideálu takého muža. Film nie je plynulým príbehom, divák sleduje vybrané pasáže z Isabellinho života, aby si vyskladal jej osobnosť a na konci pochopil jej kľúč, podľa ktorého si hľadá „toho pravého“. V hlavných úlohách Juliette Binoche, Xavier Beauvois, Philippe Katerine, Josiane Balasko, Sandrine Dumas, Valeria Bruni Tedeschi, Gérard Depardieu či Claire Tran. Režisérke Claire Denis je väčšia pozornosť venovaná v bratislavskej A4ke, kde si môžete pozrieť niektoré jej predchádzajúce filmy.

Posledný film druhého aprílového týždňa sme tu mali v rámci prehliadky Crème de la Crème. Dnes do oficiálnej kinodistribúcie vstupuje novinka režiséra Michela Hazanaviciusa, Obávaný (Le Redoutable). Paríž, rok 1967. Jean-Luc Godard, popredný režisér svojej generácie, nakrúca film Číňanka so sedemnásťročnou Anne Wiazemsky – ženou, ktorú miluje a s ktorou sa neskôr ožení. Sú šťastní a zamilovaní, avšak kritika filmu u Godarda vyvolá hlboké pochybnosti ešte znásobené udalosťami v máji 1968. Kríza, ktorou Jean-Luc prechádza, ho zásadne mení: zo slávneho filmára sa stáva maoistický umelec stojaci mimo systému, rovnako nepochopený ako nepochopiteľný. V hlavných úlohách Louis Garrel, Bérénice Bejo, Stacy Martin, Grégory Gadebois, Tanya Lopert, Micha Lescot, Lola Ingrid Le Roch, Marc Brun Adryan' či Eric Marcel.

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/ASFK/CinemArt/ContinentalFilm

Súvisiace články