Venom

12.10.2018|Martin Kubeš|

Sony malo pred pár rokmi naštartované menšie univerzum okolo Spider-Mana, avšak The Amazing Spider-Man 2 nenaplnil finančné očakávania, a tak išlo všetko do koša. Nedočkali sme sa ani pokračovania, ani tímovky Sinister Six, na ktorú už zmienený film lákal. Miesto toho sa Spider-Man presunul do Marvel Cinematic Universe (MCU) a dostal novú tvár. Nakoľko je však Spider-Man a všetko s nim súvisiace stále majetkom Sony, bol by hriech nechať túto licenciu nevyužitú. A tak tu máme pokus o ďalšie univerzum, ktoré štartuje práve s filmom Venom.

Ak náhodou niekto Venoma nepozná, tak ide mimozemskú formu života, takzvaný symbiont. Ten sa dostane na našu planétu, no na plnohodnotný život potrebuje hostiteľa. Pôvodne sa Venom ako na prvom hostiteľovi priživoval na Spider-Manovi, no keďže ten sa úspešne začlenil do MCU, museli v Sony prísť so zmenami. Pavúčieho muža teda vyškrtli a rovno využili jeho najznámejšieho hostiteľa, novinára Eddieho Brocka. Ten však v tomto príbehu nežije v New Yorku, nepracuje pre Daily Bugle a už vôbec neprechováva nenávisť voči pavúčiemu mužovi. Toto sú zásadné zmeny, ktoré filmovú adaptáciu odlišujú od komiksovej predlohy. Samozrejme, je ich viac, no je najvyšší čas, aby sme už prešli k samotnému filmu.

Eddie Brock je investigatívny novinár žijúci a pracujúci v San Franciscu. Je však veľmi tvrdohlavý a tak si jedným hlúpym rozhodnutím pokazí život. V práci dostane výpoveď, opustí ho snúbenica a aby toho nebolo málo, do žiadnej práce ho kvôli konfliktu s milionárom Carltonom Drakom nebudú chcieť prijať. Tým však jeho problémy iba začínajú. Drake síce navonok pôsobí ako milý človek, ktorý chce priviesť ľudstvo k svetlejším zajtrajškom, no za touto maskou už to tak veselé nie je. Drake totiž vo vesmíre objavil mimozemskú formu života a rozhodol sa dopraviť ju na planétu Zem. Veci však nejdú podľa plánov, takže začnú problémy, ktorých výsledkom bude to, že na Brocka sa jeden symbiont prichytí. Ten si spočiatku myslí, že je iba nakazený nejakým parazitom, vďaka čomu počuje zvláštny hlas vo svojej hlave a registruje i nevysvetliteľné zmeny vo svojom chovaní.

Fotogaléria Venom (2018)Zobraziť fotogalériu »

Následne zisťuje, že sa na neho prichytil symbiont, ktorý si hovorí Venom. Ten Brockovi prepožičia nielen monštruóznu podobu, ale i obrovskú silu, rýchle reakcie a podobne. Drake však chce svojho symbionta naspäť, a tak pošle za Brockom svoje komando zabijakov. V tomto momente by si divák povedal, že je všetko v najlepšom poriadku, no bohužiaľ, nie je. Prvým problémom je, že sa titulná postava vo svojej charakteristickej podobe objaví až zhruba po hodine. Dovtedy sa musíme pozerať na Brocka s tvárou Toma Hardyho, ktorému pravdepodobne nikto nepovedal, čo presne má hrať. Hodinu tak divák musí tŕpnuť sledovaním výkonu, ktorý by sa hodil do iného filmu. Prečo by mal Eddie pôsobiť svojim chovaním ako klaun? Nejde o hlášky, tie beriem, aktuálne sú žiadané a vďaka MCU aj v móde, ale celkové správanie a i charakter postavy je úplne mimo. Brock by nemal byť nejaký lúzer a dobrák, ktorý dáva bezdomovcom 20$. Chceli tvorcovia snáď docieliť to, aby ho diváci ľutovali, či s postavou sympatizovali? To veru netuším, no ak toto bol ich cieľ, tak sa vôbec nepodaril. Brock je vďaka tomu iba na smiech, čo dotvára i spomínaný herecký výkon Hardyho.

Druhým problémom je samotný Venom. V komiksovom svete Marvelu ide o jednu z najzaujímavejších a najpopulárnejších postáv. Pôvodne zloduch, následne skôr anti-hrdina, ktorý koná podľa toho, ako mu to práve vyhovuje. Ak je výhodne spolupracovať so zloduchmi, tak nie je problém, no platí to aj opačne. Tu sme dostali stvárnenie, v ktorom symbiont prezrádza, že je na svojej planéte lúzer a až na planéte Zem môže byť niekto. Preto sa rozhodne spolu s Brockom zachrániť svet. Pokiaľ už nič iné divákovi nepríde na tomto filme zvláštne, tu už mu jednoznačne musí v hlave trúbiť na poplach hlasný klaksón. Prečo z tak zaujímavej postavy tvorcovia urobili iba slabý čajový odvar nechápem. Je pravdou, že film mal ísť pôvodne do kín s prístupnosťou až od osemnástich rokov a finálny produkt dostal prístupnosť od trinástich, no napriek tomu si nemyslím, že bolo nutné Venoma vykastrovať takým spôsobom, ako to tvorcovia urobili. Sám Hardy sa pred premiérou ozval s tým, že tvorcovia vystrihli z filmu 30 – 40 minút, ktoré sa jemu osobne dosť páčili. A na filme je strihanie dosť cítiť, keďže niektoré scény pôsobia neukončene, prípadne je tu zvláštna nadväznosť a podobne.

Najhoršie však je, že sme miesto drsného a v rámci možnosti temného filmu, ktorému nemalo byť cudzie ani explicitné násilie, dostali akčnú komédiu. Akcie navyše nie je mnoho a miestami je naozaj dosť neprehľadná. Prvá hodina je vyložene pomalá a až potom sa film ako-tak rozbehne. Bolo vidieť, že na divákov v kine fungoval humor, ktorého je vo filme na rozdiel od akcie až moc. Doťahovanie medzi Brockom a Venomom je v poriadku, hlášky, samozrejme, tak isto, no nejeden raz sa stane, že zábavne pôsobí vďaka hereckému výkonu i Brock / Hardy. A to je škoda, pretože taká by táto postava nemala byť. Film je tak vtipný cielene, no niekedy je vďaka svojim problémom vtipný i bez zámeru autorov. Zaujímavá je i skutočnosť, že film svojim poňatím pripomína komiksové adaptácie spred 10 rokov a nie aktuálnu produkciu. To však nie je pochvala za návrat ku koreňom, skôr výhrada k tomu, že autori zaspali dobu.

Fotogaléria Venom (2018)Zobraziť fotogalériu »

Ohlasy od zahraničných novinárov sú jasné – Venom je katastrofa. Ja osobne by som to však napriek všetkým výhradám až tak čiernobielo nevidel. Venom má množstvo chýb, ktoré mu fanúšikovia komiksovej predlohy neodpustia, no napriek tomu je vidieť, že i takto zmrvená filmová adaptácia dokáže divákov pobaviť. A to je vlastne pre celý film charakteristickým znakom. Brock je vtipný, Venom je vtipný a vlastne i celý film. Občas zámerne, väčšinou však bez zámeru tvorcov.

Návštevu kina v tomto prípade neodporúčam, ak teda chcete ísť na filmové spracovanie slávnej komiksovej postavy. Ak by ste na film išli ako na akčnú komédiu s Tomom Hardym v hlavnej úlohe, pretože to je presne to, čo filmový Venom predstavuje, tak pokojne vyrazte. Ide o vtipnú jednohubku, ktorá však predlohe rozhodne dobre meno neurobí, aspoň nie po kvalitatívnej stránke. Je to obrovská škoda, pretože Venom by si zaslúžil niečo viac. Takto ide o premárnenú príležitosť, ktorú pred pohromou zachraňuje humor a celkom slušne fungujúci vzťah medzi Brockom a samotným Venomom. Snáď to nabudúce dopadne lepšie.

VERDIKT MOVIE MANIA:
  Foto © Itafilm

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...