Od dnes v kinách šesť nových snímok a bude aj Judy, 1917, Dokonalý pacient, či Chlap na striedačku

13.2.2020|Ivet Kollárová|

Po oscarovské blues pocítime ešte tento týždeň aj v našich kinách. Medzi šiestimi novými filmami, ktoré majú dnes premiéru, sú dva, ktoré si z 92. ročníka cien Akadémie odniesli cenné sošky Oscara. Jedným je hudobná životopisná dráma Judy, v ktorej exceluje Renée Zellweger a druhým technická lahôdka, “jednozáberová“ vojenská dráma 1917, v ktorej dominuje kamera a zvuk. Okrem týchto dvoch britsko-amerických snímok nás čakajú ďalšie štyri európskej produkcie.

Film 1917 natočil režisér Sam Mendes s kameramanom Rogerom Deakinsom. Ich najväčším nepriateľom je čas. Schofield a Blake, dvaja mladí vojaci britskej armády sú počas bojov v Prvej svetovej vojne vyslaní na takmer nemožnú misiu. Musia prekročiť frontovú líniu, preniknúť hlboko do nepriateľského územia a doručiť veliteľovi vyslanej jednotky dôležitú správu, ktorá môže zachrániť život 1.600 spolubojovníkov – vrátane Blakeovho brata. V hlavných úlohách Dean-Charles Chapman, George MacKay, Daniel Mays, Colin Firth, Andrew Scott, Gerran Howell, Mark Strong, Richard McCabe, Anson Boon, Michael Jibson, Justin Edwards, Benedict Cumberbatch, Adrian Scarborough, Richard Madden, či Richard Curtis.

Film Judy je od režiséra Ruperta Goolda. Judy Garland je fenomenálna speváčka a úspešná herečka, ktorá sa už od útleho veku stáva miláčikom celej Ameriky. Jej talent si podmaňuje milióny divákov na celom svete. Jej kariéra je doslova splneným snom. Ale všetko má svoju cenu. Úspech a sláva si vyberajú vysokú daň. Jej život sprevádza pocit osamelosti, jej démonom je alkohol a závislosť na liekoch. V zime  v roku 1968 prichádza Judy do Londýna, aby vystúpila na turné beznádejne vypredaných koncertov. Peniaze jej dochádzajú a manželstvo je v troskách.. Od začiatku jej celosvetového úspechu  v muzikály Čarodejník z krajiny Oz uplynulo už 30 rokov...

Neodolateľným zmyslom pre humor a srdečnosťou okúzľuje všetkých vôkol seba, či sú to muzikanti, fanúšikovia, alebo priatelia. Jej sny o romantickej láske sa stávajú skutočnosťou, keď stretáva Mickeyho Deansa. Ale pod maskou šťastnej hviezdy sa skrýva krehká žena. Potom, čo v žiari reflektorov strávila uplynulých 40 rokov, je vyčerpaná. Vracajú sa jej spomienky na stratené detstvo a zo všetkého najviac túži byť doma so svojimi deťmi. Nájde v sebe silu pokračovať?

Renée Zellweger sa svojim strhujúcim hereckým výkonom doslova prevtelila do Judy Garlandovej. V životopisnej romantickej dráme jej bravúrne sekundujú Rufus Sewell, Michael Gambon, Finn Wittrock, Jessie Buckley, Andy Nyman, Martin Savage, Gaia Weiss, Lucy Russell, či Fenella Woolgar.

Z Fínska do našich kín prichádza dráma od režisérky Zaida Bergroth s názvom Máriin raj (Marian paratiisi). Fínsko, dvadsiate roky. Charizmatická kazateľka Maria Åkerblom vedie svojich oddaných stúpencov do Helsínk. Je medzi nimi aj mladá obdivovateľka Salome. Keď sa Salome spriatelí s miestnym dievčaťom Malin, jej pohľad na svet sa mení a ona sa zmieta medzi prísľubom novoobjavenej slobody a Máriinou zničujúcou láskou. Snímka bola uvedená v predpremiére na prehliadke SCANDI 2020. V hlavných úlohách Pihla Viitala, Tommi Korpela, Asko Sarkola, Markku Maalismaa, Elina Knihtilä, Rein Oja, Satu Tuuli Karhu, či Ilkka Heiskanen.  

Francúzska kinematografia bude mať zastúpenie komédiou Zažiť to znovu (La Belle Époque) v réžii Nicolasa Bedosa. Akú dobu by ste chceli zažiť, ak by ste mali túto možnosť? Pred touto otázkou stojí Viktor, keď od svojho syna dostane darčekovú poukážku agentúry Time Travelers. Tá dokáže pomocou filmových kulís a hercov zinscenovať akúkoľvek epochu a sprostredkovať svojim klientom stretnutie so slávnymi osobnosťami dejín podľa ich želania. Zatiaľ čo sa chcú iní zákazníci pozrieť na dvor Ludvika XVI, či večerať s Hitlerom, Viktor sa túži vrátiť do nespútaných sedemdesiatych rokov a ešte raz prežiť rande so svojou ženou – obdobie, keď v ňom dokázala vidieť viac ako len nudného páprdu v pruhovanom pyžame. Poučná a zábavná love story rozpráva o tom, čo by sa mohlo stať, keby sme mohli zopakovať tie najkrajšie okamihy. Je to potrebné k tomu, aby sme sa opäť zamilovali? V hlavných úlohách Daniel Auteuil, Guillaume Canet, Doria Tillier, Fanny Ardant, Pierre Arditi, Denis Podalydès, Lizzie Brocheré, François Vincentelli, Urbain Cancelier, či Elisabeth Duda.

V predpremiére na prehliadke SCANDI 2020 sme mali aj švédsky thriller od režiséra Mikaela Håfströma s názvom Dokonalý pacient (Quick), ktorý prichádza dnes do oficiálnej kinodistribúcie. Dokonalý pacient je podmanivý príbeh o najväčšom právnom škandále vo švédskej histórii, príbeh reportéra, ktorý spochybnil celý právny systém. Hannes Råstam sa venoval dokazovaniu nevinnosti Thomasa Quicka, popritom však odhalil právny chaos, ktorý Quicka odsúdil na život v psychiatrickom väzení. Nikto sa však nezaujímal o oslobodenie a prepustenie najhoršieho sériového vraha vo Švédsku, kanibala a znásilňovateľa, ktorý bol odsúdený za osem vrážd a priznal sa k ďalším dvadsiatim piatim. Tento príbeh je pre diváka ako skladačka, ktorú si zloží potom ako kúsok po kúsku odhaľuje neuveriteľný prípad Thomas Quicka. Diváci s napätím až do samotného konca odhaľujú tajné zdroje a odhodlanosť jedného človeka v honbe za spravodlivosťou. Vo filme si zahrali Jonas Karlsson, David Dencik, Alba August, Magnus Roosmann, Suzanne Reuter, Peter Andersson, Anders Mossling, či Dag Malmberg.

Od českých susedov prichádza do kín komédia v réžii Petra Zahrádku, Chlap na striedačku. Pätnásť rokov vydatá Zuzana jedného dňa zistí, že jej manžel Jiří má už dlhšiu dobu pomer s inou ženou. Zuzana neváha, rozhodne sa svoju sokyňu Lenku navštíviť a dať jej netradičný návrh. Jej plán je priam škandalózny. Navrhne jej, aby si starostlivosť o Jirku rozdelili a urobili tak z neho chlapa na striedačku. Lenka po prvotnom šoku súhlasí a obe ženy predstavia tento nový spôsob života Jirkovi. Teda skôr ho postavia pred hotovú vec. Čo sa zdá všetkým zo začiatku ako perfektný plán, kedy je Jirka jeden týždeň s manželkou, druhý týždeň s milenkou, sa nakoniec môže stať pre všetkých nočnou morou. V hlavných úlohách Ivana Chýlková, Iva Janžurová, Jiří Langmajer, Antonín Maśek, Pavel Nový, Martin Pechlát, či Lucie Žáčková.

  Foto © FilmEurope/ASFK/ForumFilm/Magicbox/ContinentalFilm

Súvisiace články