Filmové novinky na marec 2020

2.3.2020|Ivet Kollárová|

Filmový marec ponúkne nevídaný jav. Do oficiálnej kino-distribúcie mieri viac slovensko-českých snímok ako amerických. Z 22 nových filmov, ktoré na tento mesiac pripravili naši distribútori, je 7 v svk-cz koprodukcii, 6 je americkej produkcie a zvyšok si podelili európske krajiny ako Francúzsko, Veľká Británia, Švédsko, Belgicko, či Nemecko, v rôznych minoritných koprodukciách napríklad aj s Tureckom, či Kanadou. Tešiť sa môžeme na kvalitné klubové, indie snímky ako aj na väčšie top-filmy. Marec nám do kín prinesie aj všetkých troch účastníkov skončeného MFF Berlinale 2020, filmy Služobníci, FREM a Šarlatán.

Okrem klasickej filmovej nádielky nás v marci čakajú dve veľmi zaujímavé prehliadky. Od 11. do 17.3. bude v Bratislave prebiehať obľúbený Medzinárodný filmový festival Febiofest a jeho už 27. ročník. Krátko po ňom, 25.3 odštartuje prehliadka francúzskej kinematografie Créme de la créme, ktorá v Bratislave potrvá do 31. marca a potom sa presunie aj do ostatných Slovenských miest, rovnako ako Febio a jeho vybrané snímky.

Ale späť k oficiálnemu marcovému kino-výberu. Prvý zo štyroch týždňov ponúkne na rozbeh štyri snímky a vskutku bude z čoho vyberať. Hollywoodske veľkofilmy budú na začiatok dva. Prvý je inšpirovaný legendárnym monštrom a hororovým anti-hrdinom štúdii Universal, s názvom Neviditeľný v réžii Leigha Whannella. Mladá žena sa po nepríjemnom vzťahu, ktorý skončil tragicky opäť stavia na nohy, no po sérii nevysvetliteľných a desivých udalostí, ktoré sa jej dejú začína jej okolie spochybňovať jej zdraví rozum a ona sa nechcene opäť stretáva so svojím ex-priateľom. V hlavných úlohách Elisabeth Moss, Oliver Jackson-Cohen, či Storm Reid.

Druhým hollywoodskym filmom je animák od Disney o dvoch elfských bratoch, ktorí hľadajú stratenú mágiu vo svete, Vpred od režiséra Dana Scanlona. V anglickom origináli bratov nahovorili Chris Pratt a Tom Holland, u nás sa film premieta so slovenským dabingom. Z minuloročného MFF Cannes si odniesol cenu poroty a na Oscaroch zastupoval Francúzsko. Režijný debut Ladjiho Lyho, Bedári je inšpirovaný nie len vzburami z roku 2005, ktoré sa odohrali v Paríži, ale rovnako tak aj slávnym, rovnomenným románom od Victora Huga.

Posledný film prvého týždňa, česko-slovenský dokument od dvojice Vít Klusák a Barbora Chalupová, V sieti nebude ľahký na sledovanie, no o to je dôležitejší. Filmári natočili experiment, ktorý poukazuje na a otvára nezmyselne tabuizovanú tému sexuálneho zneužívania mladých detí (dievčat aj chlapcov) na internete. Úlohy troch 12-ročných dievčat, verne stvárnili dospelé ženy-herečky, ktorým boli vytvorené dôveryhodné profily na sociálnych sieťach, a ktoré v priebehu 10 dní oslovilo cez 2400 sexuálnych delikventov. 

Druhý marcový týždeň bude o niečo chudobnejší. Do kín sa dostanú tri nové filmy. Českú produkciu zastupuje komédia z vinárskeho prostredia a už tretia časť v sérii, film režiséra Martina Koppa, 3Bobule. Vin Diesel sa predstaví v thrilleri Bloodshot v réžii Dava Wilsona ako upravený supervojak, ktorý je využívaný vládou. A slovenskú produkciu zastupuje dokument od tvorcov Jan Daňhela a Adam Oľha, Alchymická pec o filmovej tvorbe a živote režiséra Jana Švankmajera.

V treťom marcovom týždni si v kinách užijem nových filmov hneď sedem. Po Berlinale (a po premiére na Febiu) prichádza do oficiálnej kino-distribúcie čierno-biela snímka o viere v totalitnom Československu od režiséra Ivana Ostrochovského, Služobníci. Slovenský filmový dvojblok vytvorí spoločne s dokumentom od Jaroslava Vojteka, Raj na zemi o profesionálnom a súkromnom osude novinára, reportéra a fotografa Andreja Bána. Pre detičky tretí marcový týždeň pripravil animovanú dobrodružnú snímku Snežná hliadka v réžii Aarona Woodleyho o polárnom lišiakovi, ktorý sa chce stať najlepším kuriérom.

V pokračovaní úspešného komorného hororu z roku 2018, ktoré opäť režíroval John Krasinski, Tiché miesto 2 sa v umlčaných kinosálach pozrieme na osudy preživších členov rodiny Abbottovcov, ako aj ostatných ľudí, na monštrá, čo reagujú na ten najmenší zvuk a na to ako to všetko začalo. V hlavných úlohách Emily Blunt, Millicent Simmonds, Noah Jupe, Cillian Murphy, či Djimon Hounsou. Z MFF Cannes 2019 so zvláštnou cenou poroty, ako aj cenou FIPRESCI do našich kín mieri komédia od režiséra Eliu Suleimana, To musí byť nebo, v ktorej cestuje naprieč krajinami a hľadá si alternatívny domov, len aby zistil, že tým pravým domovom je stále jeho rodná Palestína. 

Oscarovský režisér Michel Hazanavicius (The Artist) prichádza s rodinnou fantasy-komediálnou snímkou Zabudnutý princ o oddanom otcovi, ktorý svoju malú dcéru berie do fantazijného sveta snov a dobrodružstiev, kde stvárňujú hlavné úlohy. No ako dcéra dospieva, musí vymyslieť ako ostať v jej živote stále dôležitou postavou. V hlavných úlohách Omar Sy, Bérénice Bejo, či François Damiens. Film v kinách uvidíme v slovenskom znení. A režisérka Marjane Satrapi nám v životopisnej dráme Radioactive predstaví život, prácu a najväčší objav Marie Curie-Sklodowskej, ktorý zmení tvár vedy a ľudské možnosti. V hlavných úlohách Rosamund Pike, Anya Taylor-Joy, Sam Riley, či Aneurin Barnard.

Štvrtý marcový týždeň budeme chodiť len do kina. Nových bude až osem filmov. A opäť z Berlinale 2020 mieria do našej oficiálnej kinodistribúcie dva film. Od poľskej režisérky Agnieszky Holland uvidíme životopisnú drámu voľne inšpirovanú skutočným príbehom výnimočného muža obdareného liečiteľskými schopnosťami, Šarlatán. Jan Mikolášek nemá lekárske vzdelanie a napriek tomu svojim nadaním diagnostikuje a bylinkami lieči choroby a pomáha ľuďom, ktorí za ním chodia. No od svojich vlastných démonov si pomôcť nedokáže a okrem nich musí bojovať aj s režimom, ktorý sa obracia proti nemu. V hlavných úlohách Ivan Trojan, Josef Trojan, Luraj Loj, Jana Olhová, či Martin Myšička. A dokument FREM od Viery Čákanyovej o vplyve rozvoja technológii, umelej inteligencii ako aj klimatickej krízy na myslenie človeka. 

Jednou z dvoch USA snímok posledný marcový týždeň je nová, hraná verzia Disney originál animovaného filmu Mulan od režisérky Niki Caro. Príbeh ponúka epickú cestu odvážnej dievčiny, ktorá prejde tvrdým výcvikom s túžbou stať sa váženým bojovníkom a svojou vnútornou silou získať rešpekt celého národa, ale najmä otca. V medzinárodnom hereckom obsadení si zahrali Yifei Liu, Gong Li, Jason Scott Lee, či Jet Li. Druhou USA snímkou je, paradoxne adaptácia rovnomenného románu od britskej spisovateľky Jane Austen, dramédia Emma, o réžiu ktorej sa postaral Autumn de Wilde, o bystrej, bohatej, aj pomerne emancipovanej, no sebeckej mladej žene, ktorá sa hrá na dohadzovačku a mieša citmi ostatných, až po kým sama nespadne do kolotoča lásky a vzťahov. V hlavných úlohách Anya Taylor-Joy, Josh O’Connor, Bill Nighy, Mia Goth, Johnny Flynn, či Miranda Hart.

Ďalšie tri snímky mali premiéru na MFF Cannes 2019. Belgické bratské režisérske duo Jean-Pierre a Luc Dardenneovci nám predstavia svoju sociálnu drámu Mladý Ahmed o mladom belgickom tínedžerovi, ktorý prijal extrémistický výklad Koránu a plánuje sprisahanie, aby zabil svojho učiteľa. Snímka si z Cannes odniesla cenu za réžiu. Rumunskú novú vlnu okúsime krimi dramédiou od režiséra Cornelia Porumboiua s názvom La Gomera. Jedným z hlavných prvkov filmu je špeciálny historický jazyk jedného z Kanárskych ostrovov, ktorý sa musí naučiť jeden skorumpovaný policajt, aby dostal z väzenia drogového priekupníka. Takže sa bude veľa šušlať, mľaskať a pískať.

Tretím filmom z Cannes 2019 je snímka Zľutovanie od francúzskeho autéra Arnauda Desplechina. Táto krimi dráma sleduje komisára, ktorý sa snaží vyriešiť brutálne zabitie staršej ženy. Pozornosť na seba upútajú dve mladé ženy, Claude a Marie, ktoré sú na dne, pijú a sú milenky. V hlavných úlohách Léa Seydoux, Sara Forestier, Antoine Reinartz, či Roschdy Zem. Posledným filmom štvrtého marcového týždňa je, po talianskej a francúzskej verzii, nemecká verzia - dramédia Takmer dokonalé tajomstvá v réžii Bora Dagtekina. Film rozpráva o skupinke priateľov, ktorí sa počas spoločnej večere rozhodnú podeliť s ostatnými o svoje tajomstvá, ktoré skrývajú vo svojich mobilných telefónoch. A tak sa na malý okamih stanú ich smsky a telefonáty verejnými. 

  Foto © Depositphotos/CinemArt/Itafilm/Filmtopia

Súvisiace články