Filmové novinky na júl 2020

1.7.2020|Ivet Kollárová|

Rok 2020 nebude mať najlepšiu reputáciu (všetci, ale naozaj že celý svet, vieme prečo). Na druhú stranu, ubieha veľmi rýchlo a my sme sa zrazu ocitli na prahu leta a letných mesiacov. A pokým by sme v minulosti označili mesiace júl a august za uhorkovú sezónu, ktorá do kín nič neprináša, resp. prináša veľmi málo, tentokrát je to trochu inak a rozhodne lepšie. Jedným z dôvodov je presúvanie filmov zo začiatku roka, kedy sa začali zatvárať kiná, práve na letné mesiace, či jeseň. 

A tak aspoň takto, keď sa všetko pomaly rozbieha, nám môže byť určitým zadosťučinením možnosť sa ísť kultúrne vyžiť, zabaviť a odreagovať do našich znovu-otvorených kín. Mesiac júl bude ešte takým štartérom a ponúkne len 12 nových filmov v kinách. Ešte pred pár dňami by boli filmovými ťahákmi filmy - Disneyovka Mulan (r. Niki Caro) a od Warner Bros. Tenet (r. Christopher Nolan). Avšak štúdia sa na poslednú chvíľu rozhodli opäť preložiť už niekoľkokrát odkladané premiéry týchto dvoch filmov, na ktoré si tak musíme počkať do augusta.

Čo do kín ale príde? Prvý júlový týždeň sa zabavíme na dvoch nových filmoch. Režisér Ondřej Trojan v spolupráci so scenáristom Petrom Jarchovským a so svojím bratom Ivanom Trojanom natočili komédiu, mix od všetkého niečo – čierna komédia, gangsterka, romantika, akcia, či napätie. Všetko so správnym trojanovským „fílingom“ vo filme Bourák. Okrem Ivana Trojana vo filme uvidíme aj Veroniku Markovú, Kristýnu Bokovú, Jiřího Macháčka, či Petru Nesvačilovú.

Okrem toho príde do kín aj francúzska komédia o opravárovi bicyklov a jeho tajomstve natočená podľa knižnej predlohy od spisovateľa Jeana-Jacquesa Sempého, ktorý miloval cyklistiku. O réžiu filmu Raoul Taburin sa postaral Pierre Godeau. Hlavnú úlohu s prehľadom stvárnil Benoît Poelvoorde a vo filme uvidíme aj Suzanne Clément.

Druhý júlový týždeň ponúkne v kinách tri nové filmy. Športový dokument od Mareka Vaňousa - Hokejový sen, ktorý sa pozrie na bohatú kariéru legendárneho Ladislava Nagya. A zároveň predstaví nádejného mladého hokejistu z východného Slovenska, 9-ročného Jonáša Pahulima. Tieto dva príbehy sa odohrávajú na pozadí minuloročných Majstrovstiev sveta v hokeji. 

Po zrušenej marcovej premiére sa do kín dostáva francúzska rodinná fantasy-komédia Zabudnutý princ v réžii oscarovského režiséra Michela Hazanaviciusa (The Artist). Omar Sy vo filme stvárnil oddaného otca, ktorý svoju malú dcéru berie do fantazijného sveta snov a dobrodružstiev, kde stvárňujú hlavné úlohy. No ako dcéra dospieva, musí vymyslieť ako ostať v jej živote stále dôležitou postavou. Vo filme uvidíme aj Bérénice Bejo, Françoisa Damiensa, Sarah Gaye, či Keyla Fala.

A keďže v mesiaci júl prevládajú francúzske snímky, tak aj ďalšia je z krajiny Galského kohúta. Režisér Allan Mauduit natočil komédiu Rebelky, v ktorej sa tri kolegyne snažia vykľučkovať z náhodnej smrti ich šéfa, avšak jeho ukrytá taška plná peňazí im naruší všetky plány.

Tri nové filmy uvidíme aj v treťom júlovom týždni. Slovenským highlightom bude dokument s názvom Meky o legendárnom spevákovi Mirovi Žbirkovi, o ktorý sa postaral režisér Šimon Šafránek. Tento týždeň sa potešia aj detičky, pretože do kín príde animovaná rozprávka o tom, ako sa vyrábajú sny, Minna a továreň na sny v réžii Kim Hagen Jensen a Tonniho Zincka. Film sa premieta so slovenským dabingom.

Francúzkou snímkou pre tretí júlový týždeň je komédia Ako byť dobrou ženou od režiséra Martina Provosta. Film je vtipným a satirickým pohľadom na večný príbeh o hľadaní rovnosti žien a mužov. V hlavnej úlohe Pauletty, šťastne vydanej manželky a spoluzakladateľky školy pre dospievajúce dievčatá v 60. rokoch, ktorej sa po smrti manžela rozsypú všetky ideály, za ktoré doteraz bojovala, uvidíme skvelú Juliette Binoche. 

Štvrtý júlový týždeň prinesie do kín len dve snímky. Americkú indie snímku Nedotknutí od režiséra Richarda Wonga, ktorá rozpráva príbeh o troch telesne znevýhodnených mladých mužoch, ktorí sa vydávajú na ďalekú cestu za stratou panictva až do Montrealu do jedného vyhláseného bordelu. Úlohu zdravotnej sestry, ktorá im na výlete pomáha stvárnila Gabourey Sidibe.

Druhou snímkou je francúzska komédia, ktorú natočila režisérka Rebecca Zlotowski, s názvom Bezstarostné dievča. Očami mladej Naimi zažijeme leto v Cannes, úvahy o živote a jedny nezabudnuteľné prázdniny s jej bezstarostnou sesternicou Sofiou.

Posledný piaty júlový týždeň bude opäť len s dvoma novými filmami. A opäť sa potešia aj najmenší. Do kín príde animovaný film Veľké dobrodružstvo malej pandy v rusko-americkej koprodukcii a v réžii Vasilija Rovenskijho a Natalii Nilovej. Film sa premieta so slovenským dabingom.

No a na záver klasicky, francúzsky film, tentokrát akčná dráma od režisérky Alice Winocour, Proxima. V strhujúcom príbehu matky a dcéry žiari herečka Eva Green ako astronautka, ktorá sa pripravuje na svoju jednoročnú misiu na Medzinárodnej vesmírnej stanici a zároveň sa stará o svoju malú dcérku. Okrem Green si vo filme zahrali aj Matt Dillon, Sandra Huller, Nancy Tate, Zélie Boulant, či Lars Eidinger.

  Foto © ForumFilm/ASFK/Bonton/FilmEurope/MagicBox

Súvisiace články