Od dnes v kinách dva nové filmy a Služobníci v predpremiére

3.12.2020|Ivet Kollárová|

Prvý decembrový týždeň a sme nesmierne radi, že to môžeme napísať, prídu do kín dve nové snímky, ktoré sa hrdia označením česko-slovenské. Animovaným príbehom o stále hladných medvedíkoch sa potešia najmä deti a pre tých starších je tu česká dráma o lukratívnom biznise o požičovni dronov. 

A ak by sme pokračovali v dobrých správach, okrem informácie o otvorení kín siete Cinemax, je tu aj predpremiéra úspešného slovenského filmu režiséra Ivana Ostrochovského, Služobníci, ktorý tak podporí otvorenie kín. Jeho oficiálna kino-distribúcia je 10. decembra.

Tvorkyne Kateřina Karhánková a Alexandra Májová natočili animovaný film Maškrtné medvedie príbehy. Jeden je veľký a druhý drobček. Obaja sú medvede a sú stále hladní. Ale nielen láska k dobrému jedlu z nich robí najlepších priateľov. Ich hlavným spoločným cieľom je poriadne si napchať brušká, a tak sa väčšina ich každodenných dobrodružstiev točí okolo toho, ako sa čo najľahšie dostať k niečomu naozaj dobrému na zjedenie. Zdrojom inšpirácií pri vymýšľaní stratégií sú pre ne ich koníčky. Medveď rád číta dennú tlač, odborné publikácie, sleduje televíziu a surfuje po internete. Medvedík miluje rozprávky a príbehy o medveďoch. Často sa im ale stane, že aj ten najlepší plán nevychádza podľa pôvodných predstáv. To je potom v medveďom živote všetko hore nohami. Napriek mnohým nezdarom ich príhody dopadnú šťastne.

Film bude premietaný spolu s krátkym predfilmom Cez palubu! Tvorcovia Filip Pošivač a Barbora Valecká natočili krátky nemý animovaný pilot pripravovanej série pre deti, ktorý sa pohráva s kánonickým príbehom o Arche, v ktorej mal Noe zhromaždiť páry niektorých zvierat, aby ich zachránil pred istým vyhynutím. Tvorcovia tu však pridávajú drobný bonus – zvierací pár, ktorý by Noe zachrániť určite nechcel. Tvorí ho škuľavý, spomalený Chameleón s večne vyplazeným jazykom a schopnosťou meniť farby a vypĺznutý, plachý, zároveň však prekvapivo rýchly a svižný Kiwi.

Od režiséra Petra Zelenku uvidíme v kinách príbeh dvoch kamarátov, ktorí prevádzkujú prosperujúcu požičovňu dronov vo filme Modelár (Modelář). Majiteľ firmy prezývaný Plech, vo voľnom čase raper, sníva o veľkých peniazoch a neochvejných istotách. Chemik a vynikajúci letecký navigátor Pavel, ktorý sa práve vrátil zo zahraničia, sníva o spravodlivosti a osobnom angažmáne v náprave sveta. Drony sú pre bývalých spolužiakov zo strednej školy priepustkou do mnohých oblastí ľudského konania, kam by sa inak nepozreli. Medzi ich klientmi sú prezidentský kandidát i výtvarníci organizujúci happeningy. Drony vo filme monitorujú veterné elektrárne, nosia luxusné kabelky na prehliadke namiesto modeliek alebo sprejujú zo vzduchu Petřínsku rozhľadňu. Keď sa však jeden z hrdinov rozhodne využiť dron na niečo úplne iné, situácia vo firme sa začne komplikovať… v hlavných úlohách Kryštof Hádek, Jiří Mádl, Veronika Khek Kubařová, Zuzana Fialová, Richard Stanke, Helena Dvořáková, Miroslav Hanuš, či Jiří Svoboda. 

Do niektorých kín zavíta v predpremiére aj Ivan Ostrochovský s filmom Služobníci. Píše sa rok 1980. Michal a Juraj sú študenti kňazského seminára v totalitnom Československu. Vedenie fakulty sa zo strachu pred zatvorením školy snaží formovať seminaristov do podoby vyhovujúcej režimu. Každý z mladých bohoslovcov sa musí rozhodnúť, či podľahne pokušeniu a zvolí si ľahšiu cestu kolaborácie, alebo cestu svedomia a dostane sa tak pod drobnohľad cirkevného odboru Štátnej bezpečnosti. Vo filme si zahrali Samuel Skyva, Samuel Polakovič, Vlad Ivanov, Vladimír Strnisko, Milan Mikulčík, Tomáš Turek, Vladimír Zboroň, Martin Šulík, Vladimír Obšil, či Zvonko Lakčević.

  Foto © Depositphotos/ASFK/Filmtopia

Súvisiace články