Udeľovanie cien Oscar 2021 sa okrem LA uskutoční aj v iných mestách

7.4.2021|Ivet Kollárová|

S prihliadnutím na dátum, môžeme povedať, že tohto ročná oscarovská sezóna sa pomaly blíži ku svojmu záveru. Po iné roky by sme o takomto čase poznali všetkých víťazov a držiteľov najcennejšej filmovej ceny Oscar. No covid realita, ktorá sa s nami drží už rok, mení všetko čo sa dá od základov, filmový biznis nevynímajúc. Členovia Akadémie museli riešiť viaceré zmeny a medzi najvýraznejšie patrí predĺženie oscarovskej sezóny.

Filmy na svoje „prezentácie“ tak namiesto 12 mesiacov, mali 14 a to ešte mnohé bojovali o svoje miesto na plátne, keďže kiná boli poväčšine v roku 2020 vo viacerých krajinách zavreté. Akadémia na základe tohto upravila svoje pravidlá tak, aby boli na oscarovskú nomináciu spôsobilé aj tie filmy, ktoré mali premiéru výhradne na streamovacích platformách a neboli premietané v kinách, prípadne mali limitovaný počet kino-premiér.

Najväčšou liahňou oscarovských kandidátov sa tak stal stream Netflix (Mank, The Trial of the Chicago 7, Ma Rainey’s Black Bottom,..), netradične aj festival Sundance, ktorý sa začiatkom roka 2020 stihol konať v celej svojej kráse a priniesol filmy ako Promising Young Woman, Minari, The Father a Judas and the Black Messiah a z klasických jesenných festivalov, ktoré prebehli v roku 2020, MFF Benátky, ktorý nám predstavil animák Duša a dal favorita oscarovskej sezóny film Nomadland

Po vybavení pravidiel o spôsobilosti filmov na nomináciu na Oscara, prišiel na rad dátum slávnostného udeľovania. Pôvodný termín bol 28. februára. Ale covid opäť raz všetko poposúval a v tomto termíne sme nakoniec mali virtuálno-hybridné Zlaté glóbusy. Nový dátum udeľovania cien Oscar bol stanovený na 25. apríl, čo predstavuje jeden z najneskorších možných termínov konania cien Akadémie. No a keď už máme vybratý dátum konania Oscarov, pozrime sa ako bude celé udeľovanie prebiehať (aspoň podľa dostupných informácii).

Producenti celej show, mimochodom jeden z nich je aj režisér Steven Soderbergh vopred všetkých upozornili, aby zabudli na udeľovanie Oscarov cez Zoom! Čo je na jednu stranu dobrá správa, pretože tie virtuálne ceremoniály pôsobia naozaj veľmi kostrbato a trápne. No táto informácia vyvolala mierne znepokojenie v radoch nominovaných, ktorí sa nemôžu zúčastniť ceremoniálu z dôvodu covid obmedzení. Tak producenti, na čele s pánom Soderbergom vymysleli udeľovanie cien Oscar z viacerých miest, dokonca kontinentov.

A treba poznamenať, za daných okolností (covid, obmedzenia a iné) sa všetky zúčastnené strany, cez producentov, Akademikov, štúdii a iných, snažia priniesť kvalitnú show, čo najviac sa približujúcu klasickému formátu a úrovni minulých rokov s prihliadaním na dodržanie všetkých bezpečnostných opatrení (a že ich nie je málo). 

Hlavná show sa uskutoční v Los Angeles z dvoch miest, priestoru železničnej stanice Union Station a klasického domovského stánku Oscarov – divadla Dolby Theater, kde sa budú konať vystúpenia k nominovaným piesňam. Všetci, ktorí budú môcť prísť do LA budú musieť prejsť 10-dňovou karanténou a absolvovať minimálne dva testy (toto sa týka aj tých, ktorí v LA už sú/žijú). Obmedzený je aj počet pozvaných hostí. Nominovaní a prezentujúci majú povolené si zobrať jedného hosťa, na červenom koberci bude obmedzený počet vysielacích tímov a budú len štyria akreditovaný fotografi. 

Pre tých, ktorí nemôžu pricestovať do LA, čo sa týka najmä hercov a herečiek z Európy, prípadne tých, ktorí natáčajú nové projekty mimo USA, producenti rozhodli uskutočniť udeľovanie cien Oscar z iných európskych miest, kde by mohli byť nominovaní osobne prítomní. Momentálne je potvrdený Londýn (presná lokalita sa ešte vyberá) a špekulovalo sa aj o Paríži.

Dva a pol týždňa do udeľovania cien Oscar sú prípravy v plnom prúde a šialenejšie ako kedykoľvek pred tým. Všetko podlieha situácii okolo covidu a obmedzení platných v štáte Kalifornia a meste LA. Plán urobiť plnohodnotnú oscarovskú show je pripravený, avšak kľudne sa môže stať, že všetko bude úplne inak. Ako to nakoniec bude prebiehať a kto si odnesie vytúženú sošku sa dozvieme v deň 93. ročníka udeľovania cien Oscar a to v nedeľu 25. apríla

Na pripomenutie všetkých nominovaných: Nominácie na Oscara vedie Mank, v kategórii réžia sú nominované dve ženy Chloé Zhao a Emerald Fennell

Zdroj:  variety.com Foto © 2021 Academy of Motion Picture Arts and Sciences

Súvisiace články