Sused, Očista, Drahí súdruhovia, či King Richard medzi šiestimi novými filmami od dnes v kinách

18.11.2021|Ivet Kollárová|

Po týždni máme v kinách opäť šesť nových filmov, uvidíme príbeh inšpirovaný životom najznámejších amerických tenistiek, sestier Williamsových, rovnako tak film voľne inšpirovaný jednou z najslávnejších kanadských speváčok, Céline Dion, či režijný debut nemeckého herca Daniela Brühla, ktorý debutoval na MFF Berlinale 2021.

Do oficiálnej kino-distribúcie dnes prichádza ruská snímka, ktorá si z MFF Benátky 2020 odniesla Špeciálnu cenu poroty v réžii Andreja Končalovskijho, Drahí súdruhovia! (Dorogie tovarishchi). Keď komunistická vláda v roku 1962 zvýši ceny potravín, spurní robotníci v priemyselnom mestečku Novočerkassk vstúpia do štrajku. Masaker, ktorý nasleduje, pozorujeme očami oddanej straníckej aktivistky. 

Provinčné mestečko na juhu Sovietskeho zväzu, rok 1962. Ľudmila, oddaná funkcionárka komunistickej strany a idealistická veteránka z druhej svetovej vojny, je metlou na všetko, čo vníma ako protisovietsky postoj. Spolu s ďalšími miestnymi funkcionármi strany ju zaskočí štrajk v miestnej továrni, na ktorom sa zúčastní aj jej vlastná dcéra. Keďže situácia sa rýchlo vymkne spod kontroly, Ľudmila začne po dcére zúfalo pátrať, pričom čelí zákazom vychádzania, hromadnému zatýkaniu a bezohľadným pokusom úradov zakryť štátne násilie. Jej kedysi nespochybniteľná viera v stranícku líniu je otrasená rastúcim povedomím o ľudských stratách, ktoré trhá jej svet na márne kúsky. V hlavných úlohách Julia Vysotskaya, Vladislav Komarov, Andrej Gusev, Julia Burova, Sergej Erlish, Alexander Maskelyne, či Yegor Gordienko. 

Francúzska herečka, režisérka a scenáristka Valérie Lemercier natočila hudobnú dramédiu Hlas lásky (Aline: The voice of love). Filmová fikcia inšpirovaná životom speváckej super hviezdy Céline Dion. Quebec, koniec 60. rokov, Sylvette a Anglomard privítajú vo svojej rodine 14. dieťa: Aline. V rodine Dieuovcov prevláda celý život hudba a keď Aline vyrastie, objavia v nej prekrásny dar, jej zlatý hlas. Keď si jej hlas vypočuje hudobný producent Guy – Claude, napadne ho iba jediná vec – urobiť z Aline najväčšiu svetovú speváčku. S podporou svojej rodiny a pod skúseným vedením Guy – Clauda, z ktorého neskôr vznikne láska, budú spolu písať príbeh neobyčajného osudu. Životný príbeh o kanadskej hudobnej senzácii Aline Dieu. Vo filme hrajú Valérie Lemercier, Carole Weyers, Véronique Baylaucq, Sylvain Marcel, Martine Fontaine a ďalší. 

V réžii Reinalda Marcusa Greena uvidíme životopisnú drámu King Richard. Film je natočený podľa skutočného príbehu, ktorý inšpiruje celý svet. Príbeh Richarda Williamsa, trénera a otca svetovo preslávených tenistiek Venus a Sereny, ktorý má geniálny plán ako dostať svoje dcéry z ulíc Comptonu v Kalifornii na svetovú tenisovú scénu. Hlboko dojemný príbeh ukazuje silu rodiny, vytrvalosť a nezlomnú vieru ako prostriedok k dosiahnutiu nemožného. V hlavných úlohách Will Smith, Aunjanue Ellis, Demi Singleton, Saniyya Sidney, Jon Bernthal, Tony Goldwyn, či Dylan McDermott. 

Od dnes uvidíme v kinách aj slovenský dokument v réžii Zuzany Piussi, Očista. Je tu spravodlivosť naozaj pre všetkých? Procesy, ktoré spustila smrť Jána Kuciaka a jeho snúbenice, viedli k mnohým odhaleniam zlyhávania inštitúcií, ale zároveň priniesli Slovensku aj nádej na zlepšenie. Film Očista sleduje zblízka príbeh snahy o očistu justície a započatie jej reformy, ktorá by mala viesť k naplneniu spravodlivosti. Korupcia v justícii nie je len abstraktný pojem, tretia moc môže spôsobiť aj ničenie ľudských životov, šikanu alebo obrovské majetkové transfery. Film reflektuje dva výnimočné prípady konfrontácie s justíciou. Sleduje časozberný prípad obyčajnej ženy, ktorá je žalovaná o 300.000 eur za to, že údajne poškodila dobré meno privatizéra fabriky, v ktorej robila celý život. V druhom prípade bol diabolskou hrou odstavený najvyššie postavený Slovák v NATO. A to všetko po rokoch, keď väčšina sudcov o problémoch v justícii mlčala a mnohí sa aj podieľali na jej zlyhávaní. Zmena politických pomerov priniesla nádej na zlepšenie a očistu justície. No nič nie je čiernobiele a dráma zápasu nie je vopred rozhodnutá...

V dnešný premiérový deň prichádza do kín nemecká dramédia Sused (Nebenan) v réžii herca-režiséra Daniela Brühla. Pri zdanlivo náhodnom stretnutí je filmová hviezda Daniel konfrontovaná s Brunom, jednou z obetí znovu-zjednotenia a gentrifikácie. Vie o Danielovi všetko – a chce sa mu pomstiť. Daniel Brühl, známy z filmu Goodbye, Lenin!, vo svojom režijnom debute. Berlín, štvrť Prenzlauer Berg. Daniel je filmová hviezda, zvyknutá na úspech. Má štýlový podkrovný byt a rovnako štýlovú manželku, ako aj opatrovateľku, ktorá sa im stará o deti. Všetko je tip-top, a teda pripravené na to, aby odletel na konkurz do Londýna, kde na slávneho nemecko-španielskeho herca čaká rola v americkom filme o superhrdinoch. Keď vojde do miestneho baru na rohu, nájde tam sedieť Bruna. Ako sa ukazuje s každou ďalšou minútou, Bruno na túto chvíľu dlho čakal. A tak sa tento večne prehliadaný muž – jedna z obetí znovuzjednotenia a gentrifikácie bývalého východného Berlína – pomstí. A Daniel je jeho cieľ... v hlavných úlohách Daniel Brühl, Peter Kurth, Rike Eckermann, Aenne Schwarz, Gode Benedix, Vicky Krieps, Mex Schlüpfer, či Stefan Scheumann.  

Vo švajčiarsko-českej koprodukcii prichádza dnes do našich kín komediálna road movie od režisérky Fiony Ziegler, Stratení v raji. Evžen sa síce narodil a vyrástol vo Švajčiarsku, ale pretože bol vždy tak trochu bohém, rozhodol sa opustiť tamojší buržoáznej svet, kam príliš nezapadal. Po tridsiatke sa presťahoval do Prahy, odkiaľ jeho otec naopak v roku 1968 emigroval a už sa tam potom nikdy nevrátil. Evžen sa aj napriek dospelému veku nie je schopný postaviť svojmu dominantnému otcovi, pre ktorého je Česko a Praha dávno zabudnutá minulosť. Jediné, na čom mu záleží, je dobrá povesť a slušne zarábajúci súkromná zubárska prax vo švajčiarskom Berne. Evžen naopak v Prahe prevádzkuje vysnívaný hudobný klub, zažíva tu osudovú lásku, ale aj osudové nešťastie. Nakoniec to vyzerá, že sa bude musieť do Švajčiarska predsa len na chvíľu vrátiť. Vo filme si zahrali Dominique Jann, Ivan Pokorný, Andri Schenardi, Hana Vagnerová, Heidi Maria Glössner, Nina Bühlmann, Peter Jecklin, Silvia-Maria Jung, Vratislav Brabenec, Matyáš Řezníček, či Robert Nebřenský.

  Foto © FilmEurope/Magicbox/ContinentalFilm/CinemArt/Filmtopia

Súvisiace články

Prehľad filmov na máj 2024

Prehľad filmov na máj 2024

Pred nami je mesiac máj, mesiac lásky a my tu máme pre vás opäť prehľad filmov, ktoré uvidíme v slovenských kinách. Kaskadér Jeho...