Do kín mieri šesť nových snímok – Severan, Fantastické zvery 3, Atlas vtákov, či Cez hranicu

14.4.2022|Ivet Kollárová|

Druhý aprílový týždeň prinesie do kín Veľkonočnú nádielku v podobe šiestich nových filmov. Dva hollywoodske ťaháky Severan a Fantastické zvery 3 doplnia filmy česko-slovenskej, francúzskej, švédskej a kanadskej produkcie. 

Na novom filme režiséra Olmo Omerzu, Atlas vtákov sa podieľali tvorcovia z Česka, Slovenska a Slovinska.Keď sa v starej rodinnej firme ukáže, že z nej niekto vo veľkom odlieva peniaze, nastáva konfrontácia s novou realitou, na ktorú nebol nikto pripravení. Ivo Róna, dlhoročný šéf prosperujúcej firmy Aron, sa snaží zorientovať v nečakanej situácii, ktorú mu jeho deti ani okolie veľmi neuľahčujú, ale za ktorú si môže viac menej aj sám. Nový film režiséra Olma Omerzu prepletá komplikované rodinné vzťahy so svetom moderných komunikačných technológií, ktoré dokážu využiť naše slabé miesta. Vo vojne, ktorá sa vo filme pomaly rozpúta, nie je vôbec jasné, kto stojí proti komu, a kto z nej vyjde nakoniec ako víťaz.

„Film je vystavaný na princípe postupného odhaľovania kostlivcov v rodinnej skrini. Udalosti, ktoré na prvý pohľad nemajú spoločného menovateľa, postupne vstupujú do súvislostí. Celá rada malých rozhodnutí vyvolá náhody, ktoré vedú ku komplikovanejšej zápletke a nakoniec spôsobí kolaps sveta hlavného hrdinu Iva Róny,“ prezrádza k príbehu filmu režisér Olmo Omerzu a ešte pripojuje pohľad na jednu z tém filmu: „Vo filme sa zaoberáme fenoménom, ktorý súvisí s dnešným virtuálne prepojeným svetom. Príbehy o osamelosti ľudí, ktorí útechu hľadajú na sieti, kde často niekomu naletia, je okolo nás veľmi veľa. Chceli sme priblížiť dnešný život, zmeny, ktoré v súčasnosti prebiehajú, rozdiely medzi generáciami a realitu globalizácia, kedy je často ťažké nájsť vinníka za veci, ktoré sa okolo dejú.“ V hlavných úlohách Miroslav Donutil, Alena Mihulová, Martin Pechlát, Eliška Křenková, Vojtech Kotek, Pavla Beretová, David Bowles, či Philipp Kaspar Schenker. 

Francúzska režisérka Florence Miailhe prináša do kín animovanú snímku pre malých aj veľkých, ktorá chytí za srdce aj svojou aktuálnosťou, s názvom Cez hranicu (La Traversée)

Celovečerný animovaný film, sledujúci dramatické cesty súrodencov Kyony a jej brata Adriela, ktorí utekajú pred prenasledovaním z bližšie neidentifikovanej východoeurópskej krajiny. Príbeh o našej večnej snahe, s ktorou sme schopní riskovať vlastný život a pritom hľadať nový domov, v ktorom by sme mohli lepšie žiť. Na tejto ceste za nádejou ľudia prekonávajú najrôznejšie nebezpečenstvá a najnemožnejšie situácie. Poháňa ich vedomie, kým v skutočnosti sú, pred čím utekajú a v čo dúfajú. Nakoniec sa z takejto skúsenosti stáva príbeh, ktorý stojí za to znova a znova rozprávať. Film, ktorý bol súčasťou festivalov ako Festival international du film d’animation d’Annecy alebo San Sebastian Film Festival, na festivale ZLÍN FILM FESTIVAL získal špeciálne uznanie. Výsostne aktuálny príbeh na generačne sa opakujúcu tému úteku a hľadania miesta pre šťastný život bez strachu z agresie.

V hlavných úlohách: Stará Kyona – Táňa Medvecká, Kyona – Alžběta Volhejnová, Adriel – Milda Frýdl, Matka – Zuzana Kainarová, Otec – Jakub Saic, Iskender – Převrátil, Jon – Richard Krajčo, Florabelle – Zuzana Stivínová, Maxime – Ota Jirák, Baba yaga – Zuzana Kronerová, Madame – Zlata Adamovská a další... 

Dnes do kín prichádza aj epická historická snímka režiséra Roberta Eggersa, Severan (The Northman). Akú budúcnosť má bojovník, ktorého k životu motivuje jedine túžba po pomste? Robert Eggers, jeden z najosobitejších režisérov súčasnosti, natočil temný, krvavý a surový epos o vikingskom princovi, ktorý sa mstí za vraždu svojho otca.

Amleth bol kedysi dávno synom mocného vikingského kráľa a jeho ženy Gudrún, pokiaľ ho zrada a zákerná vražda pripravila nielen o otca, ale aj o strechu nad hlavou. O pár rokov neskôr sa svetom pretĺka ako bezmenný bojovník a má jediný cieľ. Vlastnoručne zabiť tých, ktorí ho pripravili o rodinu a šťastnú budúcnosť. „Tento príbeh potrebuje k životu filmové plátno. Je výpravný v tom najlepšom slova zmysle, natáčali sme v nádherných islandských lokáciách a pri niektorých akčných scénach budete mať pocit, že sa nachádzate v ich epicentre,“ sľubuje Robert Eggers.

K maximálnej miere autenticity prispel aj rad historikov, špecializujúcich sa na vikingskú éru, s ktorými Eggers pri písaní scenára, ale aj počas natáčania prakticky nepretržite diskutoval. Ten aj v Severanovi prezentuje svoj výrazný rukopis, ktorý si úspešne otestoval v oceňovaných filmoch Čarodejnice a Maják. Pomáha mu v tom nesmierne silná herecká zostava, v ktorej okrem Alexandera Skarsgårda, Nicole Kidman a hosťa minuloročného karlovarského festivalu Ethana Hawkea figurujú aj oscarový Willem Dafoe alebo islandská speváčka Björk (napokon na Islande sa veľká časť filmu nakrúcala). 

Pokiaľ Vám meno hrdinu Amletha znie povedome, vedzte, že príbeh vychádza zo severskej legendy, ktorá silne inšpirovala Williama Shakespeara pri písaní Hamleta. Okrem spomínaných hercov si vo filme zahrali aj Claes Bang, Anya Taylor-Joy, Gustav Lindh, Elliott Rose, Ineta Sliuzaite, Olwen Fouere, Ingvar Sigurdsson, Ian Whyte, Kate Dickie, Tadhg Murphy, Ralph Ineson, či Magne Osnes. 

Druhým hollywoodskym ťahákom týždňa je novinka vo filmovej sérii Fantastické zvery, do tretice v réžii Davida Yatesa s názvom Fantastické zvery: Tajomstvá Dumbledora (Fantastic Beats: The Secrets of Dumbledore). Niekoľko rokov po udalostiach z Grindelwaldových zločinov profesor Albus Dumbledore vie, že mocný temný čarodejník Gellert Grindelwald sa chystá prevziať kontrolu nad čarodejníckym svetom. Keďže ho nedokáže sám zastaviť, poverí Magizoológa Newta Scamandera, aby viedol neohrozený tím čarodejníkov, čarodejníc a jedného statočného muklovského pekára na nebezpečnú misiu, kde sa stretávajú so starými i novými zvermi a narazia na rastúcu Grindelwaldovu légiu nasledovníkov. Ale keď sú stávky také vysoké, ako dlho môže Dumbledore zostať v pozadí? 

V hlavných úlohách Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Ezra Miller, Jude Law, Alison Sudol, Mads Mikkelsen, Dan Fogler, Jessica Williams, Callum Turner, Claudia Kim, William Nadylam, Kevin Guthrie, Ingvar Sigurðsson, Poppy Corby-Tuech, Maja Bloom, Simon Meacock, Bart Soroczynski, či Victoria Yeates. Film sa premieta v anglickom origináli, aj so slovenským dabingom. 

Kanadský režisér Caleb Hystad natočil animovanú filmovú rozprávku pre deti s dynamickou 3D grafikou s názvom Údolie lampášikov (Valley Of The Lanterns). Ollistene vyrába papierové lampášiky pre celú dedinku v údolí tak, ako ju to naučil jej starý otec. Oslavy v mestečku sa nezadržateľne blížia a jej úspešná výroba slávnostných lampášikov môže byť ohrozená. Svojho poslania sa však nechce vzdať a tak sa vyhýba zaučiť svojho vnuka Portera. Tajomstvo kamennej brány, ktorá so sebou nesie starodávnu legendu, vníma ako svoju jedinú šancu aby sa z nej nestala neužitočná dáma.

Ollistene sa rozhodne tajomstvo výroby lampášikov nikomu neprezradiť a využije starodávnu legendu aby mohla pokračovať vo výrobe lampášikov len ona sama. Keď sa legenda ukáže ako pravdivá a celé údolie je znovu nútené prežívať ten istý rok odznova, Ollistene sa musí rozhodnúť. Prijme zmenu alebo sa sebecky ostane držať toho, čo chce len ona sama, a to i za cenu životov ľudí okolo nej? Film sa premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Kamilu Magálovú, Alexandra Bártu, Henrietu Mickovičovú, Daniela Fischera, či Alexandra Koníčka.

V dnešný premiérový deň mieri do kín aj dôležitá dokumentárna snímka švédskej režisérky Engeli Broberg, Gabi od 8 do 13 (Gabi, mellan åren 8 till 13). „Každý si myslí, že sa snažím stať chlapcom, ale nesnažím. Nemôžem. Môžem byť iba Gabi.“

Gabi nezapadá do škatuliek vytvorených spoločnosťou. Medzi chlapcami a dievčatami nevníma veľký rozdiel. Podľa toho sa, rodovým normám napriek, oblieka a vyjadruje. U svojej matky Tracy a nevlastného otca Thomasa nachádza pochopenie a podporu. Po opustení liberálneho Štokholmu a presťahovaní sa do menšieho mesta však zisťuje, že všetci ľudia nie sú rovnako chápaví. S nástupom puberty navyše okrem kolektívu prestáva rozumieť aj vlastnému telu. Časozberný dokument v priebehu piatich formatívnych rokov skladá z intímnych každodenných okamihov citlivý portrét dieťaťa, ktoré opúšťa svet hier a hľadá identitu a prijatie.

  Foto © CinemArt/ASFK/ContinentalFilm/GarfieldFilm/FilmExpanded

Súvisiace články