Dnes prichádza do kín Jan Žižka, Volám sa Zlatan a ďalšie dva nové filmy

8.9.2022|Ivet Kollárová|

Druhý septembrový týždeň ponúkne v kinách štyri nové filmy, dva životopisné dramatické, jeden dokumentárny a jeden upírsky horor. 

Český režisér Petr Jákl natočil historickú drámu inšpirovanú skutočným príbehom s názvom Jan Žižka. Film sa zameriava na jedného z najväčších vojvodcov svojej doby, nikým a nikdy neporazeným Jánom Žižkom z Trocnova, ktorý sa stal vďaka svojim činom legendou. V hlavnej úlohe exceluje americký herec Ben Foster. Okrem neho si vo filme zahrali aj Sophie Lowe, Michael Caine, Til Schweiger, Roland Møller, Matthew Goode, William Moseley, Karel Roden, Werner Daehn, David Bowles, Jennifer Armour, Jan Budař, Aneta Kernová, Ondrej Vetchý, Marek Vašut, Václav Jiráček, či Brian Caspe. 

Austrálska režisérka Jessica M. Thompson natočila hororový thriller Pozvánka do pekla (The Invitation). Po smrti svojej matky, a bez ďalších žijúcich príbuzných, sa Evie rozhodne podstúpiť test DNA. Objaví tak strateného bratranca, o ktorého existencii doteraz nevedela. Na pozvanie od svojej znovunájdenej rodiny sa ocitne na honosnej svadbe na anglickom vidieku, zvádzaná príťažlivým aristokratom. Postupne však odhalí zvrátené tajomstvá a choré úmysly skrývajúce sa za prehnanou štedrosťou svojich „najbližších“. Rodinná idylka sa tak čoskoro zmení na hrôzostrašnú nočnú moru a boj o prežitie. V hlavných úlohách Nathalie Emmanuel, Thomas Doherty, Stephanie Corneliussen, Alana Boden, Sean Pertwee, Hugh Skinner, Virág Bárány, či Courtney Taylor. 

V slovensko-maďarskej spolupráci vznikol dokumentárny film Zavýjať po svojom, o ktorý sa postarala dvojica László Jakubecz a Gábor Czímer. Lajos Kassák žil v pravicových i ľavicových diktatúrach, v revolučných časoch i počas vojen, tiež v demokracii a v každej ére vedel, ako človek aj ako umelec reagovať relevantne a bez toho, aby zradil svoje zásady. Film sleduje optikou Kassákovho životného príbehu osudy súčasných umelcov strednej Európy, ktorí sa stavajú proti moci tak, ako on.

Ako maliar a básnik sa Kassák stal počas svojho života (1887- 1967) častokrát nevítaným, keďže práve prostredníctvom umenia nachádzal spôsoby osobnej revolty voči systému a štátnej ideológii. Film sa vydáva po jeho stopách nie len na Slovensku a v Maďarsku, ale aj v Rakúsku, Čechách, Francúzsku, Nemecku či Ázii. Nemapuje jeho život biograficky, ale nachádza paralely medzi jeho skúsenosťami, tvorbou a umeleckým vplyvom u súčasných umelcov, kunsthistorikov, alebo milovníkov umenia, ktorí si dnes prechádzajú podobnými životnými príbehmi a starosťami ako kedysi on. Film Zavýjať po svojom upozorňuje na dôležitosť postavy Kassáka vo svete výtvarnej a literárnej avantgardy, ako aj na jeho politickú angažovanosť.

Umenie, ktoré citlivo reaguje na sociálne procesy a čerpá z reality, je vždy nezávislé a vždy ohrozované. Aktuálna moc by ho chcela ovplyvňovať, s čím súvisí aj narastajúce napätie v radikalizujúcich sa spoločnostiach 21. storočia, ktorých kultúra je prepolitizovaná. Kassákov vesmír poskytuje príležitosť na to, aby sme preskúmali, aké možnosti má východoeurópsky, nezávislý a autonómny umelec, ktorý sa konfrontuje s ideológiou politických zriadení.

Môže byť v dnešnej dobe umenie ešte „Činom“, akciou, ktorá mení spoločenský diskurz? Nakoľko môže umelec meniť spoločnosť? Nie je dnes iba „Umením pre umenie“, pre úzku skupinu kurátorov, galeristov, zberateľov, intelektuálnej elity a „kaviarne“?

Posledný film v prehľade na druhý septembrový filmový týždeň poteší aj milovníkov futbalu. Do kín prichádza životopisná snímka od švédskeho režiséra Jensa Sjögrena s názvom Volám sa Zlatan (Jag är Zlatan). Zlatan Ibrahimovič – pochádza z rodiny balkánskych prisťahovalcov, narodil sa vo Švédsku. Napriek ťažkému detstvu sa stal jedným z najúspešnejších švédskych futbalistov. Na dosiahnutie vysnívaných úspechov musel Zlatan čeliť mnohým výzvam, tak na futbalovom ihrisku, ako aj v osobnom živote. Filmové dielo sa dotýka dôležitých míľnikov v kariére svetoznámeho futbalistu od jeho štartu vo Švédsku, cez Ajax, až po talianske úspechy.

"Volám sa Zlatan" predstavuje život a výzvy svetoznámeho futbalistu, je zábavný film, prídu si na svoje všetci, ktorý sa rozhodnú si ho pozrieť, nie je len pre fanúšikov futbalu.

Scenár filmu bol napísaný podľa knižného bestselleru švédskeho spisovateľa Davida Lagercrantza. Zaujímavosťou tohto životopisného filmu je, že Ibrahimovičova kariéra ešte stále prebieha, súčasne s predstavením filmového diela. „Volám sa Zlatan“ si vyslúžil aj uznanie od samotného Zlatana Ibrahimovića. V hlavných úlohách Gijs Naber, Duccio Camerini, Granit Rushiti, Cedomir Glisovic, Emmanuele Aita, Helena Ellison, Merim Dizdarevic, Arend Brandligt, či Per Lasson. 

Bonusový film:
Netradične v piatok bude mať premiéru ďalší dokumentárny film tentokrát aj s hranými prvkami. Od režisérky Aleny Činčerovej si budeme môcť pozrieť film Identita ES (Idetita ES). Dokument Identita ES prináša neuveriteľný životný príbeh jedného z najuznávanejších svetových imunológov a genetikov, ktorý celý život zasvätil odhaľovaniu tajomstiev génov a pritom sám po desiatky rokov nepoznal svoju vlastnú identitu. Len súhrou náhod objavil, že je niekým úplne iným.

Profesor Emil Skamene v roku 1968 opustil Československo a odvtedy žije v Kanade. Len  výnimočne nosí na klope malú zlatú ľaliu rád rytiera najvýznamnejších obyvateľov Québecu a nad ním nenápadný okrúhly odznak- vyznamenanie od britskej kráľovnej Alžbety pre Kanaďanov, ktorí sú významní pre Britské impérium. Profesor Skamene napísal vyše 280 publikácií z oblasti genetiky, imunológie a metabolických porúch. Získal desiatky ocenení svetových univerzít, vedeckých akadémií, výskumných centier a medzinárodných organizácií. Je zakladateľom Ústavu pre klinický výskum Univerzity McGill v Montreale. To je len jedna strana jeho príbehu. Kapitola o úspešnom vedcovi, ktorý patrí medzi svetovú špičku.

Kapitola druhá je nemenej fascinujúca. Profesor ES sa narodil počas II. svetovej vojny v haličskej Bučači ( dnešná Ukrajina) asi v auguste 1941. Presnejšie to nevie. Svoju pravú identitu nepoznal tridsať rokov. Narodil sa ako Emil Kleiner, židovským rodičom, významnému haličskému notárovi Benia Kleinerovi a jeho manželke Gizele. Jeho rodičia zahynuli pri pogrome v roku 1943. Krátko pred svojou smrťou však dokázali zariadiť, že osemnásťmesačný synček bol za neuveriteľne dramatických okolností  s pomocou najmenej pravdepodobného muža dopravený do Prahy. Zo 16 000 bučačských Židov prežili vojnu iba štyria. Profesor Skamene je jedným z nich. Za jeho celoživotným snažením stojí túžba dokázať, že stálo za to ho zachrániť.

Vo filme vystupujú: Emil Skamene, Tania Muzik Skamene, Danuta Radzioch, Elizabeth Matthieu, Alexandra Matthieu, Michelle Skamene, Nicolas Greciet, Jonathan Greciet, Mélodie Greciet, Emanuel Greciet, David Skamene, Victorie Ella Skamene, Oliver Skamene Hrajú: Jiří Ployhar, Theodor Rybář, Amáta Skálová, Martin Kačer, či Miroslav Chýle. 

  Foto © Depositphotos/Magicbox/Itafilm/Filmtopia/VertigoDistribution

Súvisiace články

Prehľad filmov na máj 2024

Prehľad filmov na máj 2024

Pred nami je mesiac máj, mesiac lásky a my tu máme pre vás opäť prehľad filmov, ktoré uvidíme v slovenských kinách. Kaskadér Jeho...