Do kín mieri Obeť, Vstupenka do raja, Slovo, Moonage Daydream a ďalšie tri nové filmy

15.9.2022|Ivet Kollárová|

Slovensko, Japonsko, USA, Taliansko, Česko, Francúzsko, Poľsko a Nemecko sú krajiny odkiaľ k nám na tento týždeň dorazí sedem nových filmov v majoritnej, či minoritnej koprodukcii spomínaných krajín. Klubovou snímkou na týždeň je hudobný dokument o Davidovi Bowiem. Slovenským ťahákom je film Obeť, ktorá mala premiéru na MFF Benátky v súťažnej sekcii Horizonty. A hollywoodskou snímkou týždňa je romantická komédia s Juliou Roberts a Georgeom Clooneym.

Prehľad nových filmov na tretí septembrový týždeň začneme vo vzdialenejšom Japonsku. Kultové anime Dragon Ball prichádza konečne aj do slovenských kín! O réžiu filmu Dragon Ball Super: Super Hero sa postaral Tetsurô Kodama. V najnovšom anime filme, ktorý sa odohráva počas série Dragon Ball Super, hlavní hrdinovia budú musieť čeliť novej hrozbe. Son Goku porazil v minulosti Red Ribbon armádu, avšak niekto sa ju znova snaží vzkriesiť. Vytvorili preto dokonalých androidov Gamma 1 a Gamma 2, ktorí si hovoria „Super hrdinovia“ a začnú útočiť nielen na Piccola, ale aj Gokuovho syna Son Gohana... Aká je ich pravá úloha? Dokážu ich naši hrdinovia zastaviť? Film sa premieta v japonskom origináli so slovenskými titulkami.

Od slovenského režiséra Slavomíra Zrebného uvidíme v kinách dokument Slobodní. Príbeh priateľstva Silvestra Krčméryho a Vladimíra Jukla, ktorých nazývali „generálmi tajnej cirkvi”. Zakladali „krúžky", malé ostrovy slobody, kde mohli ľudia počas totality slobodne myslieť a veriť. Kritickí boli už voči Slovenskému štátu. Po príchode komunizmu boli prenasledovaní a strávili dlhé roky vo väzení. Vrchol ich úsilia bola Sviečková manifestácia, ktorej sa zúčastnili tisíce ľudí a nenásilne prejavili protest proti režimu. Neskôr sa ich hnutie aktívne zapojilo Nežnej revolúcie. Film rozpráva príbeh kresťanského disentu na pozadí dejín 20. storočia na Slovensku. Zároveň je príbehom hľadania osobnej vnútornej slobody, ktorú je možné si zachovať v každom režime a za každých okolností.

V slovensko-česko-poľskej koprodukcii natočila režisérka Beata Parkanová drámu Slovo. Pevne ma drž. V dobrom aj v zlom. Dobový film sleduje príbeh dvoch manželov, ktorí si navzájom dali slovo, že budú stáť pri sebe v dobrom aj v zlom. Okolie aj ťažké časy v Česko-Slovensku na konci 60. rokov minulého storočia ich však vystavujú náročným skúškam. Slovo je film o nenápadnej sile lásky dvoch rozdielnych manželov, ktorí sa navzájom pevne držia a chránia. V hlavných úlohách excelujú Martin Finger a Gabriela Mikulková.

Česko-slovenská snímka Slovo získala dve hlavné ceny od medzinárodnej poroty na tohtoročnom filmovom festivale v Karlových Varoch (KVIFF) – ocenenie za najlepšiu réžiu a za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe.

Václav je notárom v malom meste na sklonku 60. rokov, nie je členom komunistickej strany a jeho okolie ho vníma ako morálnu autoritu. So svojou manželkou a deťmi prežíva dobré časy v neľahkej dobe a je pevnou oporou pre rodinu aj spoločnosť. Neustupuje zo svojich zásad ani zo svojho slova a hoci je systematicky nútený robiť ústupky, vytrvalo odmieta vstúpiť do strany. August 1968 a obavy z toho, čo bude nasledovať po okupácii, však nalomia Václavovu psychiku. Dobré časy sa menia na zlé. Teraz je to Věra, kto sa stáva pre svojho manžela oporou, dodáva mu silu stáť pevne na nohách a drží rodinu pokope. Aj ona dala svoje slovo a odmieta ho porušiť bez ohľadu na to, aká neistá je budúcnosť. Dodržať slovo je pre obidvoch čoraz náročnejšie... 

Okrem Fingera a Mikulkovej si vo filme zahrali aj Jenovéfa Boková, Marek Geišberg, Taťjana Medvecká, Lea Bankó, Ondrej Sokol, Antonie Formanová, Petra Hrebíčková, Markéta Hrubešová, Gabriela Míčová, Juraj Nvota, Martin Pechlát, Jaroslava Pokorná, Bolek Polívka, či Vladimír Polívka.

Od dnes máme v kinách aj romantickú komédiu od britského režiséra Ole Parkera s názvom Vstupenka do raja (Ticket to Paradise). George Clooney a Julia Roberts sa v úlohách ex-manželov opäť stretávajú na veľkom plátne. Čaká ich spoločná misia, ktorá má zabrániť ich zamilovanej dcére, aby urobila rovnakú chybu, ktorej sa kedysi sami dopustili.

Keď vám dcéra, ktorá trávi prázdniny na Bali, oznámi, že sa tam zamilovala a bude sa vydávať, pravdepodobne skočíte na prvé lietadlo a poletíte jej to vyhovoriť. Presne to sa stalo Georgovi Clooneymu a Julii Roberts v úlohách šokovaných rodičov, ktorí sa rozhodnú zachrániť svoju dcéru Lily pred následkami letnej lásky. V tomto smere majú bohaté vlastné skúsenosti. Pred devätnástimi rokmi sa po podobnom vzplanutí vzali, pred štrnástimi rokmi pochopili, že to nebol dobrý nápad a tak ukončili krátke dobrodružné spolunažívanie rozvodom. Odvtedy sa snažia jeden druhému vyhýbať, ako sa len dá. Vedia, že každé ich stretnutie skončí hlasnou hádkou. Teraz však vyhlásili dočasné prímerie, aby vyslobodili svoju dcéru „z pazúrov“ chytrého, pekného a podnikavého domorodca, ktorý sa živí pestovaním a predajom morských rias. V príprave rafinovaných pascí, ktoré majú ich dcére zložiť ružové okuliare, sú síce veľmi dobrí, žiadna z nich však neklapne tak, ako naplánovali. Čo je však horšie, kulisy morského raja začínajú prebúdzať spomienky na krajšiu časť ich spoločnej minulosti. A aj keď sa bránia zubami nechtami, nebezpečenstvo, že do toho znova spadnú, doslova visí vo vzduchu. Táto záchranná operácia sa skrátka vyvíja úplne nečakane. Okrem Clooneyho a Roberts si vo filme zahrali aj Kaitlyn Dever, Billie Lourd, Lucas Bravo, Maxime Bouttier, Senayt Mebrahtu, či Vanesa Everett. 

S hudobným filmom Moonage Daydream sa vydáme na vzrušujúcu výpravu do života jedného z najoriginálnejších a najvýznamnejších muzikantov všetkých čias – Davida Bowieho. Režisér Brett Morgen stvoril pôsobivý kaleidoskop kombinujúci doposiaľ nevidené zábery, nesmrteľnú Bowieho hudbu a jeho vlastný komentár. 

Davidovi Bowiemu sa darilo viac ako päťdesiat rokov ovplyvňovať svet svojou hudbou, životným štýlom a názormi, ktoré často predbiehali dobu alebo priamo ovplyvňovali jej budúcu tvár. V roku 2018 správcovia umelcovej pozostalosti umožnili dokumentaristovi Brettovi Morgenovi prístup do Bowieho archívu, v ktorom našiel doposiaľ nevidené zábery z jeho súkromia, nepublikované záznamy z vystúpení, zbierku obrazov, ktoré namaľoval, jeho vlastnú poéziu a audionahrávky postrehov a názorov. Štyri roky sa týmto jedinečným archívom preberal, aby z neho vyšiel s unikátnym zvukovým a obrazovým dielom, z ktorého sa dozviete mnohé nielen o samotnom Bowiem, ale aj o tom, ako „prežiť život“ v čoraz turbulentnejšej dobe. Nečakajte film, kde na Bowieho spomínajú jeho známi a kolegovia. V  tomto filme na seba spomína predovšetkým on sám.

„Bowieho sa nedá len tak jednoducho charakterizovať, Bowieho musíte prežiť,“ vysvetľuje režisér Brett Morgen, prečo nenatočil tradičný biografický dokument, ale ľahko psychedelickú jazdu po hudobnej horskej dráhe. „Tento film je ako jeho pesničky – tie sa síce tiež skladajú zo zvukov a tónov, ale on ich kombinuje tak, že vo vás vytvárajú slovami ťažko vysvetliteľný, ale jedinečný pocit,“ dodáva umelec, ktorý sa na hudobné dokumenty špecializuje. Natočil napríklad oceňovaný portrét Kurta Cobaina Montage of Hec.

V dnešný premiérový deň prichádza do oficiálnej kino-distribúcie snímka režiséra Michala Blaška, Obeť. V rozdelenej spoločnosti je obeťou každý. Vinní sú všetci. Irina je ukrajinská slobodná matka žijúca v malom českom meste. Jej celý život sa zrúti ako domček z karát, keď sa dozvie, že jej syna Igora surovo napadli. Po prebudení z narkózy Igor vypovedá, že ho napadli Rómovia. Irinin boj za spravodlivosť mobilizuje celú spoločnosť. Ako sa stupňuje nenávisť a útoky voči Rómom, Igor sa rozhodne, že mame povie, čo sa v tú osudnú noc naozaj stalo. V hlavných úlohách Vita Smachelyuk, Gleb Kuchuk, Alena Mihulová, Claudia Dudová, Gabriela Míčová, Inna Zhulina, Igor Chmela, či Viktor Zavadil. 

Od dnes si v kinách budem môcť pozrieť aj novinku od taliansko-amerického režiséra Jonasa Carpignana, Chiara. Citlivá talianska dráma o dospievaní a strate ilúzií odohrávajúca sa v Kalábrii, území s vlastnými pravidlami.

Pätnásťročná Chiara žije na juhu Talianska. Má veľa priateľov, dve sestry a pozorných milujúcich rodičov. Do jej spokojného života nezvratne zasiahne násilný incident a následné zmiznutie otca. Na povrch tak vyplávajú skutočnosti, ktoré otec pred Chiarou tajil a pred ktorými zvyšok rodiny zatváral oči. Chiara sa snaží zistiť pravdu o svojom otcovi a musí sa rozhodnúť, akým smerom sa bude ďalej uberať jej život.

Film režiséra Jonasa Carpignana, ktorý zažiaril v sekcii Directors‘ Fortnight na festivale v Cannes, empaticky rozpráva príbeh dievčaťa, ktoré bolo okolnosťami donútené rýchlo dospieť. To všetko v prostredí fotogenickej Kalábrie, v ktorej sú zločin a násilie bežnou súčasťou života. Film získal na MFF Cannes cenu Europa Cinemas Label za najlepší európsky film v sekcii Quinzaine des réalisateurs. V hlavných úlohách si vo filme zahrali Swamy Rotolo, Pio Amato, Leonardo Bevilacqua, Susanna Amato, Claudio Rotolo, Koudous Seihon, Grecia Rotolo, či Iolanda Amato. 

  Foto © Itafilm/Bonton/CinemArt/ASFK/ContinentalFilm

Súvisiace články