Filmy ako Fabelmanovci, Šialená noc, Kúsok neba, či Fantóm opery medzi šiestimi novinkami v kinách

8.12.2022|Ivet Kollárová|

Do druhého decembrového filmového týždňa vstupujeme opäť so šiestimi novými filmami. A nie len, že sa bude „zvianočnievať“, v kinách uvidíme ďalšieho horúceho potenciálneho kandidáta na Oscara, nemú klasiku z opery, či novinku francúzskeho auteura bizarných, no o to viac vzrušujúcich snímok. 

O netypickú pred-Vianočnú akčnú zábavu sa postará film od režiséra Tommyho Wirkolu, Šialená noc (Violent Night). Tím elitných žoldnierov sa na Štedrý večer vláme do sídla bohatej rodiny a zajme všetkých ako rukojemníkov. Zloduchovia však nie sú pripravení na nečakaného bojovníka: na scéne je Santa Claus, ktorý je pripravený sa im postaviť. V hlavných úlohách David Harbour, Beverly D'Angelo, John Leguizamo, Cam Gigandet, Brendan Fletcher, Edi Patterson, Alex Hassell, Mike Dopud, Stephanie Sy, či André Eriksen. 

V dnešný premiérový deň privítame v kinách aj film s vysokými oscarovskými ambíciami a jeden z najosobnejších filmov režiséra Stevena Spielberga, Fabelmanovci (The Fabelmans). Filmy sú sny, na ktoré nikdy nezabudneš. Fabelmanovci je film inšpirovaný detstvom a dospievaním Stevena Spielberga. Rozpráva príbeh pohľadom mladého začínajúceho filmára Sammyho Fabelmana, ktorého filmy neovládateľne uhranú po tom, čo s rodičmi navštívi svoje prvé filmové predstavenie. Vyzbrojený kamerou začne doma Sammy natáčať vlastné filmy, pričom ho jeho umelecky nadaná mama srdečne podporuje. Sammy na tejto životnej ceste odhaľuje kúzlo kinematografie ale aj rodinné tajomstvá. V hlavných úlohách Michelle Williams, Paul Dano, Seth Rogen, Gabriel LaBelle, Judd Hirsch, Jeannie Berlin, Robin Bartlett, Oakes Fegley, Gabriel Bateman, Greg Grunberg, či David Lynch. 

Režisérka Renée Webster natočila veľmi zaujímavý počin, ktorý sa dúfam dostane do širokého povedomia všetkých pohlaví, dramédiu Ako spraviť ženu šťastnou (How to please a woman). Film o ženách a pre ženy, ktoré sa (ne)boja vyjadriť svoje želania. Či už doma, v práci alebo v spálni.

Gina (Sally Phillips - Denník Bridget Jonesovej) sa nepovažuje za veľmi príťažlivú. Práve dovŕšila päťdesiatku, prepustili ju z práce a jej manžel sa jej veľmi nevenuje. Aby toho nebolo málo, kamarátky si k nej domov na narodeniny objednajú striptéra. Je ochotný splniť jej akékoľvek želanie. Ale asi nepočítal s upratovaním! Keď ho Gina pozoruje pri práci, dostane nápad. Čo ženy skutočne chcú? Mať upratané a ..... orgazmus! Keď zistí, že striptér v skutočnosti pracuje pre sťahovaciu spoločnosť na pokraji bankrotu, rozhodne sa zamestnať chlapcov vo svojej novej firme. Bude partia neohrabaných sťahovákov schopná uspokojiť ženské túžby? Po boku Phillips si vo filme zahrali Hayley McElhinney, Caroline Brazier, Tasma Walton, Asher Yasbincek, Cameron Daddo, Oliver Wenn, či Myles Pollard. 

Fanúšikov klasiky a nemého filmu poteší ďalšia snímka zo série remastrovaných. Tentoraz to bude majstrovské dielo hororu z roku 1925, ktoré šokovalo kinematografiu po celé desaťročia v réžii Ruperta Juliana (v spolupráci s Lonom Chaneym, Ernstom Laemmlom a Edwardom Sedgwickom) s názvom Fantóm opery (The Phantom of the Opera). V tomto klasickom horore hrá Lon Chaney hlavnú úlohu tragického, znetvoreného Erika, ktorý straší na chodbách a v kobkách rozpadajúceho sa podzemia Parížskej národnej opery.

V tomto klasickom nemom horore mladá začínajúca operná speváčka Christine Daaé zistí, že má tajomného ctiteľa, ktorý jej chce pomôcť stať sa poprednou umelkyňou. Tento tajomný muž v maske je Erik, známy aj ako Fantóm, príšerne znetvorený samotár, ktorý žije pod parížskou operou. Keď Fantóm unesie Christine a žiada jej oddanosť a náklonnosť, jej nápadník, vikomt Raoul de Chagny, sa ju vydá zachrániť. Tento film sa najviac podobá Lerouxovmu románu a väčšina fanúšikov ho považuje za jeho doteraz najlepšiu filmovú verziu. Na filmovej adaptácii sa podieľali Elliott J. Clawson, Frank M. McCormack, Tom Reed a Raymond L. Schrock. Režíroval ho Rupert Julian, asistovali mu Edward Sedgwick a Lon Chaney (nepotvrdené). Pôvodný film, ktorý mal premiéru v Los Angeles, obsahoval niekoľko dnes už stratených scén z románu, vrátane Fantóma hrajúceho na husliach pri hrobe Christininho otca, a iný koniec, ktorý viac korešpondoval s literárnou predlohou. Po slabých recenziách bol film pre ďalšie vydanie znovu upravený. Najviac ho preslávil zámerne príšerný make-up Lona Chaneyho, ktorý si sám aplikoval a ktorý štúdio až do premiéry filmu tajilo. V hlavných úlohách Lon Chaney, Mary Philbin, Norman Kerry, Arthur Edmund Carewe, Gibson Gowland, John St. Polis, Snitz Edwards, či Mary Fabian. 

A vlajku klubového filmu budú vysoko držať dve výnimočné snímky:

Vo švajčiarsko-nemeckej spolupráci vznikla romantická dráma v réžii Michaela Kocha, Kúsok neba (Drii Winter). V odľahlej horskej dedine je mladá láska Anny a Marca vystavená skúške. V dôsledku mozgového nádoru Marco čoraz viac stráca kontrolu nad svojimi impulzmi. V napätých vzťahoch v dedinskej komunite a po Marcovej chorobe Anne bojuje o zachovanie lásky, ktorá nakoniec zatieni aj smrť.

Hoci Marco pochádza z nížin, je to statný chlap. Teraz pracuje ako pomocník horského farmára Aloisa v odľahlej švajčiarskej alpskej dedine a dokonca aj pri stole štamgastov v miestnom hostinci sa ľudia pomaly učia oceňovať tohto muža, ktorý si objednáva len ľadový čaj. Anna je miestne dedinské dievča, ktoré má z predchádzajúceho vzťahu dcéru Júliu. Niektorí pochybujú o tom, či tento nový vzťah bude fungovať - nie však Marco alebo Anna. Zoberú sa. Ich láska je nežná a krásna. Nemôžu tomu úplne porozumieť, ale vyjadrujú to jednoduchými slovami. Dôvera medzi nimi rastie a ich neha pretrváva. Šťastie, ktoré pociťujú pri každom dotyku, prekoná len teplo, ktoré pocítia, keď pohladia kravu. Čoskoro sa však ukáže, že Marco čoraz viac stráca kontrolu nad svojimi impulzmi... Ľudskosť a príroda sa vo filme Michaela Kocha prelínajú jedinečným spôsobom. Jeho dielo, poháňané kongeniálnou normálnosťou neprofesionálneho hereckého obsadenia, sleduje rytmus ročných období s pokojnou presvedčivosťou, ktorá je napriek okolnostiam bez hystérie - aj keď telo a duša sú plné napätia. V hlavných úlohách Michèle Brand, Simon Wisler, Elin Zgraggen, Daniela Barmettler, či Josef Aschwanden. 

Z Francúzska prichádza do našich kín novinka od režiséra Quentina Dupieuxa, Neuveriteľné, ale pravdivé (Incroyable mais vrai). Alain a Marie sú na obhliadke domu na pokojnom predmestí. Realitný agent ich varuje, že to, čo ukrýva suterén, im obráti život hore nohami. Manželia, ohromení a nadšení tým, čo objavia, sa rozhodnú nehnuteľnosť kúpiť. Keď k nim príde na večeru Alainov drzý šéf s priateľkou, pokušenie podeliť sa o neuveriteľnú (ale pravdivú!) informáciu je silné. Marie je však odhodlaná udržať ju v tajnosti. Začne byť pivnicou posadnutá a nemôže si pomôcť nevydať sa tam... Quentin Dupieux, jeden z najexcentrickejších filmových tvorcov, má zdanlivo nevyčerpateľný zdroj bizarných nápadov, na ktorých so svojou komickou genialitou stavia. Svojim hercom opäť poskytol veľkorysú príležitosť zahrať si nezabudnuteľne bizarné postavy. Obľúbení francúzski herci Alain Chabat a Léa Drucker prispievajú svojimi mladíckymi výkonmi k satirickému diskurzu o ľudskej posadnutosti a prepožičiavajú výstižné črty dvojici, ktorá čelí nezvyčajnej výzve. Anaïs Demoustierová stvárňuje promiskuitnú mladú ženu so správnou dávkou inteligentnej ľahkosti. O výkone Benoîta Magimela sa dá povedať len toľko, že je to jednoznačne herec na vrchole svojej kariéry, ktorý je schopný všetkého. Okrem nich si vo filme zahrali aj Stéphane Pezerat, Marie-Christine Orry, Roxane Arnal, Grégorie Bonnet, Mikaël Halimi, či Michel Hazanavicius. 

  Foto © CinemArt/FilmEurope/ForumFilm/VertigoDistribution

Súvisiace články