Nomináciám kraľuje Podivuhodný prípad Benjamina Buttona

22.1.2009|Webnoviny|
Nomináciám kraľuje Podivuhodný prípad Benjamina Buttona BRATISLAVA 22. januára (WEBNOVINY) - Nomináciám 81. ročníka udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied kraľuje film Podivuhodný prípad Benjamina Buttona. Snímka Davida Finchera o mužovi, ktorý sa narodil starým a po celý život mladne, má trinásť šancí získať prestížnu zlatú sošku. Desať nominácií má štvornásobný držiteľ Zlatého Glóbusu Slumdog Millionaire. Medzi piatimi najlepšími ženskými hereckými výkonmi v hlavnej úlohe je aj Meryl Streep, ktorá sa vďaka svojej 15. nominácii stala najčastejšie nominovanou umelkyňou na Oscara vo filmovej histórii.

Najočakávanejšie filmové nominácie roka dnes v priamom prenose vyhlásili oscarový herec Forest Whitaker s prezidentom Akadémie Sidom Ganisom. Kategórie Najlepší film a Réžia sa zhodujú. Podľa predpokladov sa medzi päť najlepších filmov dostal Slumdog Millionaire. Za britský film z indického prostredia o chlapcovi zo slumu, ktorému vlastný život pomôže stať sa milionárom, môže zlatú sošku získať aj režisér Danny Boyle. Režisér Gus Van Sant nakrútil ďalšiu nominovanú snímku - Milk o homosexuálnom politickom aktivistovi Harveym Milkovi. Ďalšími snímkami na prestížnom zozname sú Podivuhodný prípad Benjamina Buttona Davida Finchera, The Reader v réžii Stephena Daldryho a dráma Duel Frost/Nixon Rona Howarda.

V kategórii najlepší mužský herecký výkon je nominovaný Richard Jenkins za rolu profesora Waltera Valea v snímke The Visitor, Frank Langella za úlohu bývalého amerického prezidenta Richarda Nixona v politickej dráme Duel Frost/Nixon, Sean Penn za Milk, čerstvý držiteľ Zlatého Glóbusu Mickey Rourke za Wrestlera a Brad Pitt za Podivuhodný prípad Benjamina Buttona.

Nominovaná je aj jeho partnerka Angelina Jolie. Zažiarila ako matka snažiaca sa nájsť svoje stratené dieťa v dráme Clinta Eastwooda Výmena. Jej konkurentkami sú Meryl Streep za rolu mníšky v snímke Doubt, držiteľka Zlatého Glóbusu Kate Winslet za film The Reader, Melissa Leo za stvárnenie slobodnej matky, ktorú vtiahli do sveta obchodovania s ľuďmi v dráme Frozen River a Anne Hathaway ako čierna ovca rodiny vracajúca sa domov na svadbu sestry v snímke Rachel Getting Married.

V deň výročia tragickej smrti získal posmrtne nomináciu v kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe Heath Ledger za akčný film Temný rytier. Ďalšími nominovanými sú Josh Brolin (Milk), Philip Seymour Hoffman (Doubt) a Michael Shannon (Núdzový východ). Robert Downey Jr. získal ako jediný v tejto kategórii nomináciu za komédiu - snímku v réžii Bena Stillera Tropická búrka. Najlepšie ženské herecké výkony vo vedľajšej úlohe podali podľa Akadémie Amy Adams a Viola Davis v dráme Doubt, španielska herečka Penélope Cruz v romantickom filme Vicky Cristina Barcelona, Marisa Tomei vo Wrestlerovi a Taraji P. Henson v úlohe nevlastnej matky Benjamina Buttona.

V kategórii Animovaný film je nominovaná snímka o lenivej pande, ktorá sa musí naučiť kung fu, aby zachránila svojich priateľov pred zlým snežným leopardom Kung Fu Panda, romantický film o zamilovanom robotovi Wall-E a dobrodružstvo nemeckého ovčiaka, ktorý sa dostane z televízneho štúdia do reálneho života Blesk.

Do kategórie Najlepší cudzojazyčný film sa dostala rakúska snímka režiséra Götza Spielmanna Revanche, francúzsky film Laurenta Canteta Medzi stenami, Nemecko reprezentuje dráma Der Baader Meinhof Komplex Uliho Edela. Ari Folman nakrútil kritikmi oceňovaný izraelský film Vals Im Bashir a posledným nominovaným filmom je Okuribito japonského režiséra Yojira Takitu.

Za najlepší adaptovaný scenár sú nominovaní Simon Beaufoy (Slumdog Millionaire), Peter Morgan (Duel Frost/Nixon), Eric Roth a Robin Swicord (Podivuhodný prípad Benjamina Buttona), John Patrick Shanley (Doubt) a David Hare (The Reader). V kategórii pôvodný scenár môžu Oscara získať Dustin Lance Black (Milk), Mike Leigh (Buď šťastná!), Andrew Stanton (Wall-E), Courtney Hunt (Frozen River) alebo Martin McDonagh (V Brugách).   Foto © archív

Súvisiace články

Prehľad filmov na máj 2024

Prehľad filmov na máj 2024

Pred nami je mesiac máj, mesiac lásky a my tu máme pre vás opäť prehľad filmov, ktoré uvidíme v slovenských kinách. Kaskadér Jeho...