Rowan Atkinson alias Mr. Bean

4.1.2012|-jr-|
Rowan Atkinson alias Mr. Bean

1,80m vysoký Rowan Sebastian Atkinson sa narodil v roku 1955 v jednej britskej farmárskej rodine. Rowan má ešte dvoch starších bratov Ruperta a Rodneyho. Počas štúdií elektroinžinierstva na univerzitách v Newcastli a Oxforde sa uňho prejavil talent komika: spoluúčinkoval v študentskej divadelnej skupine. Začal písať pre divadlo Oxford Playhouse a neskôr sa uplatnil ako divadelný komik.
V roku 1979 bol ako herec a scenárista jedným zo spolutvorcov televízneho seriálu BBC Žiadne správy o deviatej (Not the Nine O'Clock News). Seriál bol veľmi úspešný, Atkinson dostal ocenenie British Academy Award BAFTA a stal sa osobnosťou BBC za rok 1980. Jeho divadelné úspechy tiež pokračovali a zaistili mu rast popularity. V tom istom roku si tiež zahral v televíznej komédii Zavarený smiech (Canned Laughter).
Vďaka svojmu komediálnemu talentu a veľkému zmyslu pre grimasy bol Rowan Atkinson obsadený do svojej najznámejšej úlohy, vďaka ktorej je navždy zaškatuľkovaný ako roztržitý britský obyvateľ, ktorý skazí čo môže a len tak tak sa mu podarí vybrusliť z poriadneho trapasu. Atkinson túto svoju rolu miluje aj nenávidí zároveň, nie je sa čomu čudovať, veď na svete existuje veľa ľudí, ktorí ho poznajú pod menom tejto roztržitej figúrky a nie vlastným menom. A vznikol megaúspešný komediálny miniseriál rovnakého názvu Mr. Bean (1989 – 1995), ktorý britská televízia uviedla v roku 1990. V seriáli sa objavuje jeho mini cooper a priateľ, plyšový medvedík Teddy. Z Rowana Atkinsona sa stala celosvetová známa herecká osobnosť, ktorú väčšina ľudí nevolá inak ako Mr. Bean. Či sa to niekomu páči alebo nie, tento anglický pošuk je Atkinsonovou životnou rolou. Ostatne, podieľal sa tu nie len na produkcii, ale i na scenári. V takmer nemých epizódach sa šialený pán Bean dostáva - za sprievodu šokovaných pohľadov „obyčajných“ anglických spoluobčanov – do extrémne vyhrotených situácií v takých bežných záležitostiach, ako sú zubár alebo opaľovanie. Hoci pán Bean za celé tie roky prehovoril len pár slov, o to náročnejšia čakala Atkinsona rola ako pre herca, pretože vystihnúť (anti)hrdinove myšlienkové pochody musel len s pomocou nezabudnuteľnej mimiky.

Rowan Atkinson
Pre televíziu nakrútil aj vydarený seriál situačných tragédií Čierna zmija (Black Adder, 1983) a a jeho pokračovanie Blackadder II (1986), Blackadder the Third (1987) a Blackadder Goes Forth (1989), na ktorých opäť spolupracoval so svojim oxfordským spolužiakom Richardom Curtisom. Jeho umelecký život zostal s tým Rowanovým prepojený dodnes.  Zahral si rolu princa Edmunda Blackaddera, vojvodu z Edinburghu, arcibiskupa z Canterbury a vojvodu z Hastingsu. Čierna zmija bola označená za najgeniálnejšie dielo Rowana Atkninsona. Filmový debut uskutočnil po boku Seana Conneryho a Kim Basingerovej v bondovke Nikdy nehovor nikdy (Never Say Never Again). Ďalšia filmová minirola nasledovala v komédii Horúce výstrely II (Hot Shots! Part Deux, 1993). Jednu z mála vážnejších rolí inšpektora Fowlera stvárnil Atkins v seriáli Tenká modrá línia (The Thin Blue Line, 1995).
Rowan Atkinson sa objavuje často aj na filmovom plátne. Prvý celovečerný film o príbehoch na prvý pohľad nenápadného, no zjavne psychopatického pána Beana s názvom Bean (1997). Zarobil 227 miliónov libier, desaťnásobok investovanej sumy. "Hrať človeka, ktorý nemá žiadne spôsoby a je úplne egoistický, to je rozhodne zábavné," povedal Atkinson. Réžie sa ujíma Mel Smith, Atkinson sa podieľa na scenári a  produkcii a nechýba ani dávny kamarát Richard Curtis. Snímka bola ohromne úspešná. Do takej miery, že Američania ako odpoveď na „urážku“ nakrútili podstatne nevydarenejšieho Muža, ktorý vedel príliš málo s Billom Murrayom. V skvelom svetle sa ukázal v postave nervózneho farára-nováčika v komédii Štyri svadby a jeden pohreb (Four Weddings and a Funeral, 1994). Nezabudnuteľný je aj jeho riaditeľ hotela vo filme Bosorky (The Witches, 1990) s Anjelicou Hustonovou v hlavnej úlohe. Ďalej hral vo filme Leví kráľ (nahovoril zoborožca Zazu). Rowan Atkinson nezaháľa ani v súčasnosti. Jeho prvá významná hlavná rola v celovečernom filme Bean - najväčšia filmová katastrofa (1997). Vo filme si nielen zahral, ale tiež k nemu napísal scenár a bol aj producentom. O dva roky neskôr sa objaví v sci-fi komédii Bestián: Dopredu, nazad len krok! (Blackadder Back & Forth, 1999). V roku 2001 si v úlohe bláznivého Taliana zahral v komédii Miliónové preteky (Rat Race, 2001), kde sa ako jeden zo šiestich vo veľkej súťaži snaží získať výhru dva milióny dolárov. Objavil sa v paródii na Jamesa Bonda v komédii Johnny English (2003), kde mu boli filmovými partnermi John Malkovich a Natalie Imbruglia. V úlohe agenta britskej tajnej služby vskutku neohrabanými a svojráznymi spôsobmi odhalí francúzskeho magnáta, ktorý chce ovládnuť celú zemeguľu a premeniť ju na najväčšie väzenie sveta. V tom istom roku si tiež zahral vo filme Láska je skutočne všetko (Love Actually, 2003). V úlohe majiteľa strašidelného ostrova sa objavil vo filme Scooby-Doo spolu s kráskou Sarah Michelle Gellarovou. Výrazný úspech dosiahol ako herec vo filme Prázdniny pána Beana (2007) a v muzikáli Oliver (2009). Najnovšie sa prejavil v znovuobjavenom filme Johnny English sa vracia (Johnny English return, 2010). Keďže Rowan Atkinson ohlásil, že rola Mr. Beana už nebude. Aspoň takto si zaistil neustály prístup do kín. Možno sa stane takým hitom ako James Bond a o pár rokov bude oslavovať desiatky častí. V každom prípade sa z filmového hľadiska žiaden boom nekonal.

Rowan Atkinson
V rokoch 2001-2003 v budapeštianskom Varga Stúdió nakrútili seriál kreslených filmov Mr. Bean, inšpirovaný Rowanom Atkinsonom. Na projekte pracovalo desať režisérov a 100 výtvarníkov z 15 krajín, medzi nimi aj výtvarníci zo Slovenska. K seriálu nakreslili asi 700.000 kresieb.
Od roku 1990 je Rowan Atkinson ženatý s aziatkou Sunetrou Sastryovou, s ktorou má dvoch synov Genjamina a Jacka. Vlastní filmové spoločnosti Tiger Television a Tiger Aspect Films. Keď nepracuje alebo nie je s rodinou, sadne si za volant jedného zo svojich siedmich športových automobilov značky Aston Martin. Už štyrikrát sa mu podarilo takéto luxusné vozidlo za 150.000 eur rozbiť. Rowan Atkinson patrí medzi sto najbohatších osobností britského sveta šoubiznisu a médií. Stovky miliónov libier mu zarobil práve Mr. Bean, ktorého poznajú diváci na celom svete.
Jeho ďalšie filmy:
Nikdy nehovor nikdy (Never Say Never Again, 1983), Všetko je možné, miláčik (Maybe Baby, 2000), Univerzálna upratovačka (Keeping Mum, 2005).
Zaujímavosť:
Mr. Bean je veľmi obľúbený u Nepočujúcich. Viete, že v kultúre Nepočujúcich majú vlastnú obdobu irónie a vlastný druh humoru. Väčšina Nepočujúcich nerozumie humoru počujúcich, ktorý je založený na abstrakcii a je zvyčajne vyjadrovaný práve intonáciou hlasu. Väčšina počujúcich zas nerozumie humoru Nepočujúcich. Väčšina Nepočujúcich nepoznajú iróniu, všetko hovoria naplno,otvorene. Humor vyjadrujú navonok výrazom tváre (mimikou), gestikuláciou a hlavne posunkovým jazykom! Charakter humoru a komiky u nepočujúcich vyplýva z ich špecifickej komunikácie a odlišnosti ich kognitívneho a sociálneho vývoja. Špecifickým rysom komunikácie nepočujúcich je absencia spätnej sluchovej väzby a preferencia vizuálno-motorických kódov komunikácie. Všeobecne sa dá povedať, že takmer všetky prejavy humoru a komiky sú u nepočujúcich založené na zrakovom vnímaní. Dokonca Mr. Bean inšpiroval jeden divadelný súbor nepočujúcich žiakov DIKO pri SOŠ pre žiakov so sluchovým postihnutím na Koceľovej ulici v Bratislave. Medzi žiakmi sa objavil vynikajúci imitátor Mr. Beana a ním je Tomáš Máňa zo Senca (na snímke s Jozefom Rigom). Premiéru mal dňa 20. novembra 2004 v jednom z bratislavských festivalov pod názvom Pán Fazuľa. Táto pantomimická imitácia je zložená z šiestich etúd – V parku, Na pláži, U zubára, V kostole, V kine a V meste. Táto hra zožala obrovský úspech nielen u nepočujúcich, počujúcich, ale aj u kritikov. Talentovaný Tomáš Máňa po skončení spomínanej strednej školy pokračoval v štúdiu na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne v odbore Výchovná dramatika pre Nepočujúcich. Pantomimická imitácia nezanikla a vytrvalo pokračovala až do roku 2010. Herec bol ním úplne zaškatuľkovaný a snažil sa z toho vymaniť, aby sa mohol uplatniť aj v iných dimenziách tohto remesla. Bol jednoducho ako dvojník Mr. Beana a to nielen grimasami, ale aj výškou, úpravou účesu, chôdze a naturelom.
Tomáš Máňa, Jozef Rigo

  Foto © Wikipedia

Súvisiace články