Votrelec (1979)

22.10.2016|-jr-|

Nákladná loď Nostromo začuje počas pokojnej plavby vesmírnym priestorom signály. Kapitán Dallas (Tom Skerrit) sa rozhodne na neznámej planéte pristáť a skontrolovať, čo sa deje. Počas prieskumu objaví celé pole vajíčok. Z jedného vajíčka vystrelí čudný organizmus v tvare ľudskej ruky a prisaje sa na tvár jednému členovi posádky Kaneovi (John Hurt). Kapitán rozhodne vziať ho na palubu, ale proti tomu ostro protestuje seržantka Ripleyová (Sigourney Weaver). Kapitán už ale rozhodol a dá muža do karantény. Počas niekoľkých hodín je muž akosi v poriadku. Keď v ten deň spoločne večerali, z hrudníka mu doslova vystrelí hnusný cudzopasník, ktorý potom dorastie tak rýchlo, že nakoniec sa rozhodne vyhubiť celú posádku.

Vznik:

Projekt pre štúdio Fox s názvom Star Beast pôvodne pripravoval režisér Walter Hill, ale po čase odišiel. Na jeho miesto bol pozvaný začínajúci Ridley Scott, ktorý so svojím prvým filmom Súperi (The Duellits, 1977) zaujal divákov a kritiku a získal cenu za najlepší debut na MFF v Cannes. Scott je milovník sci-fi a rozhodne sa točiť naozaj strašidelný projekt. Keď si prečíta scenár, tak si ho nechá prepísať tak, aby sa do čela rozprávania dostala Ripleyová a nie Ripley. A urobil dobre. Ridley Scott vraj trpí klaustrofóbiou a tento pocit sa mu podarilo preniesť aj na divákov.

Film nemal príliš štedrý rozpočet a Scott veľmi dobre vedel, že musí udržať konzistentný film. Manažéri štúdia videli jeho rozkreslené storyboardy, zdvojnásobili mu rozpočet z 4,2 milióna na 8,4 miliónov dolárov. Ani toto nestačí. Scott nemal v úmysle zobrazovať planétu votrelcov. Tak využil známeho triku z Casablancy, keď nechal v pozadí len fragmenty kulís a všetko ostatné ponoril do hmly. Všimnite si zaujímavé kombinácie maľovaného pozadia a modelov pri kontakte s vajíčkom s votrelcami. Podobné efekty filmári využili ešte v Total Reccall. V kostýme votrelca, ktorý musel byť natretý pred každým záberom silnou vrstvou slizu sa skrýval buď skúsený kaskadér alebo maličký Bolaji Badejo z kmeňa Masajov. Vo filme boli pochopiteľne použité aj bábky v životnej veľkosti.

Film Votrelec (1979)

Scéna s liahnutím votrelca z Johna Hurta bola nakrúcaná v jednom zábere hneď štyrmi kamerami naraz. Hurt vedel, čo na ňom trikoví pracovníci pripravujú, ale herci nemali poňatie o tom čo bude nasledovať. Po pokojnej večeri sa herec bolesťami prevaľuje po stole ako pri epileptickom záchvate. Na hercoch je vidieť šok, ale vidia, že Hurt stále trvá na role a ďalej hrá. Po druhom záchvate z herca vystrelí čudesný organizmus a herečke Veronice Catwrightovej vystrekla krvavá sprcha do tváre. Naozaj zažila skutočný strach a totálny šok. Táto scéna vlastne patrí k tým najdesivejším momentom, aké kedy premietali na filmovom plátne.

Ridley Scott počas dvoch hodín starostlivo buduje atmosféru a výsledkom je naozaj hrôzostrašná jazda s presnými hereckými výkonmi, ktorá časom rozhodne nestarne! Pri opakovaniach klasickej formule v pokračovaniach však došlo k zaujímavému javu. Producenti v čele s Walterom Hillom angažovali na režisérske posty nádejných tvorcov a to bol James Cameron, David Fincher a Jean Pierre Jeneut. Votrelec (1979) vošiel do kín s pútavou distribučnou kampaňou a stal sa z neho zaslúžený fenomén. Diváci v sále doslova vrieskali hrôzou. Dnes je už z neho známy slogan: „Vo vesmíre nikto nezačuje tvoj krik“. Kritiky boli zmiešané a niektoré veľmi negatívne útočné. Filmu sa vytýkal riedky dej, ktorý tvorcovia kamuflovali špeciálnymi efektmi. V čase rozšírenej distribúcie sa z filmu stala komerčná udalosť. Film zarobil celosvetovo 203,7 miliónov dolárov a stal sa televíznou trvalkou. Votrelec patrí ku klenotom žánru a predsa niektoré jeho triky pôsobia nejako staromódne, ale má stále neuveriteľne mrazivú atmosféru.

Film Votrelec (1979)

Zaujímavosti:

  • V roku 2008 bol film zaradený Americkým filmovým inštitútom v kategórii najlepších sci-fi filmov na 7. miesto.
  • V jednej fáze projektu sa Ridley Scott pri obsadzovaní role Ripleyovej rozhodoval medzi Sigourney Weaverovou a Meryl Streepovou. Zaujímavosťou je, že obe boli spolužiačkami na univerzite Yale.
  • Ridley Scott použil kyselinu namiesto krvi, aby dosiahol vyššie napätie v scénach. Belostná „robotia krv“ tečúca z úst robota Asha (Ian Holm) bola v skutočnosti zmes jogurtu a mlieka.
  • Predstaviteľka Ripleyovej (Sigourney Weaver) tvrdí, že čo sa týka akčných filmov jej postava otvorila dvere ďalším ženám a bez nej by možno nikdy nebola Sarah Connorová (Linda Hamilton) vzdorujúca Terminátorom, Lara Croftová (Angelina Jolie) z fantasy príbehov o dobrodružnej archeologičke alebo Trinity (Carrie Anne Moss) z temného sveta Matrixu.
  • Pri bližších záberoch na votrelčie vajce si môžeme všimnúť, že po nich čosi steká a kvapne smerom nahor. Bol to zámer režiséra Ridleyho Scotta, ktorý vlastne len obrátil kameru.
  • V skriptách bola aj erotická scéna medzi Dallasom (Tom Skerritt) a Ripleyovou (Sigourney Weaver), ale nakoniec to odstránili.
  • Pre postavu Ellen Ripleyovú (Sigourney Weaver) boli pôvodne vybraté dve herečky a to Jane Fondová a Faye Dunawayová. Obe rolu odmietli.
  • Ripleyová (Sigourney Weaver) má v každom ďalšom diele iný účes.
  • Pri naháňačkách v chodbách herci nevedeli, odkiaľ na nich votrelec vyskočí. Strach a úľak je tak v niektorých scénach celkom autentický.
  • Do kostýmu votrelca sa napasoval Bolaji Badejo, 210 centimetrov vysoký študent umenia z Nigérie; umožnila mu to jeho neobvyklá štíhlosť.
  • Veronica Cartwrightová mala hrať pôvodne Ripleyovú (Sigourney Weaver), ale odmietli ju. Vďaka zhode náhod nakoniec získala rolu Lambertovej, aj keď po istú dobu stále vyhlasovala, že Ripleyová je ona.
  • Kulisy vraku neboli veľké, inak by nevošiel do rozpočtu a preto Ridley Scott použil detských hercov, aby vrak vyzeral väčší. Zaujímavé je, že to boli jeho synovia.
  • H. R. Giger úspěšne zažaloval 20th Century Fox za to, že nebol v pokračovaniach Votrelca dostatočne výrazne uvedený v titulkoch. Umelec vytvoril postavu Votrelca.
  • Postavu Kana mal hrať Jon Finch, ale bohužiaľ počas prvého dňa nakrúcania ochorel, odviezli ho do nemocnice a v nakrúcaní nemohol pokračovať. Ridley Scott vedel, že John Hurt je v meste, tak ho oslovil. Hurt bol na pľaci hneď na druhý deň.
  • Reakcia vystrašenej mačky Jones bola docielená tým, že pred ňou vyštekol nemecký ovčiak.
  • Všetky zábery z ručnej kamery nakrúcal sám režisér Ridley Scott.
  • Počas prvých šiestich minút nezačujeme vo filme žiadny dialóg. Slovo "fuck" zaznie vo filme celkom päťkrát, z toho štyrikrát od Ripleyovej (Sigourney Weaver). Veľa dialógov vo filme bolo improvizovaných.
  • Pred zostrihaním mal dokončený film 3 hodiny a 12 minút.

Ocenenie:

Oscar za najlepšie efekty, nominácia na Oscara – najlepšia výprava, film vybratý do národného ochranného fondu USA (2002).

Votrelec (Alien, Veľká Británia/USA, 1979)
Réžia: Ridley Scott, scenár: Ron Schusset a Dan O´Bannon, kamera: Derek Vanlint, hudba: Jerry Goldsmith, strih: Terry Rawlings, Peter Weatherley, hrajú: Tom Skerrit, Sigourney Weaver, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, Ian Holm, John Hurt, Yaphet Kotto.

  Foto © 20th Century Fox

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...