Nežná modrooká blondínka Meg Ryan

22.10.2018|Marko Aust|

Narodila sa 19. novembra 1961 v Fairfield, Connecticut v Spojených štátoch pod rodným menom Mary Margaret Emily Anne Hyra ako najmladšia zo štyroch detí. Matka Susan Jordan bola bývalou herečkou a učiteľkou, otec Harry Hyra bol učiteľom matematiky. Rodičia sa rozviedli, keď mala 15 rokov. Mala dve sestry Danu a Annie, a brata Andrewa.

Meg Ryan maturovala v roku 1979 na Bethelskej strednej škole. Následne na univerzite v New Yorku študovala obor žurnalistiky, ktorý ale nedokončila. Už počas štúdii na univerzite sa objavila v niekoľkých televíznych reklamách, aby si vylepšila svoju finančnú situáciu a tiež okúsila prácu modelky.

Jej matka využila svoje kontakty v umeleckej branži a vďaka nej sa Meg dostala do sveta filmu v snímke Bohaté a slávne (1981) v úlohe Debby Blakeovej. Umelecké priezvisko Ryan si zvolila podľa dievčenského priezviska svojej starej mamy, k tomu sa viaže jedna zaujímavosť, že celé meno je presmyčkou slova Germany. Nasledovali úlohy v seriáloch One of the Boys (1982)As the World Turns (1982)Charles in Charge (1984). Následovalo účinkovanie v slávnej snímke Top Gun (1985) po boku s nemenej slávnym Tomom Cruiseom, ktoré zaznamenalo výrazný posun v jej hereckej kariére.

Pokračovala v účinkovaní v snímkach Ozbrojení a nebezpeční (1986)Zasľúbená zem (1987)Vnútorný vesmír (1987), v ktorom sa zoznámila so svojim budúcim prvým manželom Denisom Quaidom. Do tohoto filmu ju obsadil Steven Spielberg, ktorý si ju všimol v snímke Top Gun.

Jej hlavný herecký prielom prišiel až v roku 1989, keď sa do podvedomia divákov dostala postavou Sally Albrightovej v romantickom filme Keď Harry stretol Sally, kde si zahrala po boku Toma Hanksa. V deväťdesiatych rokoch nemala o úlohy núdzu, zahrala si v množstve filmov, hlavne romantických, spomeňme z nich aspoň tie najznámejšie ako Bezsenné noci v Seattli (1993)Keď muž miluje ženu (1994)Francúzsky bozk (1995)Odvaha pod paľbou (1996) či Mesto anjelov (1998). Vo romantickej komédii Láska cez internet (1998) si opäť zahrala s Tomom Hanksom.

Fotogaléria Láska cez internet (1998)Zobraziť fotogalériu »

V prvom desatročí nového milénia ju mohli diváci vidieť v snímkach Skúška života (2000)Kate a Leopold (2001)Ring voľný (2004)Územie žien (2007), Ženy (2008) alebo posledná snímka, kde si zahrala veľkú úlohu Pasca na lásku (2009). V poslednom čase sa jej pracovné ponuky moc nehrnú. Naposledy účinkovala vo vojnovej dráme Ithaca (2015).

Bola trikrát nominovaná na cenu Zlatý Glóbus za hlavnú ženskú úlohu v snímkach Keď Harry stretol Sally, Bezsenné noci v Seattli a Láska cez internet. Odmietla niekoľko úloh v snímkach, ktoré sa neskôr stali úspešnými hitmi, napríklad úloha Molly vo filme Duch (1990) či Vivian Ward v romantickej snímke Pretty Woman (1990) a tiež ju plánovali obsadiť do kultového filmu Pulp Fiction (1994).

V súkromí sa jej na rozdiel od romantických filmov moc nedarí. Meg Ryan sa v roku 1991 vydala za herca Dennisa Quaida s ktorým ma syna Jacka Henryho. Manželstvo sa im po desiatych rokoch rozpadlo. Po rozvode s Quaidom randila s ďalším známym hercom Rusellom Crowom, avšak aj tento vzťah skončil krachom. Aj ďalší vzťah s rockerom Johnom Mellencampom sa jej v roku 2014 po troch rokoch rozpadol. Začiatkom roku 2006 si adoptovala sedemročné čínske dievčatko Daisy True. Na vzťahy rezignovala, dáva si od nich prestávku, ako uviedla v jednom rozhovore, prioritou sú pre ňu obe deti.

Nedávno upútala verejnosť svojou vychutdnutou postavou alebo na spoločenskej akcii v roku 2015 svojou neprirozdenou tvárou úplne bez vrások, čím vyvolala podozrenie, že si dala upraviť svoj zjav plastickými operáciami. Na záver ešte jedna perlička, podľa nej bol pomenovaný astreroid 8353 Megryan.

  Foto © Georges Biard / CC BY-SA 3.0

Súvisiace články