Filmy Alita: Bojový Anjel, Nedotknuteľní, Goliáš, Leto s gentlemanom prichádzajú dnes do našich kín

14.2.2019|Ivet Kollárová|
Filmy Alita: Bojový Anjel, Nedotknuteľní, Goliáš, Leto s gentlemanom prichádzajú dnes do našich kín

Štyri nové filmy prichádzajú v dnešný premiérový deň do našich kín, medzi nimi americký remake francúzskych Intouchables s Bryanom Cranstonom, Kevinom Hartom a Nicole Kidman v hlavných úlohách. Ale aj romantická akčná sci-fi od producenta Jamesa Camerona, neobyčajný príbeh o páde anjela a zrodení bojovníčky, Alita: Bojový Anjel (Alita: Battle Angel).

Alita je normálne dievča s robotickým telom, predurčená k veľkým veciam. Svet vzdialenej budúcnosti nie je ideálnym miestom k životu, napriek tomu v ňom žijú ľudia, ktorí nezištne pomáhajú iným. Tak napríklad kyberdoktor Ido prehľadáva skládky, aby našiel funkčné súčiastky, ktoré môže implantovať ľuďom, čo o časti tela prišli. Takto objaví Alitu, poničeného kyborga so srdcom a dušou dospievajúceho dievčaťa, a vráti jej život.

Po prebudení Alita vôbec nič nevie. Nepamätá si svoju minulosť, nespoznáva svet okolo sebe, ale okamžite nasáva enormné množstvo nových informácií. So životom vrstovníkov Alitu zoznamuje Hugo, mladý rebel s motorkou, ktorý jej od prvého stretnutia mimoriadne imponuje. Vďaka svojej zvedavosti spozná Alita aj odvrátenú stránku mesta Iron City, v ktorom s doktorom Idem žije. Fyzickou konfrontáciou s  podsvetím v sebe objaví mimoriadne, smrtiace schopnosti. V tú chvíľu sa dostane do hľadáčika skupiny nájomných zabijakov, ktorí terorizujú mesto, ale teraz dostali jedinú úlohu– nájsť a zničiť Alitu. Z obyčajného kyberdievčaťa sa stane bojový anjel. A konečne si spomenie, aké je jej poslanie.

Rosa Salazar svoju postavu popisuje veľmi presvedčivo: “Alita je rovnaká ako ja. Má celú paletu emócií. Je neistá. Je statočná. Je odvážna. Je silná. Je zvedavá a je odolná. Je mocná a je slabá. Má naozajstnú dušu a myslím si, že ju po celú dobu v sebe nosí,“ hovorí herečka. „Každý dospievajúci sa hľadá. Alita tiež. Len navyše zistí, že má unikátne schopnosti a že môže zachrániť svet, v ktorom žije,“ dodáva režisér Rodriguez. Vo filme si zahrali Rosa Salazar, Eiza González, Jennifer Connelly, Mahershala Ali, Lana Condor, Michelle Rodriguez, Christoph Waltz, Ed Skrein, Jackie Earle Haley, Casper Van Dien, Derek Mears, či Sam Medina.
 

Americký kontinent vymeníme za európsky a s filmom Goliáš (Goliat) sa presunieme do Švédska. Pre sedemnásťročného Kimmieho prichádza dospelosť až príliš rýchlo. Jeho otec nastupuje do väzenia, aby si odpykal trest, a od syna sa očakáva, že nadviaže na jeho kriminálnu činnosť. Kimmie však nie je na niečo podobné pripravený. Dráma zasadená do neutešeného priemyselného mesta kdesi vo Švédsku je znepokojujúcim obrazom spoločenských premien krajiny i rozpadu tradičných patriarchálnych štruktúr. V hlavných úlohách Sebastian Ljungblad, Joakim Sällquist, Davina Robinson, Cornelia Andersson, či Tuva Linghult. 

Späť do USA, režisér Neil Burger natočil svoju verziu filmu Nedotknuteľní (The Upside). Ochrnutý miliardár Phillip si za svojho nového opatrovníka vyberie bezprostredného a živelného, Della, ktorého práve pustili z väzenia… Príbeh inšpirovaný skutočným príbehom a francúzskym megahitom „Intouchables“. V hlavných úlohách si zahrali Nicole Kidman, Kevin Hart, Bryan Cranston, Julianna Margulies, Golshifteh Farahani, Tate Donovan, Aja Naomi King, Amara Karan, či Doris McCarthy.

Posledný film dnešného premiérového, a valentínskeho dňa prinesie, napriek stále pretrvávajúcej zime, českú letnú romantickú komédiu o túžbe po slobode, neskorej láske a nádeji s názvom Leto s gentlemanom od režiséra Jiřího Adamca. Anna prežíva so svojím manželom každé leto v chatovej oblasti pár kilometrov za Prahou. Manželia sú už snáď celú večnosť, takže ich vzťah skĺzol, ako to tak už býva, do rutiny a stereotypu. Dni plynú ospalo jeden za druhým. Jej muž svoj čas už dlhodobo a spravodlivo delí medzi „mastením“ kariet s kamarátmi v krčme a zhotovovaním modelov lodí zo zápaliek vnútri sklenených fliaš. Jeho žena je pre neho prakticky neviditeľná. Anna si každé leto spríjemňuje pravidelným stretávaním s kamarátkami, ktoré za ňou prichádzajú do malebných stredných Čiech na cyklistické výlety po okolí hradu Kamýk.

Jedného dňa sa na dedine objaví muž nazývaný Artur. Elegantný, šarmantný gentleman, ktorý je, ako všetci predpokladajú, novým majiteľom miestneho zámku. Zámok je síce spíš polorozpadnutá ruina, ale zámocký pán má s ním veľké plány. Medzi Arturom a Annou preskočí iskra. Anna zažíva pocity už dlhodobo nepoznané. Artur je galantný a zahrňuje ju pozornosťou. Anna s ním čoraz častejšie uniká  zo svojej životnej reality a to v podobe romantických výletov a zážitkov… Film je scenáristickou prvotinou Jaromíra Hanzlíka, ktorý si vo filme zároveň zahral jednu z hlavných úloh. Okrem neho si vo filme zahrali aj Alena Antalová, Jan Vlasák, Ivana Chýlková, Lucie Vondráčková, Jaromír Hanzlík, Barbora Mottlová, Yvetta Blanarovičová, Tereza Kostková, Miroslav Šimůnek, Ondrej Malý, Arnošt Goldflam, Pavla Tomicová, Igor Bareš, Jan Čenský, Miroslav Etzler, Jana Boušková, Miriam Kantorková, či Iva Hüttnerová.

  Foto © Depositphotos/CinemArt/BontonFilm/FilmEurope/Magicbox

Súvisiace články