Štyri nové filmy a Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest potešia v štvrtý marcový týždeň

21.3.2019|Ivet Kollárová|

Do oficiálnej kinodistribúcie prichádzajú v dnešný premiérový deň a tretí marcový týždeň štyri nové filmy. Plus milovníci klubového filmu sa môžu tešiť na Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest, ktorý od včera prebieha v Bratislave a potrvá do 26. marca. Z hlavného mesta sa festival presunie aj do ďalších slovenských miest, a to Banská Bystrica, Košice, Trenčín, Martin, Poprad, Prešov, Nitra, Nové Zámky, Prievidza, Modra, Lučenec, Levice, Kežmarok, Dubnica nad Váhom, či Trnava. 

Festival počas 7 dní ponúkne cez 100 filmov, medzi ktorými uvidíme aj slovenské premiéry, filmy z festivalov ako Cannes, či Locarno a premietania filmov so živou hudbou. Diváci si budú môcť pozrieť filmy známych režisérov, ako aj debutantov. Na festivale určite nevynechajte filmy High Life od Claire Danis, Bratia Sistersovci od Jacquesa Audiarda, Posledné večery na Zemi od Gana Biho, film s asi najdlhším názvom Je mi jedno, že sa do dejín zapíšeme ako barbari od Radu Judeho, Útek od Agnieszky Smoczynskej, Šťastný Lazzaro od Alice Rohrwacher, Nikdy nezostarnú od Petra Jacksona, Oni a Silvio od Paola Sorrentina, či Mandy – Kult pomsty od Panosa Cosmatosa.

Z domácej, či českej tvorby si určite choďte pozrieť film Chvilky od debutujúcej režisérky Beaty Parkanovej, krátky animák Šarkan od Martina Smatanu, či dokument Lada svetom – Na žiguli cez Himaláje od Michala Fuliera. A za zmienku určite stoja aj dva filmy, ktoré mimo festivalu majú dnes aj svoju oficiálnu premiéru v našich kinách.  

Prvým z nich je film Punk je hned! režiséra Juraja Šlauka, ktorý bol zároveň aj otváracím filmom festivalu Febiofest a je Šlaukovým debutom.Príbeh tridsaťročného drogovo závislého Kvička, ktorý žije v rozpadajúcom sa podnájme so svojou družkou a dvojročným synom. Jeho idylický svet jedného dňa ostro narazí na hranu všeobecne platných pravidiel. Svojim impulzívnym správaním, ktoré neráta s dôsledkami, svoj život postupne mení na voľný pád. Vo filme si zahrali neherci Pavol Kovačovský, Juraj Gerža, Mário Fribert, František Škorpík, Patrícia Schürrerová, Ľudmila Marošová, či Marián Ric. 

Druhým pozoruhodným filmom je dokument Tomáša Krupa, Dobrá smrť (Good Death). Vlastníme svoj život, alebo on vlastní nás? Nevyliečiteľne chorá Janette by rada ukončila svoj život dôstojne, preto sa rozhodne pre dobrovoľnú, lekárom asistovanú smrť. Keďže tú vo Veľkej Británii, kde žije, neumožňujú, rozhodne sa odcestovať do Švajčiarska. Cestu musí naplánovať skôr než jej to rýchlo postupujúca choroba znemožní. Syn Simon, ktorý po nej zdedil svalovú dystrofiu, má pre matkino rozhodnutie viac pochopenia než dcéra Bridget. Vlastníme svoj život, alebo on vlastní nás? – to je hlavný motív nového slovenského filmu. Snímka s výrazne sugestívnou kamerou využíva postupy hraného filmu a do skutočného príbehu Janette pútavo vplieta charaktery a životné príbehy jej najbližších. Vo filme hrajú Erika Preisig, Janette Butlin, Simon Convey, či Bridget Convey 

Od dnes si v kinách môžeme ísť pozrieť aj českú komédiu LOVEnie od Karla Janáka. Ktoré dievča by nemalo rado svadby! Môže si vziať krásne šaty, nechá si navrhnúť svadobnú tortu a vezme si muža svojho srdca. Teda ... väčšina z nich. Eliške sa tá posledná časť veľmi nevydarila. Jej ženích totiž v rozhodujúcej chvíli povedal...“Nie“. A utiekol od oltára s prosbou, či by sa mohla do konca týždňa vysťahovať. To dokáže žene pokaziť svadbu. 

Eliška má ale skvelú kamarátku Paťu, ktorá je akčná a s ničím si „nerobí hlavu“, a tiež chápavú mamu, skvelú ženu činu. Hneď majú riešenie a presvedčia Elišku, aby sa na chvíľu nasťahovala k nevlastnému bratovi Richardovi. Richard je vášnivý včelár, pri jednom stole obeduje s myšou a žiadnu rozmaznanú babu do svojho bytu nechce. Lenže nemá na výber a Eliška sa už necíti ako mladé dievča. Naopak, má pocit, že jej uteká vlak. Má skoro tridsaťpäť, je „single“ a musí bývať u úplného magora. 

Podľa kamarátky Pati tu pomôže len nová známosť a sex. Sama strieda chlapov ako ponožky, „klofnúť“ niekoho v ére internetu je ľahké. Doľava – doprava. Chceš, nechceš. Krásna žena luskne prstami a má chlapa raz dva. A svet je plný slobodných chlapov! Eliška je síce viac citlivejšia a takýto prístup jej úplne nesedí, ale jej vlak fakticky začína odchádzať a niekto ho musí chytiť. Je čas založiť profil na zoznamke, a vrhnúť sa do randenia naslepo. V hlavných úlohách Jana Švandová, Jaroslav Plesl, Ondřej Malý, Jakub Prachař, Veronika Žilková, Ester Geislerová, Martin Písařík, či Eva „Evelyn“ Kramerová.

A štvorku nových filmov na tento týždeň ukončíme rodinným dobrodružným filmom, Putovanie so sobíkom (Aïlo: Une odyssée en Laponie) v réžii Guillauma Maidatchevskeho. Film Putovanie so sobíkom rozpráva príbeh o prvom roku života malého divokého soba, krehkého a zraniteľného, ktorý sa musí čeliť mnohým výzvam a nebezpečenstvám. Jeho veľké dobrodružstvo sa odohráva vo Fínsku, v nádhernej laponskej prírode. Sprievodcom na sobíkovej ceste bude Robo Roth, ktorý nahovoril slovenský komentár.

Náš hrdina je malý sob a volá sa Ailo. Práve sa narodil v Laponsku, čo je krajina na severe Európy, ktorej najväčšia časť leží až za polárnym kruhom. Taký sobík si ale na drsné podmienky veľmi rýchlo zvykne. Hneď po narodení sa dokáže rýchlo postaviť na nohy, stačí mu na to iba päť minút. Za ďalších päť minút sa naučí chodiť a do štvrť hodiny vie plávať aj behať v hlbokom snehu. Vďaka svojim širokým kopýtkam sa môže v závejoch pohybovať veľmi rýchlo a na potravu tiež nie je príliš náročný. Uspokojí sa s trochou trávy alebo machu, ale jeho najobľúbenejšou pochúťkou je lišajník. A či mu je zima? Kdeže. Mohutná srsť mu umožňuje prežiť teplotu aj okolo -40°C. Pri svojom putovaní Laponskom Ailo stretáva ďalších obyvateľov tejto nádhernej krajiny. Či už je to mrštný hranostaj, nebezpečné vlky, polárne líšky, veveričky, tichú sovu alebo vysoko lietajúceho orla.

Natáčanie filmu uprostred divočiny a v hlbokom mraze nebolo jednoduché. A natáčanie so  zvieracími hrdinami všetko len komplikovalo. Aj tak spoluprácu s hlavným hrdinom ocenil režisér filmu Guillaume Maidatchevsky slovami: „Ailo si aj počas natáčania prežil svoj slobodný život a vlastne si z nás nerobil žiadne starosti. Bol veľmi zvedavý, aktívny a nemal z nás vôbec strach.” A tiež vysvetlil hlavný dôvod, prečo sa odhodlal k takému to náročnému natáčaniu: „Natočil som do tej doby veľa dokumentov o zvieratách, až jedného  dňa mi deti povedali: “Nikdy si nenatočil film o Santových soboch!” A naozaj som si uvedomil, že moje deti vďaka iným filmom poznajú viac zvieratá zo savany alebo džungle než tie európske. A pritom práve tie máme neďaleko od svojich domovov a je dôležité ich poznať. A tak je film Putovanie so sobíkom tak trochu na objednávku mojich detí!”

  Foto © Depositphotos/CinemArt/Bonton/ASFK/ContinentalFilm

Súvisiace články