Filmové novinky na máj 2019

1.5.2019|Ivet Kollárová|

Ďalší mesiac pred nami, konkrétne piaty, zamilovaný máj sa vkradne do kín piatimi plnohodnotnými filmovými týždňami. Po silnom aprílovskom závere, a áno mám na mysli film Avengers: Endgame, ktorý prevalcoval prvý premietací víkend skoro všade na svete a celosvetovo zarobil 1,2 miliardy dolárov, prinesie máj na začiatok o niečo menšie snímky, tie väčšie prídu až v jeho závere. Tie indie klubové sú rozdelené do štyroch týždňov, takže si každý príde na svoje. Hollywoodskymi ťahákmi sú John Wick 3, Godzilla II, či Rocketman. Z klubových perličiek vyberám Nedotýkaj sa ma, Bolesť a sláva, Všetci to vedia, či Posledné večeri na zemi.

Máj je známy aj ďalším filmovým festivalom veľkej trojky. Od 14.5. nás čaká 72. ročník MFF Cannes, ktorý otvorí zombie film Jima Jarmuscha, The Dead Don´t Die. Víťaza Zlatej palmy, o ktorom rozhodne Medzinárodná porota na čele s jej predsedom Alejandrom Gonzálezom Iñárritum, sa dozvieme na záverečnom ceremoniáli v sobotu 25. mája.

Späť do našich kín. Prvý májový týždeň prinesie do kín šesť nových snímok a prím budú hrať tri snímky. Prvý rádoby hollywoodsky s Matthewom McConaugheym v úlohe huliča, rebela a spisovateľa Moondoga, ktorý žije svoj život podľa vlastných pravidiel, v snímke režiséra a kontroverzného umelca Harmonyho Korineho, Beach Bum. V ďalších úlohách uvidíme Islu Fisher, Martina Lawrenca, Zaca Efrona, Jonaha Hilla, či Snoop Dogga.

Z klubových indie ťahákov bude v prvý týždeň jednoznačne rezonovať debut českej režisérky Beaty Parkanovej, Chvilky o živote mladej ženy, ktorá túži mať v harmónni všetky svoje vzťahy s rodinou, či priateľmi, no nie vždy to ide hľadko a bez vypätých konfliktov, ktorých sa stráni, a ktoré si ju nakoniec počkajú. V úlohe hlavnej postavy exceluje Jenovéfa Boková, ktorá si za svoj výkon vyslúžila Českého leva za najlepšiu herečku. Po jej boku sa predstavia aj Martin Finger, Alena Mihulová, Jaroslava Pokorná, či Lenka Vlasáková. Film sme mali možnosť vidieť aj v rámci tohtoročného Febiofestu, ktorý sa konal v marci.

Klubový ťahák týždňa doplní koprodukčný rumunsko-česko-nemecko-bulharsko-francúzsky film Nedotýkaj sa ma o intimite od režisérky Adiny Pintilie. Na plátna sa vráti aj zábavné dobrodružstvo pre malých i veľkých v snímke Chrobáčikova 2: Ďaleko od domova od tvorcov Hélène Giraud a Thomas Szabo. Bude aj prvý maďarský teenagerský thriller o láske a nástrahách online stalkingu, Nebezpečné city režiséra Mihályho Schwechtjeho. A týždeň zavŕši francúzsky romantický film Láska na druhý pohľad od režiséra Huga Gélina o láske na druhý pohľad v alternatívnom svete.

Druhý májový týždeň príde len s troma novými filmami. Francúzsky režisér Stéphane Brizé natočil sociálnu drámu Do boja o udržaní práce niekoľko tisíc zamestnancov automobilky, ktorí sa vzoprú novému vedeniu, ktoré im klamalo. Bude aj francúzsko-senegalská snímka Yao od Philippe Godeaua o odvahe mladého chlapca, ktorý sa zo svojej dedinky na severe Senegalu vydáva do mesta Dakar, len aby sa stretol so svojím hrdinom, francúzskym hercom Seydoum. Ten je jeho činnom dojatý a rozhodne sa ho sprevádzať naspäť domov, a zároveň naspäť k svojím koreňom. Úlohu Seydouma si vo filme zahral Omar Sy.

Svojho debutu na veľkom plátne sa dočká aj jeden z najobľúbenejších Pokémonov – Pikachu. V réžii Roba Lettermana sa malé žlté klbko predstaví ako Pokémon Detektív Pikachu. A stojí pred ním neľahká úloha – nájsť špičkového detektíva Harryho Goodmana. Jeho ľudským spoločníkom, ktorý mu pomáha v pátraní je Goodmanov syn Tim a na plátne sa objavia aj niektorí iní známi pokémoni. Hlas a dušu Pikachuovi v anglickom origináli prepožičal Ryan Reynolds. Vo filme sa objavia, príp. budeme počuť ich hlasy, aj Suki Waterhouse, Kathryn Newton, Bill Nighy, Justice Smith, Ken Watanabe, či Rita Ora. U nás sa bude snímka premietať aj so slovenským dabingom.

V treťom týždni budú nové štyri snímky. Ťahákom bude hollywoodska akčná mašina John Wick 3: Parabellum režiséra Chada Stahelskiho a s Keanu Reevesom opäť v hlavnej úlohe. John tentokrát porušil všetky pravidlá a na jeho hlavu, na ktorú je vypísaná odmena poľujú najsilnejšie kriminálne syndikáty. Podarí sa mu prežiť aj tentokrát? Okrem Reevesa si vo filme zahrali aj Halle Berry, Jason Mantzoukas, Ian McShane, Anjelica Huston, Laurence Fishburne, či Hiroyuki Sanada.

Z produkcie Jamesa Gunna príde do kín aj horor Brightburn režiséra Davida Yaroveskyho. Najmenších poteší animák Ugly Dolls v réžii Kellyho Asburyho o sebauvedomení, sile priateľstve, odlišnosti a pochopení, že na výzore nezáleží a dôležitejšie je, aký sme vo vnútri. Daddy Cool, slávny hit skupiny Boney M, dal názov bláznivej komédii o štyridsiatnikovi, ktorý si doma založí materskú škôlku a vedie ju hlavne veľmi svojsky. O film sa postaral režisér Maxime Govare.

Štvrtý týždeň opäť o film zmierni a ponúkne len tri, za to veľmi zaujímavé snímky. Štúdia Disney patria niekoľko rokov medzi top hollywoodske štúdia a ich najobľúbenejšou činosťou posledných rokov je prerábanie svojich animovaných filmov na filmy hrané. Najnovšie sa prerábky dočkal aj príbeh zo sveta lietajúcich kobercov a džinov vo fľaške, Aladín, o ktorého sa postaral Guy Ritchie. V úlohe Aladdina uvidíme Mena Massouda, Jasmine stvárni Naomi Scott, princa Andersa si zahral Billy Magnussen a sny plniaceho džina Genieho stvárnil Will Smith.

Okrem toho si tento týždeň budeme môcť vychutnať herecké umenie Penélope Cruz, ktorá sa predstaví v obidvoch novinkách, Bolesť a sláva od režiséra Pedra Almodóvara a Všetci to vedia v réžii Asghara Farhadiho. Film Bolesť a sláva pracuje s filmárskym blokom jedného režiséra, ktorý musí nazrieť do svojho vnútra a vyrovnať sa so životom, aby opäť nadobudol kreativitu. Tu si Penélope zahrala po boku Antonia Banderasa. Psychologický thriller Všetci to vedia sleduje Lauru po návrate do rodného mestečka. Rodinnú idilku blížiacej sa svadby poznačí tragická udalosť, ktorá odhalí temné tajomstvá rodiny, ktoré mali byť navždy skryté. Tu si zase Penélope zahrala po boku svojho manžela Javiera Bardema.

A mesiac máj v kinách uzavrieme tak, ako sme ho otvorili, šiestimi novými filmami. Jeden z dvoch veľkofilmov posledného májového týždňa nás zavedie do ríše obrovských monštier, plazov, hmyzu, či iných záhadných bytostí v sci-fi snímke Godzilla II: Kráľ monštier od režiséra Michaela Doughertyho. Tentokrát bude svet ohrozovať stret Godzilly s monštrami ako Mothra, obrovská moľa, Rodan, lietajúci jašter a King Ghidorah, trojhlavý drak s netopierími krídlami. V hlavných úlohách uvidíme Millie Bobby Brown, Veru Farmiga, Sally Hawkins, Kyla Chandlera, Bradleyho Whitforda, či Kena Watanabeho. 

Ďalšou veľmi zaujímavou snímkou, najmä v časoch po Bohemian Rhapsody, bude životopisná dráma o Eltonovi Johnovi, Rocketman. O réžiu sa postaral Dexter Fletcher, ktorý dokončoval práve Bohemian Rhapsody. A mohlo by ísť aj o niečo lepšiu snímku rovnako s oscarovským potenciálom. V hlavnej úlohe sa predstaví Taron Egerton, ktorý, na rozdiel od Maleka v úlohe Mercuryho, prespieval všetky piesne od Eltona Johna hlasom, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani sám Elton. V ostatných úlohách Bryce Dallas Howard, Richard Madden, Stephen Graham, Jamie Bell, či Tate Donovan.

Klubovú scénu obšťastní oficiálna kinodistribúcia čínskeho mysteriózneho neonoir filmu Posledné večery na Zemi od režiséra Gan Biha. Snímka vypovedá o estetickom relativizme času a priestoru, stiera hranice medzi minulosťou a budúcnosťou a ponúka poetickú výpoveď prítomnosti, zatiaľ čo sledujeme muža, ktorý pátra po svojej dávno stratenej láske. Snímka vrcholí 50-minútový jedno-záberom natočenom v 3D. 

Okrem týchto troch filmov príde posledný májový týždeň do kín aj animák s dobrodružstvom odvážnej čajky Bleskový Manu od tvorcov Christiana Haasa a Andrei Block. Z neho preskočíme na horor Mama v réžii Tate Taylora, kde sa osamelá žena skamaráti s partiou teenagerov, keď im ponúkne na ich párty svoju pivnicu. No nič nebýva zadarmo a svojich nových kamarátov o tom presvedčí ich nová hostiteľka. V hlavnej úlohe výborná Octavia Spencer. Posledným filmom mesiaca a týždňa bude režisérsky debut herečky Olivii Wilde, komédia Booksmart o dvoch top študentkách, ktoré sa rozhodnú menej pracovať a viac sa zabávať.

  Foto © Depositphotos/Bonton/ContinentalFilm/Itafilm/SaturnFilm

Súvisiace články