Štvrtý májový týždeň prináša do kín tri nové filmy, Aladin, Bolesť a sláva, Všetci to vedia

23.5.2019|Ivet Kollárová|

Upršané májové dni spríjemnia dnešné tri nové filmy v našich kinách. V dvoch z nich si budeme môcť naplno vychutnať herecké umenie Penélope Cruz. V jednom pod režisérskou taktovkou Pedra Almodóvara a po boku Antonia Banderasa a v druhom v réžii Asghara Farhadiho a po boku jej manžela Javiera Bardema.

Ale pekne poporiadku. Dnes prichádza do kín aj hraná verzia Disney filmu zo sveta orientu, lietajúcich kobercov a džinov vo fľaši v réžii Guya Ritchieho, Aladín (Aladdin). Živá a akčná adaptácia animovanej klasiky je vzrušujúcim príbehom o šarmantnom pouličnom zlodejíčkovi Aladinovi, odvážnej a cieľavedomej princeznej Jasmíne a džinovi, ktorý môže byť kľúčom k ich budúcnosti. V hlavných úlohách Will Smith, Billy Magnussen, Naomi Scott, Mena Massoud, Nasim Pedrad, Marwan Kenzari, Numan Acar, či Navid Negahban. Film sa u nás premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Pavla Plevčíka, Dávida Hartla, Mirku Gális-Partlovú, Štefana Martinoviča, Alžbetu Dvoranovú, Milana Bahula, Martinu Kaprálikovú, či Martina Hronského.

Film mal pred pár dňami svetovú premiéru na MFF Cannes a je nominovaný na Zlatú palmu za najlepší film. Režisér Pedro Almodóvar natočil svoj najosobnejší, a mnohí vravia, že aj najlepší film kariéry, Bolesť a sláva (Dolor y gloria). Salvator Mallo je slávny filmový režisér. Počas svojej kariéry zažil mnoho úspechov. Teraz sa však jeho svet rúca. Salvator cíti len prázdnotu a nie je schopný ďalej  tvoriť. Ak chce pokračovať, musí nájsť motív pre novú tvorbu,  musí odhaliť príčinu svojho vyhorenia. V spomienkach sa vracia do detstva do 60. rokov, kedy s rodičmi emigroval do Valencie. Snaží sa rozpomenúť na spaľujúcu túžbu po svojej prvej láske, ktorú stretol v Madride a na bolesť, ktorú mu priniesol rozchod. Vtedy cítil opojenie životom. Písanie sa mu stalo únikom, ale aj vyslobodením. Kúzlo filmu mu prinieslo slávu, ale aj vykúpenie z neúspechov jeho života. Bolesť a sláva rozpráva o zložitosti oddeliť proces tvorby od vlastného života a od vášní, ktoré žitiu dávajú zmysel a nádej. V hlavných úlohách Penélope Cruz, Antonio Banderas, Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia, Raúl Arévalo, Nora Navas, Alba García, či Natalie Wood.

Tretia dnešná novinka v našich kinách otvárala MFF Cannes minulý rok a opäť si v nej zahrala Penélope Cruz. Režisér Asghar Farhadi natočil psychologický thriller Všetci to vedia (Todos lo saben). Krásna Laura prichádza do rodného Španielska na svadbu svojej sestry. Bujarú oslavu v kraji slnečných viníc však naruší zmiznutie jedného z hostí. Čoskoro sa ukáže, že pod povrchom driemu staré krivdy a tajomstvá, ktoré mali zostať zabudnuté. V hlavných úlohách dávnych milencov, medzi ktorými to nikdy neprestalo iskriť excelujú už spomínaná Penélope Cruz a Javier Bardem. Okrem nich si vo filme zahrali aj Ricardo Darín, Eduard Fernández, Bárbara Lennie, Inma Cuesta, Elvira Mínguez, či José Ángel Egido.

  Foto © Depositphotos/Saturn/Magicbox/ASFK

Súvisiace články