Filmový kvíz: Trezorové filmy

25.11.2019|Marko Aust|

Slovensko i Česko si nedávno pripomenuli významné 30. výročie nežnej revolúcie, skončil sa komunistický režim. V tomto režime vládla Komunistická strana, ktorá odporcov a disidentov prenasledovala tajnou políciou. Taktiež vládla tvrdá cenzúra, ktorá niektoré diela či literárne, filmové alebo iných foriem zakazovala. Mnoho zakázaných filmov bolo uložených v trezore a medzi verejnosť sa dostali až po nežnej revolúcii. Dnešný kvíz symbolicky venujeme týmto trezorovým snímkam.

Otázka č.1
Film Žert (1968) od režiséra Jaromíra Jireša pre svoju kritiku skončil v trezore. Ako predloha slúžil rovnomenný román. Kto bol autorom?
Milan Kundera
Bohumil Hrabal
Václav Kaplický
Eva Kantůrkova
Otázka č.2
Medzi zakázané snímky patrila i dráma Smuteční slavnost od režiséra Zdeňka Sirového, nakrútená podľa románu Evy Kantůrkovej, vypráva príbeh odhodlanej vdovy. Jej muž bol odvážnym sedliakom, ktorý sa postavil kolektivizácii. V ktorom roku bol vyrobený?
1967
1968
1969
1970
Otázka č.3
Dramatická snímka Farářův konec od režiséra Evalda Schorma nás zavedie do horskej dedinky, kde pražský kostolník predstiera úlohu farára. Je však odhalený a vydá sa na smrteľný útek pred štátnou bezpečnostou. Kto si zahral kostolníka?
Eduard Cupák
Vlastimil Brodský
Josef Somr
Josef Bláha
Otázka č.4
Psychologická dráma Ucho (1970) od Jana Procházku a Karla Kachyna patrí medzi ďalšie trezorové snímky, hlavnú dvojicu si zahrali Radoslav Brzobohatý v úlohe Ludvíka a Jiřina Bohdalová jeho ženy. Čim bol Ludvík?
veliteľ policajtov
ministerský námestník
novinár na voľnej nohe
učiteľ na vidieku
Otázka č.5
Tragikomická snímka Spalovač mrtvol (1968) je z obdobia konca 30tych rokov dvadsiateho storočia. Herec Rudolf Hrušínský tu stvárnil hlavnú úlohu zamestnanca krematória, ktorý po čase vstúpi do nacistickej strany. Kto bol režísérom?
Juraj Herz
Věra Chytilová
Vlastimil Venclík
Pavel Juráček
Otázka č.6
Film Skřivánci na niti (1969) nakrútil režisér Jiří Menzel na motívy poviedok a vypovedá o období pätesiatych rokov plných absurdít v kladnianských oceliarnách. Poviedky boli z knihy Inzerát na dom, v ktorom už nechcem bývať, kto bol autorom?
Milan Kundera
Václav Kaplický
Eva Kantůrkova
Bohumil Hrabal
Otázka č.7
Ďalšia zakázaná snímka Pasťák pochádza z roku 1969, zobrazuje depresívny príbeh mladého vychovateľa z pražského ústavu ochrannej výchovy mládeže. Kto ho režíroval?
Miloš Forman
Hynek Bočan
Milan Tomsa
Jiří Menzel
 
  Foto © Depositphotos

Súvisiace články

Filmový kvíz: herec Sean Connery

Filmový kvíz: herec Sean Connery

Nedávno odišla do hereckého neba slávna herecká osobnosť Sean Connery. Herec sa preslávil hlavne v úlohe agenta Jej veličenstva...