Od dnes v kinách Jumanji: Ďalší level, Čierne Vianoce, Také krásne šaty a ďalšie dva filmy

12.12.2019|Ivet Kollárová|

Necelé dva týždne pred Vianocami si od zhonu a stresu môžete oddýchnuť napríklad aj v kine, kde sa dá vybrať, okrem starších kúskov, aj z ponuky piatich nových filmov, ktoré prichádzajú dnes do našich kín. Na výber je jedna netypická vianočná, priam vražedná snímka Čierne Vianoce, o zábavu sa jednoznačne postará pokračovanie nového Jumanji, klubovú scénu zastúpia dve snímky, britská ducharina, komediálno-hororová snímka Také krásne šaty a nemecká rodinná dráma Všetka moja láska. Pripravený je aj film pre deti, tentokrát v nórskej produkcii, s názvom Troll: Príbeh o chvoste.

Režisér Jake Kasdan sa vracia na plátna kín s obľúbeným hereckým kvartetom Dwayne “The Rock” Johnson, Jack Black, Karen Gillan a Kevin Hart a s flmom Jumanji: Ďalší level (Jumanji: The Next Level). V novinke sa Martha, Bethany a Fridge vracajú do hry nájsť Spencera po tom, čo záhadne zmizol. Zisťujú však, že hra sa zmenila a prežiť vo svete Jumanji bude omnoho náročnejšie ako predtým. Pretože Jumanji viac nie je len džungľa, ale aj horúce púšte či zasnežené pohoria s novými, nebezpečnými nástrahami… okrem spomínaného kvarteta si vo filme zahrali aj Awkwafina, Danny DeVito, Danny Glover, Nick Jonas, Alex Wolff, či Morgan Turner. Film sa u nás premieta vo všetkých možných formátoch a aj so slovenským dabingom.

Od režisérky Sophii Takal prichádza do kín hororový thriller Čierne Vianoce (Black Christmas). Keď do univerzitného mestečka dorazí na Vianoce namiesto Ježiška maskovaný zabijak, budú si jeho obyvateľky priať jediný darček – prežiť. Čierne Vianoce sú remakom obľúbenej hororovej klasiky, v ktorej namiesto vianočného punču „tečie“ krv. Študentka Reily je po zľahka traumatickom zážitku zo stretnutia s opačným pohlavím vysadená na všetkých chlapov. Jej spolubývajúce na internáte ju v tom mohutne podporujú, veď od čoho iného sú tu kamarátky? Všetky sa tešia, ako si užijú vianočné sviatky v prázdnom vysokoškolskom internáte, z ktorého väčšina študentov odišla tráviť sviatky so svojimi rodinami.

Dokonalú idylu plnú snehu a blikajúcich svetiel naruší séria textových správ, ktoré im začnú chodiť na mobily. Následne jedna z nich zmizne a ďalšiu zavraždí maskovaný útočník. Než si Reily a ostatné dievčatá uvedomia, že im všetkým ide o život, stratia akúkoľvek nádej na únik. Majú len dve možnosti – pasívne čakať, až si smrť príde aj pre ne, alebo sa postaviť na odpor. Kľúčová otázka znie, kto proti nim vlastne stojí, a či môžu veriť niektorému z kamarátov, ktorí im prišli na pomoc. Horor Čierne Vianoce natočilo štúdio Blumhouse, ktoré v posledných rokoch udáva trend v hororovom žánri. Vytvára originálne, odvážne a oceňované žánrové perly (My, Uteč, Rozpoltený), ale tiež úspešné mainstreamové remaky desivej klasiky, akými sú Halloween alebo práve Čierne Vianoce. V hlavných úlohách Imogen Poots, Aleyse Shannon, Lily Donoghue, Brittany O’Grady, Caleb Eberhardt, Simon Mead, či Cary Elwes.

Od dnes v oficiálnej kinodistribúcii aj novinka od britského režiséra Petra Stricklanda, Také krásne šaty (In Fabric), v ktorej naplno ukazuje svoj osobitý filmársky štýl. Strašidelné rozprávanie je zasadené do hektického obdobia zimných zliav v obchodnom dome. Hovorí o prekliatych šatách, ktoré putujú od človeka k človeku a ich cestu sprevádzajú ničivé dôsledky. Vo filme si zahrali Marianne Jean-Baptiste, Sidse Babett Knudsen, Hayley Squires, Leo Bill, Steve Oram, Richard Bremmer, Fatma Mohamed, Gwendoline Christie, Susanna Cappellaro, či Eugenia Caruso. 

Z európskej kinematografie tento týždeň ponúka aj nemeckú rodinnú drámu Všetka moja láska (All My Loving) v réžii Edwarda Bergera. Súrodenci Stefan (41), Julia (44) a Tobias (34) vedú na prvý pohľad bezproblémový život. Stefan pracuje ako pilot, má veľký byt, rýchle auto a množstvo mileniek. Ale keď sa stratí jeho dcéra Vicky, plod jeho niekdajšieho ľúbostného románika, prebudí sa v ňom túžba po hlbšej, plnohodnotnejšej forme lásky. Julia je so svojím manželom Christianom na predĺženom víkende v Taliansku. Výlet má osviežiť ich upadajúci vzťah, ale keď Julia narazí na ulici na zraneného psa, okamžite prenesie všetku pozornosť naň a začne ju zaujímať iba to, či je oň dobre postarané. Tobias, otec troch detí a manžel úspešnej podnikateľky, sa konečne odhodlá študovať na univerzite, no práve vtedy ho súrodenci vyšlú do rodného mesta, aby sa staral o chorého otca. Tobias čoskoro zistí, že jeho rodičia by už nemali žiť sami, a ocitne sa pred dilemou: bude svoj život aj naďalej podriaďovať potrebám ostatných? Všetci traja súrodenci sa ocitajú v situácii, keď musia niečo zmeniť, aby sa mohli vydať na druhú polovicu svojej životnej púte. Uprostred chaosu, omylov a neistoty sa pokúšajú nájsť vlastný kúsok šťastia. V hlavných úlohách Lars Eidinger, Nele Mueller-Stöfen, či Hans Löv.

Dvojica Kevin Munroe a Kristian Kamp natočili animovanú, dobrodružnú snímku Troll: Príbeh o chvoste (Troll: The Tale of a Tail). Tvorcovia obľúbeného Shreka a postavičiek z Madagaskaru prichádzajú s novou rozprávkou, Troll: Príbeh o chvoste. Pokojné spolunažívanie v kráľovstve trollov Ervod je narušené, keď zlomyselný Grimmer premení kráľa Groma na kameň a jeho chvost ukryje v temnom Zakázanom lese. Podľa starodávneho proroctva je jediným trollom, ktorý môže všetko napraviť, jeho syn, princ Trym. Má na to však len 3 dni! Preto sa spolu s kamarátmi vydá na divokú a nebezpečnú výpravu, aby zachránil svojho otca, získal jeho chvost späť a navrátil do kráľovstva pokoj a harmóniu. V slovenskom znení: Michal Domonkoš, Natália Kóšová, Roman Matisko, René Jankovič, Daniel Dangl, Martin Zaťovič, Peter Sklár, Soňa Norisová, Dušan Kaprálik, Lucia Vráblicová, Lena Košická, Zuzana Šebová, Dušan Szabó, či Lukáš Krčmár. 

  Foto © Depositphotos/Continental Film/ASFK/Film Europe/CinemArt

Súvisiace články