Filmové tipy na tretí aprílový víkend: Proti múru, Prvý človek

16.4.2021|Marko Aust|

Jar je už nejaký čas tu, a i keď nastávajú čiastočne uvoľnovania protipandemických opatreni, stále zostávajú kiná i divadlá zatvorené. Veríme však, že situácia sa do leta zlepší natoľko, aby mohli byť po niekoľkých mesiacoch otvorené kiná a život sa aspoň čiastočne mohol vrátiť do starých koľají. Zatiaľ môžete ešte stále chladný aprílový víkend využiť napríklad prechádzkami v prírode a my prinášame niekoľko tipov na vyplnenie víkendových večerov.

Na piatok večer máme tip na drámu Proti múru (22:15h, Dvojka) z nemecko-tureckej produkcie. Cahil žije v Hamburgu už roky. Keď jednej noci vrazí autom priamo do múru, ocitne sa na psychiatrickej klinike. Tu sa zoznámi s tureckým dievčaťom Sibel, výnimočnou a nonkonformnou postavou. Sibel chce žiť normálnym životom mladej ženy bez obmedzení, chce voľnosť, ktorú ostatné Európanky považujú za samozrejmosť. Preto presvedčí Cahila, aby sa s ňou – formálne – oženil a tým ju oslobodil od fanatickej rodiny. Cahil po dlhšom prehováraní návrh prijíma. Ani jednej z dvojice však netuší, do akých problémov sa tým dostanú.

Fotogaléria Proti múru (2003)Zobraziť fotogalériu »

Ak medzi vaše obľúbené žánre patria historické filmy, nemala by vám ujsť v sobotu večer historická akčná dráma Templár (22:15h, ČT2) od britského režiséra Jonathana Englisha. V roku 1215 vládne kráľ Ján nazývaný Bezzemok Anglicku už po dobu šestnástich rokov. Jan, jeden z najničemnějších anglických monarchov, sa zapísal do dejín tým, že prehral vojnu s Francúzskom, zaviedol nehorázne dane a obcoval s manželkami barónov. Tí nakoniec proti kráľovi povstali a ich povstanie prerástlo v tri roky trvajúcej krvavej občianskej vojny. Aj vďaka pomoci templárskych rytierov bol nakoniec kráľ Ján so svojou armádou porazený. Smel zotrvať na tróne, ale pod jednou podmienkou. Musel podpísať dokument, ktorý určoval práva a privilégiá všetkých slobodných ľudí a vo svojom dôsledku obmedzoval kráľovu moc. Magna Charta bola spečatená u Runnymede 15. júna roku Pána 1215. Táto udalosť vošla do dejín. Ale už sa zabudlo na to, čo kráľ Ján urobil potom. Nespokojný s obmedzením svojej moci povolal do krajiny armádu dánskych žoldnierov, aby mu pomohla potrestať tých, ktorí ho o moc pripravili. K pochodu na Londýn však najprv potrebuje obsadiť strategicky kľúčový hrad Rochester. Ten už ale drží hŕstka odbojných ozbrojencov, vedená barónom de Albany a templárskym rytierom Thomasom Marshalom. Otázka znie, či ho dokážu proti dánskej presile udržať do príchodu vojenských posíl z Francúzska.

Máme tu ešte ďalší tip na streamovacích službách, HBO v sobotu odpremiéruje snímku Nemožné. Vo venezuelskeo-kolumbijskej dráme sa Ariel po bolestivých, neúspešných pokusoch o stratu panenstva začne zaujímať, prečo sa jej telo nespráva podľa očakávania. Plachá krajčírka z vidieka v Kolumbii sa čoskoro dozvie šokujúcu pravdu: narodila sa s nejednoznačným pohlavím a už ako kojenec podstúpila sériu operácií. Jej telo sa premenilo v rýdzo ženské a rodičia ju vychovali ako dievča. Po tomto zistení sa vydáva na cestu sebapoznania, počas ktorej dúfa, že objaví svoje pravé ja, mimo rodových stereotypov.

Fotogaléria Nemožné (2018)Zobraziť fotogalériu »

Na záver víkendu máme nedeľný tip na film Prvý človek (20:35, Joj) zobrazujúci prvé pristátie posádky Apolla 11 na Mesiaci. Príbeh Prvého človeka začína v roku 1962, keď Niel Armstrong začal pracovať ako pilot pre NASA a kedy sa musel vyrovnať s osobnou tragédiou, smrťou dvojročnej dcéry na nevyliečiteľnú chorobu. Pre prácu, ktorá predstavovala permanentné dotyky so smrťou si ťažko mohli v NASA vybrať vhodnejšieho kandidáta. Armstrong nie je vesmírny kovboj, ktorý by riziko podstupoval dobrovoľne a s frajerským nadhľadom, na druhú stranu ani nepanikári v situáciách, keď mu ide o život. Jeho základným charakterovým rysom je pokoj. Pokoj vo chvíli, keď sa v skúšobnom module rúti k zemi voľným pádom, pokoj, keď odpovedá synovi na otázku, či sa z misie vráti späť, pokoj vo chvíli, keď robí onen historicky prvý krok. Protiváhou tomuto pokoju je absolútny stres jeho ženy (Claire Foy) a jej vnútorné drama, s akou prežíva jeho každý úspech, a možnosť, že sa už nikdy nevráti.

Fotogaléria Prvý človek (2018)Zobraziť fotogalériu »

Alebo holdujete viac seriálom? Chcete laponský western? Soby miesto bizónov? Pustatinu miesto prérie? Prenesme sa spoločne na koniec sveta, do odľahlého nórskeho mestečka, a sledujme miestny cvrkot. O zábavu sa nám postarajú skorumpovaný šerif, pastier závislý na chľaste, pašerák milujúci a chrániaci prírodu, pastor, čo neznáša pána Boha, alebo smútiaci pasák. Milí fanúšikovia Farga a Twin Peaks, tento seriál je pre vás ako stvorený. Spoločnosť HBO uvedie v nedeľu nový serial Vitajte na konci sveta so všetkými ôsmymi častami.

Veríme, že ste si niečo z dnešných tipov vybrali, prajeme príjemný víkend.

  Foto © ASFK/HBO/CinemArt

Súvisiace články