Dnes prichádza do kín šesť nových filmov – marvelovský Shang Chi, komédia Večierok, či dokument Gogo

2.9.2021|Ivet Kollárová|

Mesiac september na seba nenechal dlho čakať (je to akoby len včera začalo leto) a už sa nám predstavuje vo svojej chladnejšej kráse. V plnej kráse sa predstaví aj v kinách, kde môžeme očakávať výber filmov česko-slovenskej produkcie, hollywoodske hity, či klubové klenoty a to aj čerstvo z prestížnych filmových festivalov. Prehľad filmových noviniek odštartujeme prvým septembrovým týždňom, ktorý do kín prinesie šesť nových filmov.

Ťahákom týždňa je nová akčná marvelovka Shang Chi: Legenda o desiatich prsteňoch (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings) od režiséra Destina Daniela Crettona, ktorá prináša svojím fanúšikom príbeh postavy Shang Chi, ktorý musí čeliť svojej minulosti, keď je vtiahnutý do víru udalostí, ktoré roztočí tajomná organizácia Desať prsteňov. Shang Chi: Legenda o desiatich prsteňoch je druhým filmom zo štvrtej fáze Marvel Cinematic Universe. Vo filme sa predstaví aj totálny záporák postava Mandarína. V hlavnej úlohe Shang Chi sa predstaví skvelý akčný hrdina a hviezda ázijských bojových filmov Simu Liu, sekundujú mu Awkwafina, Meng’er Zhang, Fala Chen, Michelle Yeoh, Tim Roth, Benedict Wong, Ben Kingsley, Tony Chiu-Wai Leung, Ronny Chieng, či Fernando Chien. 

Od dnes uvidíme v kinách aj tretiu časť série After s názvom After: Tajomstvo (After We Fell) od režisérky Castille Landon. Tessin život sa rozpadáva. Nič nie je také, ako si myslela. Ani priatelia, ani rodina. Hardin – jediný človek, ktorý by mal za každých okolností byť jej spoľahlivou oporou – zúri, keď zistí, čo dôležité pred ním zatajovala. Namiesto toho, aby ju v jej plánoch podporil, rozhodne sa jej ich prekaziť. Tessa vie, že Hardin ju miluje a urobí všetko, aby ju chránil, avšak niekoho ľúbiť a dokázať s ním žiť nie je to isté. Tessu vyčerpáva nekonečný kruh záchvatov žiarlivosti, nepredvídateľného hnevu a odpúšťania. Silu jej citu k Hardinovi už nikdy neprekoná iný muž, žiaden iný bozk jej neposkytne toľko radosti ako Hardinov – stojí však neskrotná vášeň medzi nimi za ten nekonečný boj? Kedysi im na prekonanie problémov stačilo, že jeden druhého ľúbia. Ak sa však Tessa rozhodne poslúchnuť hlas svojho srdca, bude to znamenať... koniec? V hlavných úlohách Josephine Langford, Mira Sorvino, Arielle Kebbel, Kiana Madeira, Hero Fiennes Tiffin, Stephen Moyer, Louise Lombard, Rob Estes, Carter Jenkins, či Atanas Srebrev. 

Prvý týždeň si prídu na svoje aj najmenší. Do kín prichádza pokračovanie šéfa v plienkách od režiséra Toma McGratha Baby šéf: Rodinný podnik (Boss Baby: Family Business). Baby šéf Ted a jeho brat Tim sú už dospelí a ich cesty sa rozišli, avšak spoločný nepriateľ ich vracia späť do kín. Musia totiž znovu spojiť svoje sily v boji proti ďalšiemu zloduchovi. Tým je Dr. Erwin Armstrong, ktorý má špeciálnu školu, kde učí a vychováva z detí tie najneposlušnejšie malé stvorenia. Jednou zo žiačok tejto školy je práve Timova staršia dcéra, zatiaľ čo jej mladšia sestra Tina sa ako nová agentka organizácie BabyCorp snaží jeho zámer prekaziť. Ale bez otca a jeho brata to nezvládne a aby do školy zapadli, musí upraviť do mladšej podoby. Film sa premieta so slovenským dabingom: Maroš Kramár, Jakub Horák, Filip Tuma, Bibiana Ondrejková, Juraj Kempka, Jozef Švoňavský, Peter Rúfus, Jozef Benedik, Ondrej Kaprálik, Daniel Hudák, Marinka Kapráliková, Tatiana Kulíšková. 

Český herec a režisér Michal Suchánek natočil podarenú komédiu Večierok. Na večierku sa postupne schádzajú bývalí spolužiaci. Toto stretnutie by sa pravdepodobne nieslo v duchu ľahkého žartovania a nostalgických spomienok, avšak miesto ďalšieho spolužiaka zazvoní podomový predavač a prinesie nečakanú správu o kamarátovi, ktorý už nikdy nedorazí. Účastníci večierku sa za ním spoločne vydávajú autobusom. Počas cesty sa ukáže, že rozprávať o skutočných pocitoch je omnoho zložitejšie, než sa na prvý pohľad zdá. V hlavných úlohách Karel Roden, Tatiana Vilhelmová, Jiří Langmajer, Nela Boudová, Marek Taclík, Matěj Dadák, Miroslav Vladyka, či Marián Čekovský. 

Nebol by to filmový týždeň bez dákeho toho hororu, o ktorý sa tentokrát postaral režisér a producent James Wan s názvom Vtelenie zla (Malignant), v ktorom sa vracia ku svojim tvorcovským koreňom. Hlavná hrdinka Madison je vo filme paralyzovaná šokujúcimi víziami hrozivých vrážd. Jej trápenie sa ešte zhorší, keď zistí, že jej sny sú v skutočnosti realitou. V hlavných úlohách Annabelle Wallis, Maddie Hasson, George Young, Michole Briana White, Jacqueline McKenzie, Ingrid Bisu, Jake Abel, Marina Mazepa, Mckenna Grace, či Patricia Velasquez. 

Posledný film týždňa nás zavedie do klubových vôd. Režisér Pascal Plisson natočil pôvabný dokument Gogo. Keď Priscilha Sitieneiová, zvaná Gogo (teda babička), nastúpila v 94 rokoch do dedinskej školy v Ndalatu, stala sa najstaršou školáčkou na svete. Matka troch detí, ktorá pracovala sedemdesiatpäť rokov ako pôrodná asistentka, dnes študuje s učiteľmi a žiakmi, ktoré pomáhala priviesť na svet. S podporou svojich 54 pravnúčat a celej školy si stanovila cieľ: zložiť záverečnú skúšku a dokázať, že učiť sa môžeme v každom veku!

  Foto © BontonFilm/CinemArt/ContinentalFilm/ASFK

Súvisiace články