Filmy Prípitok, Chyby, Predtuchy a Každá minúta života prichádzajú dnes do našich kín

16.9.2021|Ivet Kollárová|

Tak ako predchádzajúci týždeň, tak aj v dnešný premiérový deň prichádzajú do kín štyri nové filmy, česká romanca, francúzska komédia, ukrajinská dráma a česko-slovenský dokument. Ukrajinský režisér Vjačeslav Kryštofovič natočil sociálnu drámu Predtuchy (Peredchuttya). V živote má všetko svoj čas. Pomalý život v prímorskom mestečku je narušený miestnym škandálom okolo nedávno zosnulého muža. Len jeho manželka a najbližší priateľ vedia, kde je pochovaný a odmietajú miesto jeho odpočinku prezradiť ostatným, zdanlivo v súlade s jeho poslednou vôľou. Každá postava hľadá odpovede na svoje vlastné otázky, ale hľadajú len navonok, pátrajú medzi sebou navzájom a ich snahy sú márne. Niečo sa nezadržateľne blíži. V hlavných úlohách Stanislav Boklan, Oleksandr Tokarčuk, Kseniya Nikolaeva, Larisa Rusnak, Iryna Beniuk, Jevgenija Muts, Sergij Pašenko,či Jurij Jevsjukov. 

Najnovší film českého režiséra Jana Prušinovského (Okresný prebor, MOST !, Kobry a Užovky) Chyby je vzťahovou romancou o chybách, ktoré robí každý z nás, a o ich odpúšťaní. Ema (Pavla Gajdošíková) je energická dvadsaťpäťročná predavačka v supermarkete v malom meste. Tomáš (Ján Jankovský) je tridsaťročný pokrývač z neďalekej dedine. Jedna noc, od ktorej ani jeden z nich nič zásadné nečakal, rýchlo prerastie do vzťahu, lásky a spoločného bývania. Ema sa rozhodne Tomášovi zveriť so všetkým, čo v živote prežila. Toho to ale nezaujíma, pretože obaja podľa neho majú žiť len teraz a tu. Náhodné stretnutie s minulosťou však nečakane odštartuje sériu udalostí, ktorá obráti životy tejto dvojice naruby. Vo filme si zahrali Marta Dancingerová, Pavla Gajdosíková, Ivo Gogál, Eva Hacurová, Jan Jankovský, Ondrej Kokorský, Jan Kolarík, či Kryštof Rímský. 

Klubový film si užijeme s francúzskou komédiou Prípitok (Le discours) od režiséra Laurenta Tirarda. Adrien trčí na otravnej rodinnej večeri. Otcove historky sa po stý raz opakujú, matka sa vyžíva v nudnej konverzácii a sestrin snúbenec ako vždy predvádza svoje rozhľad. Navyše Adrienova ex-priateľka mu neodpovedá na SMSku. Nádej, že sa k nemu vráti, sa zmenšuje. Minúty sa vlečú a Adrienovi je všetko jasné – horšie už to byť nemôže. Potom ale príde posledná rana. Budúci švagor ho požiada, aby predniesol prípitok na svadbe. Adrien neznáša svadby. A rozprávanie na verejnosti. A svojho budúceho švagra. Ale nedokáže povedať „nie“. V hlave sa mu okamžite rozbehnú rôzne scenáre toho, čo všetko by sa pri jeho prípitku mohlo pokaziť.

Od úvodných titulkov čítaných na mikrofón pred červenou oponou je Benjamin Lavernhe (Kým nás svadba nerozdelí) nielen predstaviteľom hlavnej postavy, ale i divákovým sprievodcom a komentátorom deja. Laurent Tirard sa zdanlivo „nesfilmovateľnej“ predlohy zhostil hravou formou plnou prekvapujúcich zábavných momentov. Okrem spomínaného Lavernheho si vo filme zahrali aj Sara Giraudeau, Julia Piaton, Kyan Khojandi, Guilaine Londez, François Morel, Marilou Aussilloux, Adeline D'Hermy, či Fabienne Galula. 

Posledným filmom v tohto-týždňovom prehľade je česko-slovenský dokument od režisérky Eriky Hníkovej, Každá minúta života, ktorý si z MFF Karlovy Vary odniesol Špeciálnu cenu poroty. Manželia Michal a Lenka Hanuliakovci so svojím štvorročným synom Miškom od narodenia uskutočňujú svojský experiment. Každú minútu jeho života ho vychovávajú tak, aby sa z neho stal úspešný vrcholový športovec a po všetkých stránkach "kvalitný človek". Tomuto cieľu sa pritom rozhodli podriadiť všetko a svoje vlastné potreby dávajú na vedľajšiu koľaj. Film zblízka zachytáva toto úsilie v priebehu jedného roka a prostredníctvom živých situácií z rodinného života vytvára množstvo všeobecných otázok ohľadom zmyslu výchovy v dnešnej dobe, ako aj ohľadom jednostrannej orientácie na výkon a hroziacej "robotizácii" života.

  Foto © Itafilm/ForumFilm/ASFK/FilmExpanded

Súvisiace články