Víťazi Oscar 2022 – najlepším filmom je CODA, Duna má najviac cien a šokujúca facka pre Chrisa Rocka

28.3.2022|Ivet Kollárová|

Jeden z najvýznamnejších filmových večerov máme úspešne za sebou a dalo by sa povedať, že tak ako bola vyčerpávajúca celá oscarovská sezóna, rovnako tak bol vyčerpávajúci večer udeľovania 94. ročníka cien Oscar 2022. Ceny sú rozdané a my si môžeme opäť raz na pár mesiacov vydýchnuť a pripraviť sa na novú sezónu. No čo je najdôležitejšie organizátori, Akadémia a hostia nám pripravili vskutku večer, na ktorý sa dlho nezabudne. Okrem show, ktorá bola napriek minimálne štyrikrát väčšia čo do objemu, prítomných hostí, či zaujímavých momentov oproti minulému roku, by sa dalo povedať, že išlo o One Movie Show plus pár ostatných vo vedľajších úlohách, no o to dôležitejších.

Po roku sa udeľovanie Oscarov vrátilo na svoje klasické miesto divadla Dolby Theatre a po miernych úpravách sa z neho stala sála hodná kráľovského bálu. Zmizli klasické rady sedadiel (aspoň niekoľko prvých rád) a priestor bol upravený do podoby sály minuloročných Oscarov, kde sme mohli vidieť pripravené menšie stoly pre skupinky nominovaných. Dekoratéri sály sa vyhrali aj s pódiom, ktoré bolo znížené, jeho priestor upravený do poloblúka s efektom špirály. Pred samotným začiatkom Oscarov nechýbal tradičný červený koberec, na ktorom sa to hemžilo hviezdami, novinármi, fotografmi, či inými pomocnými silami. No radosť pozerať :) Dôležitým doplnkom rôznych krásnych rób a oblekov bola modrá stužka na podporu vojenských utečencov z vojnou zmietanej Ukrajiny. 

Tohtoročným miláčikom červeného koberca sa stal mladý talent Jude Hill z filmu Belfast, ktorý bol skrátka neskutočne zlatý :) ako bolo veľa krát spomenuté, hodinu pred začiatkom oficiálneho udeľovania cien Oscar, boli vyhlásení víťazi v ôsmich kategóriách, ktorých sme sa dozvedeli neskôr v priebehu večera. A viacerí filmoví tvorcovia, herci, či herečky sa tak ponáhľali červeným kobercom do Dolby Theatre, aby podporili tvorcov a svojich kolegov pri preberaní cien za strih, zvuk, originál hudbu, výpravu, make-up a vlasy, krátky film, dokumentárny film a krátky animovaný film. Mimochodom ďakovné reči víťazov týchto kategórii boli zaradené v živom vysielaní medzi ceny udeľované v reálnom čase, avšak zostrihané na úplné minimum ďakovania.

Celú show udeľovania Oscarov otvorilo dokonale zladené vystúpenie speváčky Beyoncé a piesne Be Alive z filmu King Richard, ktoré sa do Dolby Theatre prenášalo z tenisových kurtov v Comptone. Moderátorkami večera bolo komediálne trio Amy Schumer, Wanda SykesRegina Hall, ktoré spoločne predniesli otvárací monológ s veľmi slušnými vtipmi zameranými na Zlaté glóbusy v sekvencii In Memoriam, House of many random accents (akože House of Gucci), fakt, že Akadémia najala ako moderátorky tri ženy, čo je lacnejšie ako najať jedného muža, či vtip o Leovi DiCapriovi, ktorý ako zarytý bojovník proti klimatickým zmenám necháva po sebe čistejšiu a zelenšiu planétu, pre svoje priateľky (ktoré sú väčšinou o dosť mladšie ako on). Show nakoniec nemala tri separé dejstvá a Amy, Wanda a Regina sa pravidelne striedali na pódiu aj so svojimi vtipnými prezentáciami. 

Ako mohol jeden predpovedať podľa posledných týždňov, udeľovanie Oscarov nám neprinieslo až také množstvo prekvapivých výsledkov, ktoré sa koniec-koncov dali očakávať, avšak priniesli niekoľko historických momentov, ktoré vyčarili úsmev na tvárach všetkých prítomných, samotných víťazov a tipujem, že aj všetkým pri televíznych obrazovkách. Do večera s najvyšším počtom nominácii (12) vstupoval film Sila psa. Absolútnym víťazom 94. ročníka udeľovania cien Oscar sa stal sci-fi film Duna režiséra Denisa Villeneuva, ktorý si odniesol najviac cien, dokopy 6, všetko v technicko-kreatívnych kategóriách, vrátane najlepšia originál hudba (Hans Zimmer), kamera (Greig Fraser), výprava, strih, či špeciálne efekty, z toho štyri z nich (strih, výprava, originál hudba a zvuk) získal už v spomínanej pre-show.

Avšak cenu Oscar pre najlepší film získala jedna z najmenších, najmilších a najúprimnejších snímok tohto roka, CODA režisérky Siân Heder. Film je v histórii Oscarov len tretím víťazom kategórie najlepší film, ktorý režírovala žena a zároveň druhým rokom po sebe. A prvým filmom streamovacej spoločnosti, v tomto prípade Apple TV+, ktorý vyhral túto cenu.

Film CODA, ktorý bol nominovaný na tri ceny premenil na víťazstvo všetky tri, vrátane ceny pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe, ktorú si odniesol Troy Kotsur a stal sa len druhým nepočujúcim víťazom Oscara v histórii. V roku 1987 sa prvou nepočujúcou herečkou a víťazkou stala Marlee Matlin, zhodou okolností Troyova kolegyňa z filmu CODA, kde si zahrala jeho manželku. Samotná Siân Heder získala aj cenu pre najlepší adaptovaný scenár. Film Sila psa si napokon z udeľovania cien Oscar odniesol len jednu cenu a to pre najlepšiu režisérku, Jane Campion, ktorá sa stala len treťou ženou v histórii Oscarov, ktorá vyhrala v tejto kategórii a zároveň druhým rokom po sebe vyhrala túto kategóriu žena (minulý rok to bola Chloé Zhao).

V hereckých kategóriách si svoje zaslúžené sošky Oscara odniesli Jessica ChastainWill Smith v hlavných a Ariana DeBose a spomínaný Troy vo vedľajších úlohách. Film The Eyes of Tammy Faye, za výkon v ktorom získala Jessica cennú sošku, získal ešte jedného Oscara a to pre najlepší make-up a vlasy. Najlepším medzinárodným filmom sa len druhý krát v histórii Oscarov stala snímka z Japonska a síce Drive My Car v réžii Ryûsuke Hamaguchiho. Film Utiecť, ktorý mal nominácie v kategóriách najlepší dokument, animovaný film a medzinárodný film vyšiel napokon naprázdno. Oscara pre najlepší originál scenár si odniesol film Belfast a jeho režisér/scenárista Kenneth Branagh. Súrodenecká dvojica Billie Eilish a Finneas O´Connell si odniesli cenu pre najlepšiu originál pieseň No Time To Die.

A jeden moment, o ktorom sa bude hovoriť možno viac ako o samotných víťazov. Po fiasku v roku 2017 a vyhlásení zlého víťaza pre najlepší film, sa tohtoročným WTF momentom stala jednoznačne neplánovaná roztržka medzi Willom SmithomChrisom Rockom, ktorý prezentoval cenu pre najlepší dokument. Rock na pódium predviedol pár vtipov a jeden z nich skončil veľmi nešťastne. Rock zažartoval, že sa teší na Jadu Pinkett Smith, Willovu manželku v novom film G.I. Jane 2 (Jade priznala, že trpí chorobou vypadávania vlasov a preto má vyholenú hlavu). Toto sa nepáčilo Willovi, ktorý vyskočil na pódium, uštedril jednu facku Rockovi a po návrate na svoje miesto na neho dvakrát zakričal, aby si nebral do jeho zas.aných úst meno jeho manželky.. moment, ktorý umlčal celú sálu..

Plus cenu #OscarsFanFavorite získal film Zacka Snydera, Army of the Dead.

Tu je prehľad všetkých víťazov 94. ročník udeľovania cien Oscar 2022:

Najlepší film
Belfast
CODA - víťaz
Don´t Look Up (K Zemi hľaď!)
Drive my car
Duna
King Richard
Licorice Pizza
Nightmare Alley (Ulička nočných môr)
The Power of the Dog (Sila psa)
West Side Story

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe
Jessica Chastain – The Eyes of Tammy Faye - víťaz
Olivia Colman – Temná dcéra
Penélope Cruz – Paralelné matky
Nicole Kidman – Being the Ricardos
Kristen Stewart – Spencer 

Najlepší herec v hlavnej úlohe
Javier Bardem – Being the Ricardos
Benedict Cumberbatch – Sila psa
Denzel Washington – The Tragedy of Macbeth
Will Smith – King Richard - víťaz
Andrew Garfield – tick, tick...Boom!

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe
Jessie Buckley – Temná dcéra
Judy Dench – Belfast 
Kirsten Dunst – Sila psa
Ariana DeBose – West Side Story - víťaz
Aunjanue Ellis – King Richard

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe
Kodi Smit-McPhee – Sila psa
Jesse Plemons – Sila psa
Ciarán Hinds – Belfast 
Troy Kotsur – CODA - víťaz
J.K. Simmons – Being the Ricardos

Najlepší režisér
Kenneth Branagh – Belfast 
Ryûsuke Hamaguchi – Drive My Car
Paul Thomas Anderson – Licorice Pizza
Jane Campion – Sila psa - víťaz
Steven Spielberg – West Side Story

Najlepší animovaný film
Encanto - víťaz
Raya a posledný drak 
Utiecť
Luca
The Mitchells vs The Machines

Najlepší medzinárodný film
Doraibu mai kâ (Drive My Car) (Japonsko) - víťaz
Flee (Utiecť) (Dánsko)
È stata la mano di Dio (Božská ruka) (Taliansko)
Lunana: A Yak in the Classroom (Bhután)
Verdens verste menneske (The Worst Person in the World) (Nórsko)

Najlepšia kamera
Duna – Greig Fraser - víťaz
Ulička nočných môr – Dan Lausten
Sila psa – Ari Wegner
The Tragedy of Macbeth – Bruno Delbonnel
West Side Story – Janusz Kaminski

Najlepší dokumentárny film
Utiecť
Ascension
Attica
Summer of Soul (..Or, When The Revolution Could Not Be Televised) - víťaz
Writing With Fire

Najlepší strih
K Zemi hľaď! – Hank Corwin
Duna – Joe Walker - víťaz
King Richard – Pamela Martin
Sila psa – Peter Sciberras
tick, tick...Boom! – Myron Kerstein, Andrew Weisblum

Najlepší adaptovaný scenár
CODA – Siân Heder - víťaz
Duna – Eric Roth, Jon Spaihts a Denis Villeneuve
Temná dcéra – Maggie Gyllenhaal
Drive my car – Ryûsuke Hamaguchi a Takamasa Oe
Sila psa – Jane Campion

Najlepší originál scenár
Belfast – Kenneth Branagh - víťaz
Licorice Pizza – Paul Thomas Anderson
K Zemi hľaď! – Adam Mckay, David Sirota
King Richard – Zach Baylin
The Worst Person in the World – Eskil Vogt, Joachim Trier

Najlepšia originál hudba
K Zemi hľaď! – Nicholas Britell
Duna – Hans Zimmer - víťaz
Encanto – Germaine Franco
Paralené matky – Alberto Iglesias
Sila psa – John Greenwood

Najlepšia originál pieseň
Be Alive – Beyoncé Knowles-Carter a Darius Scott (King Richard)
Dos Oruguita – Lin-Manuel Miranda (Encanto)
Down to Joy – Van Morrison (Belfast)
No Time to Die – Billie Eilish a Finneas O´Connell (Nie je čas zomrieť) - víťaz
Somehow You Do – Diane Warren (Four good days)

Najlepšia výprava
Duna – Zsuzsanna Sipos, Patrice Vermette - víťaz
Ulička nočných môr – Tamara Deverell, Shane Vieau
Sila psa – Grant Major, Amber Richards
The Tragedy of Macbeth – Stefan Dechant, Nancy Haigh
West Side Story – Rena DeAngelo, Adam Stockhausen

Najlepší make up a vlasy
The Eyes of Tammy Faye – Linda Dowds, Stephanie Ingram, Justin Raleigh - víťaz
Klan Gucci – Göran Lundström, Anna Carin Lock, Frederic Aspiras
Coming 2 America – Mike Marino, Stacey Morris, Carla Farmer
Cruella – Nadia Stacey, Naomi Donne, Julia Vernon
Duna – Donald Mowat, Love Larson, Eva von Bahr

Najlepšie kostýmy
Cruella – Jenny Beavan - víťaz
Cyrano – Massimo Cantini Parrini
Dune – Jacqueline West
Ulička nočných môr – Luis Sequeira
West Side Story – Paul Tazewell

Najlepší krátky dokument
Audible
Lead Me Home
The Queen of Basketball - víťaz
Three Songs for Benazir
When We Were Bullies

Najlepší krátky animovaný film
Affairs of the Art
Bestia
Boxballet
Robin Robin
The Windshield Wiper - víťaz

Najlepší krátky hraný film
Ala Kachuu — Take and Run
The Dress
The Long Goodbye - víťaz
On My Mind
Please Hold

Najlepší zvuku
Belfast – Denise Yarde, Simon Chase, James Mather, Niv Adiri
Duna – Mac Ruth, Mark Mangini, Theo Green, Doug Hemphill, Ron Bartlett - víťaz
Nie je čas zomrieť – Simon Hayes, Oliver Tarney, James Harrison, Paul Massey, Mark Taylor
Sila psa – Richard Flynn, Robert Mackenzie, Tara Webb
West Side Story – Tod A. Maitland, Gary Rydstrom, Brian Chumney, Andy Nelson, Shawn Murphy

Najlepšie vizuálne efekty
Duna – Paul Lambert, Tristan Myles, Brian Connor, Gerd Nefzer - víťaz

Free Guy – Swen Gillberg, Bryan Grill, Nikos Kalaitzidis and Dan Sudick
Nie je čas zomrieť – Charlie Noble, Joel Green, Jonathan Fawkner and Chris Corbould
Shang-chi a legenda o desiatich kruhoch – Christopher Townsend, Joe Farrell, Sean Noel Walker, Dan Oliver
Spider-Man: Bez domova – Kelly Port, Chris Waegner, Scott Edelstein, Dan Sudick

Zdroj:  oscars.org Foto © 2021 Academy of Motion Picture Arts and Sciences/youtube/twitter

Súvisiace články