Do kín prichádza Doctor Strange 2 a ďalšie štyri snímky – Malá mama,Večný Jožo,či Láska hory prenáša

5.5.2022|Ivet Kollárová|

V dnešný premiérový deň prichádza do kín päť nových snímok a pretože najbližšie dni vyzerajú byť pomerne upršané, návšteva kina sa javí ako veľmi dobrý nápad. Nie len na dohnanie starého, ale jednoznačne na spoznanie nového. Jediným hollywoodskym zástupcom na tento týždeň je pokračovanie marvelovského Doctora Stranga, v poradí piaty film 4 fázy MCU režírovaný  Samom Raimim a s názvom Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva (Doctor Strange in Multiverse of Madnes)

V novinke MCU odomyká multiverzum a posúva jeho hranice ďalej ako kedykoľvek predtým. Vydajte sa na cestu do neznáma s Doctorom Strangeom, ktorý s pomocou mystických spojencov starých aj nových prechádza mysľou a nebezpečnými alternatívnymi realitami Mnohovesmíru, aby sa postavil tajomnému novému protivníkovi.

V júli 1963 sa Doctor Strange prvýkrát objavil v marvelovskom komikse “Strange Tales”, číslo 110, z rúk výtvarníka Steva Ditka a spisovateľa Stana Leeho. Trvalo 53 rokov, kým sa majster mystických umení dočkal superhrdinského privítania v Marvel Cinematic Universe (MCU) vo filme z roku 2016 s príznačným názvom “Doctor Strange”. Teraz prichádza “Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva”, ktorý posúva fantasy žáner do temnejšieho miesta. Na samom začiatku cesty Doktora Stephena Strangea za mystickým umením mu The Ancient One povedala: “Keby som ti povedala všetko, utekal by si odtiaľto s krikom hrôzy.” Vtedy si nikto nevedel predstaviť, aké prorocké boli jej slová, pretože o päť rokov neskôr sa kormidla druhého dielu “Doctora Strangea” ujal Sam Raimi, majster hrôzy a čarodejník napätia. Raimimu nie sú filmy o superhrdinoch cudzie. V roku 1990 režíroval a produkoval film “Darkman” a pôvodnú trilógiu “Spider-Man”. Čo ho teda privádza späť k superhrdinskému žánru takmer po 15 rokoch?

“Keď Kevin Feige oznámil, že chce do Doctora Strangea vniesť trochu hororového prvku, bolo to pre mňa zaujímavé,” vysvetľuje Raimi. “Horor a napätie boli pre mňa vždy zábavné aspekty filmovej tvorby. Jedným z dôvodov, prečo ma Doctor Strange ako postava zaujal, je, že je to kúzelník. Keď som vyrastal, robil som kúzelníka na detských oslavách a svadbách. Veľmi ma bavilo vytvárať ilúzie. Superhrdina, ktorý je iluzionista a kúzelník, ma mimoriadne zaujíma.” V hlavných úlohách sa predstavia Benedict Cumberbatch  Chiwetel Ejiofor, Elizabeth Olsen, Benedict Wong, Xochitl Gomez, Sheila Atim, Adam Hugill, Michael Stuhlbarg, Rachel McAdams a mnohí ďalší...... 

Prvou z dvoch slovensko-českých snímok na začiatok mája je komédia od režiséra Jakuba Machalu, Láska hory prenáša. Alexin svadobný deň sa rúca priamo pred jej očami. Jej neurotická matka kontroluje každý jej krok, paranoidný otčim odhaľuje záhadný zločin a biologický otec, bohémsky majiteľ tatranského hotela, v ktorom sa svadba koná, je zodpovedný za nezvestného ženícha. Chaos v horskom hoteli využíva sympatický inštruktor lyžovania, ktorý sa za pomoci hotelovej hostky Kláry púšťa do dobrodružnej prípravy toho najkrajšieho rande. V hlavných úlohách Natalia Germani, Anna Fialová, Noel Czuczor, Vanda Chaloupková, Marek Lambora, Petra Nesvačilová, Lenka Krobotová, Csongor Kassai, Richard Stanke, Lukáš Príkazký, či Matej Struhár. 

Druhou slovensko-českou snímkou je dokument v réžii Jana Gogolu ml. s názvom Večný Jožo alebo ako som stretol hviezdu. Netradičný situačný dokuportrét vypovedá o komplikovanom osobnom vesmíre Joža Ráža – lídra historicky najpopulárnejšej „československej“ poprockovej kapely Elán. Ide o filmové stretnutie s kresťanským budhistom veriacim v komunizmus. Portrét vznikal desať rokov a je nakrúcaný na nečakaných miestach a v otvorených situáciách, ktoré zviditeľňujú súhvezdie Rážovho života: kakao a whisky, hudba a rodina, diktátorstvo a meditácia, okamžik a večnosť, Boh a ničota alebo napríklad dobro a zlo v podobe Šmolka a Gargamela. Režisér filmu Jan Gogola ml. vysvetľuje: „Pristupujem k nemu ako k osobnosti, ktorá v rámci Elánu oslovila niekoľko českých a slovenských generácií a má schopnosť svojou tvorbou zjednocovať, ale ktorá zároveň svojimi verejnými prejavmi spoločnosť dlhodobo rozdeľuje a jej časť až odpudzuje.“ Autor filmu sa poddal rodiacemu sa priateľstvu a jeho pohľad má ambíciu odkryť Rážovu civilnú metafyziku, jeho „prirodzenú schopnosť žitia vo vesmíre s Bohom“.

Pre deti si distributéri na prvý májový týždeň pripravili animovanú rodinnú rozprávku v kanadsko-francúzskej koprodukcii s názvom Nezlomná (Fireheart) od tvorcov Theodore Ty a Laurent Zeitoun. Georgia mala odmalička jeden jediný sen – stať sa požiarničkou ako jej otec. Žiaľ v New Yorku v roku 1920 ženy toto povolanie nesmeli vykonávať. Keď mestskí hasiči začnú jeden po druhom miznúť pri záhadných požiaroch, ktoré zničili divadlá na Broadway, Georgia si uvedomí, že toto je jej šanca. Prezlečie sa za chalana, nalepí si fúzy a pod menom Joe sa prihlási do skupiny dobrovoľných hasičov, ktorá ma za úlohu zastaviť tajomného podpaľača. Georgia však nesmie za nijakých okolností prezradiť svoju pravú identitu, pretože by to to mohlo ohroziť celú túto nebezpečnú misiu, ktorej navyše velí jej otec. Film sa premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Grétku Čisárovú, Zuzanu Porubjakovú, Martina Kaprálika, Dušana Szabó, Michaelu Šálekovú, či Luciu Hurajovú.

A prvý májový týždeň ukončíme klubovou snímkou od francúzskej režisérky Céline Sciamma, ktorá natočila minimalistickú, citlivú drámu Malá mama (Petite Maman). Nelly má osem rokov a práve prišla o babičku. Odchádza s rodičmi do domu, v ktorom jej mamka vyrastala. A zatiaľ čo rodičia triedia pozostalosť, malá Nelly s radosťou preskúmava dom a jeho tajomné okolie, i les, kde sa jej mamka ako malá hrávala a kde si postavila domček. Jedného rána smútok zo smrti babičky donúti matku odísť bez rozlúčky. Vtedy sa Nelly v lese zoznámi s malým dievčatkom. To si tam stavia dom, má toľko rokov ako Nelly a volá sa Marion.

Film Malá mama je novinkou od režisérky filmu Portrét ženy v plameňoch. Jeho dej sa však neodohráva v 18. storočí, ale v súčasnosti a jeho hrdinkami sú tentoraz dve 8-ročné dievčatká. „Či už máte šesť alebo 60 rokov, táto filmová báseň prenikne do vášho srdca, rozšíri vašu myseľ a poteší vašu dušu, aj keď si budete utierať slzy,“ napísal o filme kritik britského denníka The Guardian. V hlavných úlohách Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz, Nina Meurisse, Stéphane Varupenne, Margot Abascal, Florès Cardo, Josée Schuller, či Guylène Péan. 

  Foto © CinemArt/ContinentalFilm/ASFK/ForumFilm/Filmtopia

Súvisiace články