Dnes privítame v kinách tri nové snímky – M3GAN, A potom prišla láska a Muž s kinoaparátom

12.1.2023|Ivet Kollárová|

Druhý januárový týždeň prídu do našich kín tri nové snímky, americký horor s umelou inteligenciou v hlavnej úlohe, český romantický film, v ktorom budeme veštiť z kariet a filmovú klasiku v podobe reštaurovaného experimentálneho dokumentárneho filmu z r. 1929.

Americký režisér Gerard Johnstone natočil sci-fi horor s prvkami humoru a nazval ho M3GAN. M3GAN je zázrak umelej inteligencie. Bábika ako živá, naprogramovaná tak, aby bola dokonalým spoločníkom dieťaťa a najväčším spojencom rodiča. Navrhla ju Gemma, geniálna autorka robotov z hračkárskej spoločnosti. M3GAN dokáže počúvať, pozorovať, učiť sa. Predovšetkým je však najlepším priateľom, učiteľom, partnerom a ochrancom dieťaťa, ku ktorému je pripútaná.  Gemma sa nečakane ocitne v situácii, na ktorú vôbec nie je pripravená. Stane pestúnkou a náhradným rodičom svojej osirelej malej netere Cady. Pod silným tlakom v práci sa preto rozhodne spojiť Cady so svojím prototypom bábikou M3GAN a pokúsiť sa vyriešiť oba problémy. Toto rozhodnutie má nepredstaviteľné dôsledky. V hlavných úlohách Allison Williams, Violet McGraw, Ronny Chieng, Brian Jordan Alvarez, Arlo Green, Jen Van Epps, Amie Donald, ktorá stvárnila bábiku M3GAN a Jenna Davis, ktorá jej prepožičala hlas. 

Z Česka prichádza romantická komédia od režiséra Šimona Holého, A potom prišla láska... (A pak přišla láska...). Film o láske a tarote. Psychologička Kristína zúfalo hľadá lásku a šťastie. Rozhodne sa preto odísť so svojou dospelou dcérou Sárou na ozdravný víkend za kartárkou Zdenou. Cez pochybné rodové liečenie a výklady kariet zistí viac nielen o svojom problematickom vzťahu k okoliu, ale aj k  svojej dcére a sebe samej. Príde na konci ozdravovania konečne aj láska? Vo filme si zahrali Pavla Tomicová, Sára Venclovská, Tereza Hofová, Eliška Soukupová, Marián Chalany, či Nirav Prajapati.

Film sa bude premietať spolu s krátkym slovenským filmom Zjavenie Jána režiséra Andreja Kolenčíka. 

Dnes do kín prichádza aj prelomový experimentálny dokument od sovietskeho režiséra a priekopníka Dziga Vertova, Muž s kinoaparátom (Chelovek s kinoapparatom). Film bez príbehu a hercov sleduje muža, ktorý cestuje po meste s kamerou zavesenou cez plece a s oslnivou vynaliezavosťou dokumentuje mestský život.

Na začiatku filmu Muž s filmovou kamerou vychádza kameraman z "hlavy" kamery. Film potom diváka zavedie na humornú, kaleidoskopickú jazdu po sovietskych mestách, pričom ukazuje paralely medzi filmárom a robotníkom v továrni a odhaľuje proces tvorby filmu. V jednom momente nám Vertov predstaví muža jazdiaceho na motorke, potom prekvapivo ukáže zábery kameramana, ktorý motorku natáča, a následne zábery strihača, ktorý tieto zábery strihá. Sčasti dokument a sčasti umelecký film sleduje mesto v Sovietskom zväze 20. rokov 20. storočia počas celého dňa, od rána do večera. Režisér Dziga Vertov v sérii zložitých a inovatívnych záberov kamery zachytáva scény z každodenného života v Rusku a oslavuje tak modernosť mesta s jeho rozľahlými budovami, hustým osídlením a rušným priemyslom. Hoci vo filme nie sú žiadne titulky ani rozprávanie, Vertov prirodzeným spôsobom sprostredkúva zázraky moderného mesta.

  Foto © Depositphotos/Filmtopia/FilmEurope/CinemArt

Súvisiace články

Prehľad filmov na máj 2024

Prehľad filmov na máj 2024

Pred nami je mesiac máj, mesiac lásky a my tu máme pre vás opäť prehľad filmov, ktoré uvidíme v slovenských kinách. Kaskadér Jeho...