Od dnes v kinách romantika v podobe Čo s tým má láska?, či severský horor Ono

26.1.2023|Ivet Kollárová|

Posledný januárový filmový týždeň prichádzajú do kín štyri nové snímky a tri filmy v obnovenej premiére. Z toho všetkého je päť snímok zároveň súčasťou prehliadky severského filmu SCANDI, ktorá prebieha od utorka 24.1. až do konca januára. 

Indicko-britský režisér Shekhar Kapur natočil romantickú komédiu Čo s tým má láska? (What’s Love Got to Do With It?). Lily James a Emma Thompson sa predstavia ako dcéra a matka v novej romantickej komédii od producentov kultových filmov Denník Bridget Jonesovej či Láska nebeská. Viete si predstaviť, že by vám vášho manželského partnera vybrali rodičia a vy by ste sa s ním prvýkrát stretli až pred oltárom? Hoci to môže znieť ako návrat do stredoveku, filmová novinka s názvom Čo s tým má láska? vám ukáže, že aj dohodnuté manželstvá môžu mať niečo do seba. 

Hlavná hrdinka Zoe (Lily James) žije v Londýne, živí sa natáčaním filmov a rieši rovnaký problém ako väčšina z nás: Ako nájsť v dnešnom svete trvalú lásku? Tinder jej zatiaľ nepriniesol nič iné než množstvo trapasov, niekoľko nepodarených rande a celý zástup tých nepravých. Jej svojrázna a sarkastická mama v podaní skvelej Emmy Thompsonovej by už svoju dcéru rada najradšej videla pod čepcom, Zoe však všetky matkine pokusy o dohadzovanie „milých“ a „dobrých“ kandidátov na budúceho zaťa jednoznačne bojkotuje. Zoein kamarát z detstva Kazim to skúša inak. Po viacerých neúspešných vzťahoch sa rozhodne nasledovať príklad svojich rodičov a zvolí si cestu tradičného, vopred dohodnutého manželstva. So svojou nastávajúcou, ktorú mu vybrali rodičia, sa má tvárou v tvár stretnúť až na samotnej svadbe. Bude to láska na prvý skype...? Okrem spomínaných herečiek si vo filme zahrali aj Oliver Chris, Shazad Latif, Nosheen Phoenix, Asim Chaudhry, Shabana Azmi, či Nikkita Chadha. 

Fínska režisérka Hanna Bergholm prináša do oficiálnej kino-distribúcie hororovú snímku Ono (Pahanhautoja). Zlo sa liahne. Dvanásťročná gymnastka Tinja sa zúfalo snaží potešiť svoju matku, ženu posadnutú prezentovaním dokonalého rodinného života prostredníctvom svojho populárneho blogu. Jednej noci však Tinja nájde zvláštne vajíčko. Schováva ho a udržiava v teple. A keď sa vyliahne, to, čo sa z neho vykľuje, je neuveriteľné...

Dvanásťročná gymnazistka Tinja sa zúfalo snaží zapáčiť svojej matke posadnutej rodinnými obrázkami, ktorej populárny blog "Krása všedných dní" predstavuje idylickú existenciu jej rodiny ako stelesnenie dokonalosti života na predmestí. Jedného dňa nájde Tinja v lese zraneného vtáčika, prinesie jeho zvláštne vajíčko domov, uloží ho do svojej postele a stará sa oň, kým sa nevyliahne. Tvor, ktorý sa vyliahne, sa stane jej najbližším priateľom a živou nočnou morou a uvrhne Tinju, žijúcu pod dokonalou škrupinou, do zvrátenej reality, ktorú jej matka odmieta vidieť. ONO je fascinujúcim portrétom povahy materinského inštinktu, keď sa Tinja snaží vyrovnať so svojou naozajstnou citovou náklonnosťou ku svojej novej grotesknej a krvilačnej rodine a zároveň je konfrontovaná so svojím rozpadajúcim sa vzťahom s vlastnou náročnou matkou. V hlavných úlohách Siiri Solalinna, Sophia Heikkilä, Jani Volanen, Reino Nordin, Oiva Ollila, Ida Määttänen, Saija Lentonen, či Stella Leppikorpi. Film sa premieta aj v rámci prehliadky SCANDI.

Švédsky režisér Björn Runge  natočil romantickú drámu Všetky moje listy spáľ (Bränn alla mina brev). Príbeh o tom, ako vášeň, žiarlivosť a hnev vplývajú na 70 rokov vzťahu, ktorý prepája viaceré generácie.

Ľúbostný vzťah, ktorý vzplanie v tejto vášnivej dráme, má nečakané následky. Podmanivý príbeh, založený na skutočných udalostiach, spája tri časové línie a ukazuje, aké vlny vášne, žiarlivosti a hnevu vznikajú v medziľudských vzťahoch, zasahujúce celé generácie. Ústrednou postavou je Karin Stolpe, ktorá na svojich pleciach nesie celú šírku príbehu odohrávajúceho sa v 30. rokoch 20. storočia. Film zobrazuje jej zložitý vzťah s manželom Svenom Stolpem a vášnivý ľúbostný vzťah s Olofom Lagercrantzom. Ako jej rozhodnutia ovplyvňujú budúce generácie? Film vznikol na motívy úspešného rovnomenného románu Alexa Schulmana Všetky moje listy spáľte v réžii medzinárodne uznávaného režiséra Björna Rungeho. Na scéne vášnivej drámy presahujúcej generácie sa stretávajú medzinárodné hviezdy Bill Skarsgård (To: Kapitola 1 a 2, 2019), Asta Kamma August (Pakt, 2021) a Gustav Lindh (Jazdci spravodlivosti, 2021). Hviezdnemu obsadeniu zodpovedajú dobové hlavné postavy Sven, Karin a Olof. V hereckom obsadení sa objavia aj Sverrir Gudnason (Borg vs. McEnroe, 2017) a Sonja Richter (Deň, keď sme zomreli, 2020), či Marika Lindström, Sten Ljunggren, Ossian Skarsgård, Sven Ahlström a Karin Andersson. Film otváral prehliadku SCANDI.

Jediným filmom americkej produkcie na tento týždeň je akčný thriller V zajatí mysle (Mindcage) od režiséra Maura Borreliho. Detektívi Jake Doyle a Mary Kelly žiadajú o pomoc uväzneného sériového vraha menom Umelec, keď začne niekto napodobňovať jeho vraždy. Zatiaľ, čo Mary hľadá stopy v Umelcovej brilantnej, no zvrátenej psychike, s detektívom Doyleom sa nechajú zlákať do diabolskej hry na mačku a myš, kde pretekajú s časom, aby zostali o krok pred Umelcom a jeho napodobiteľom. V hlavných úlohách John Malkovich, Martin Lawrence, Melissa Roxburgh, Jacob Grodnik, Aiden Turner, Chris Mullinax, Ritchie Montgomery, Robert Knepper, či Nellie Sciutto. 

V obnovenej premiére prichádza do kín, aj v rámci prehliadky SCANDI, kultová trilógia od režiséra Nicolasa Windig Refna:
Dealer I (Pusher)
Nemáš šancu. Chop sa toho! Kým je jeho dlh voči drogovému bossovi splatný, díler Frank nemá peniaze. A tak začína fatálna a ponižujúca honba za akýmkoľvek cashom s 9 mm guľkou v pätách.

Po neúspešnom a komplikovanom obchode s heroínom príde drobný drogový díler Frank o peniaze aj o tovar a ocitne sa vo veľkom dlhu u balkánskeho narkobaróna Mila. Ako čas plynie, tlak narastá, keď sa Frank snaží splatiť peniaze napriek narastajúcej Milovej frustrácii. Debut Nicolasa Windinga Refna Dealer je adrenalínové turné po kodanskom drogovom svete. Dealer je dánsky kriminálny triler z roku 1996, ktorý vo svojom filmovom debute napísal a režíroval Nicolas Winding Refn. Zároveň je to aj herecký debut známeho dánskeho herca Madsa Mikkelsena. Okrem neho si vo filme zahrali Kim Bodnia, Zlatko Buric, Laura Drasbæk, Slavko Labovic, Peter Andersson, Thomas Bo Larsen, či samotný Nicolas Winding Refn.

Dealer II (With Blood on My Hands: Pusher II)
Tonny, práve prepustený z väzenia, sa snaží vniesť do svojho života poriadok a získať si rešpekt svojho otca, vojvodu, notorického gangstra, ktorý ním pohŕda. V snahe splatiť dlh z väzenia robí krok za krokom. A čo viac, Tonny musí taktiež prispieť k výchove dieťaťa.

Vychudnutý a potetovaný, zároveň hrozivý a čudne nežný, Mads Mikkelsen exceluje ako skinhead, anti-hrdina dánskeho filmu od režiséra Nicolasa Windinga Refna, ktorý sa opäť vrátil do formy. Samostatné pokračovanie nás vracia do drogového kodanského podsvetia kukláčov a šľapiek a zameriava sa na najnižšieho z nich, skinheada Tonnyho. Práve vyšiel z väzenia a dúfa, že sa vráti k svojmu bývalému spôsobu života, ale jeho otec, vodca podsvetia ovládajúci množstvo obchodov s drogami a drogových operácií, s ním zaobchádza ako s nemotorným sráčom. So štýlovou intenzitou udržuje Refn akciu napätú a vecnú. Na jeho poslednom filme, hollywoodskom trileri Fear X, spolupracoval so zosnulým veľkým spisovateľom Hubertom Selbym Jr. (Requiem for a Dream). Dealer II, ako portrét machistického človeka s nízkou úrovňou života, nesie opojný vplyv Selbyho tvrdej prózy. Vo filme hrajú Mads Mikkelsen, Leif Sylvester, Anne Sørensen, Zlatko Buric, Maria Erwolter, či Ilyas Agac. 

Dealer III (I’m the Angel of Death: Pusher III)
Drogový lord Milo pripravuje oslavu dvadsiatych piatych narodenín svojej dcéry, ale skomplikuje mu to jeho podnikanie, keď namiesto heroínu dorazí zásielka extázy. Prinútený pracovať s novou drogou, o ktorej vie len málo, musí nájsť spôsob, ako si udržať svoju dominanciu na vrchole kodanského podsvetia.

Fanúšikovia Sopranovcov musia vedieť: Filmy trilógie Dealer Nicolasa Windinga Refna majú to najlepšie z blízkeho a osobného zobrazenia každodenného gangsterstva – a nemusíte vidieť žiadny z nich, aby ste pochopili ďalší. Tretia a najlepšia časť série sa zameriava na srbského drogového kráľa Mila, malého zlodeja v pôvodnom filme. Okrem toho, že pripravuje večeru pre 50 hostí na oslavu 25. narodenín dcéry Mileny, pripravuje aj komplikovaný obchod s drogami. Keď namiesto heroínu dostane 10 000 tabletiek extázy, Milo je z novej drogy zmätený a zavolá bývalého bodyguarda a súčasného reštaurátora Radovana, aby mu pomohol. Refn nakrútil nervózny, pohlcujúci film, ktorý sa hrá ako celovečerná verzia paranojou presiaknutej scény varenia cestovín z filmu Mafiáni od Martina Scorseseho. — Eddie Cockrell, Variety. V hlavných úlohách Zlatko Buric, Marinela Dekic, Slavko Labovic, Ramadan Huseini, Ilyas Agac, Kujtim Loki, Vasilije Bojicic, Levino Jensen, či Marek Magierecki. 

  Foto © Depositphotos/Film Europe/Continental Film/Bonton

Súvisiace články