Čo môžeme susedom závidieť

30.6.2009|Slavomír Sochor|
Čo môžeme susedom závidieť Na Slovensku sa často diváci a fanúšikovia poburujú nad tým, že na Slovensku sa filmu dočkáme s veľkou časovou medzerou v porovnaní s tou americkou. Taktiež sa nedá nevšimnúť, že k susedom v Českej republike sa niekedy film dostane skôr ako ku nám. A niekedy sa ku nám ani nedostane.

Medzi tie tituly patria aj tri kvalitné filmy ktoré mi pomohli vybrať moji milí kolegovia Dano a Marek. Týmto im ďakujem!

Prvým je titul s piatimi nomináciami na Oscara s naozaj hviezdnym obsadením. Áno, ide film režisér Johna Patricka Shanleyho – Pochybnosť, v ktorom zahviezdila Meryl Streep, Phillip Seymour Hoffman a mladá Amy Adams, ktorá sa objavila v minuloročnej romantickej rozprávke Začarovaní. Oscara i napriek množstvu nominácií nezískali, film bol ale ocenený cenou Critics Choice Award a úspech zožali aj na festivale v Kansase. V Česku mal film premiéru začiatkom marca. Na Slovensku sa diváci môžu teraz tešiť už iba z DVD.


Vo filme Pochybnosť sa objavili skutočné osobnosti (Doubt, 2009)

Ďalším titulom, ku ktorému by sa bežný divák zvyknutý na béčkové tituly dostal iba skutočným omylom je Chlapec v pruhovanom pyžame / Boy in striped pyjamas. Film je o chlapcovi, ktorý sa spriatelí s rovesníkom, ktorého umiestnili do „sveta za ostnatým drôtom“. Vo filme Marka Hermana síce nie je vidieť populárne hviezdy ale aj herec David Thewlis je zárokou, že sa jedná o kvalitný kúsok. V Česku od konca marca mohli sledovať tento film na Febiofeste. Vyzerá to tak, že sa na Slovensku nedočkáme ani DVD.


Film Boy in the Striped Pyjamas sa ukazuje príbeh dvoch ľudí z dvoch rôznych prostredí(2009)

Film, o ktorom sa istý krátky čas hovorilo skutočne dosť. Je to životopisná kriminálna dráma JCVD. Hlavný herecký predstaviteľ stvárňuje samého seba. Svalnatý, menej umelecký a hlavne „schwarzeneggerovský“ herec Jean-Claude Van Damme. Mnohí kritici by určite zaradili do TOP 30 roku 2009. Všetkých by určite potešilo, keby každý film Van Dammeho bol taký výborný. Film mal premiéru už minulý rok v júni vo Francúzsku, Švajčiarsku, Belgicku a v Nemecku. Potom jeho cesty viedli do Ameriky a Južnej Európy. Tento rok na jar sa vrátil do Číny ale aj do Strednej Európy. Tiež do Česka. Slovensko opäť vynechali,...do kelu!   Foto © Buena Vista Pictures

Súvisiace články

Prehľad filmov na máj 2024

Prehľad filmov na máj 2024

Pred nami je mesiac máj, mesiac lásky a my tu máme pre vás opäť prehľad filmov, ktoré uvidíme v slovenských kinách. Kaskadér Jeho...