Pokračovanie filmu Fantastické zvery, maďarský film Súmrak a ďalšie dva nové filmy od dnes v kinách

15.11.2018|Ivet Kollárová|

V dnešný premiérový deň prichádzajú do slovenských kín štyri nové filmy. Tohtotýždňovým filmovým highlightom je pokračovanie hollywoodskeho blockbusteru Fantastické zvery s podtitulom Grindelwaldove zločiny. Klubovým filmom týždňa je novinka maďarského režiséra Lászla Nemesa, Súmrak.

V réžii Davida Yatesa prichádzajú Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald). V druhej časti z čarodejníckej série od J.K. Rowlingovej sa Grindelwaldove vyhrážky naplnia a podarí sa mu z väzenia uniknúť. Začne zhromažďovať svojich nasledovníkov, ktorí nič netušia o jeho skutočnom pláne - získať čistokrvných čarodejníkov, aby ovládli všetkých nomágov/muklov. V snahe zabrániť Grindelwaldovym plánom, Albus Dumbledore povolá svojho bývalého študenta M.L.O.K.-a Scamandera. Ten prisľúbi svoju pomoc, hoci netuší aké nebezpečenstvá na neho čakajú. V hlavných úlohách Eddie Redmayne, Zoë Kravitz, Katherine Waterston, Johnny Depp, Ezra Miller, Jude Law, Alison Sudol, Callum Turner, či Dan Fogler. Film si v našich kinách môžeme pozrieť aj v slovenskom znení: Newt – Daniel Fischer, Jacob – Martin Kaprálik, Dumbledore – Ivan Šándor, Grindelvald – Marián Miezga, Quidence – Daniela Mackovičová, Leta - Zuzana Porubjaková, Theseus - Peter Makranský, Flamel – Boris Farkaš, Credence – Ondrej Kaprálik, Tina - Rebeka Poláková, Kama - Miloslav Král, Travers - Miro Noga.

V snímke Balón (Ballon) režiséra Michaela Herbiga sa presunieme do rozdeleného Nemecka koncom 70. rokov v čase studenej vojny. Ostro strážená hranica medzi Západným a Východným Nemeckom sa v 70. rokoch zdala byť nepreniknuteľná. Napriek tomu vo východnej časti jednotlivci aj celé rodiny hľadali akúkoľvek medzeru, ktorá by viedla do slobodného sveta. Neváhali riskovať a využívali každú príležitosť, ktorá ponúkala aspoň nejakú nádej. Napríklad nepozorovane preletieť hranicu v balóne.

Rok 1979. Rozdelené Nemecko v čase vrcholiacej studenej vojny. Dve východonemecké rodiny túžia po normálnom živote v slobodnej krajine a v utajení pripravujú veľký plán úteku na západ. Ich hlavnými zbraňami sú odvaha a vynaliezavosť, vďaka ktorým postavia teplovzdušný balón, s ktorým sa všetkých osem členov oboch rodín pokúsi preletieť do Západného Nemecka. Balón však tesne pred hranicou havaruje a východonemecká tajná polícia Stasi nájde stopy po ich nepodarenom pokuse o útek. Okamžite sa rozbehne vyšetrovanie a pátranie. Obe rodiny pod veľkým časovým tlakom zháňajú materiál a vyrábajú nový balón, ale každým dňom sa okruh policajného pátrania okolo nich zužuje, hrozí im odhalenie a zatknutie. Začína ďalší nebezpečný závod s časom a s políciou v pätách. Dostanú ešte šancu na druhý pokus? Napínavý príbeh o vzdore a túžbe po slobode bol natočený podľa skutočných udalostí. Je venovaný rodinám Strelzykových a Wetzelových a ich pokusu o prekonanie železnej opony s podomácky vyrobeným teplovzdušným balónom. Vo filme si zahrali Friedrich Mücke, Karoline Schuch, Alicia von Rittberg, David Kross, Thomas Kretschmann, Tilman Döbler, Sebastian Hülk, Ulrich Brandhoff, Antje Traue, či Christian Gaul.

Od dnes je v našich kinách aj dokument od Juraja Nvotu a Mariana Urbana, Inde. Život a doba tuláka, väzňa, šermiara, fotografa, maliara, pútnika, akčného tvorcu, performéra, hľadača radosti a slobody Alexa Mlynárčika v pohyblivých obrázkoch, obrazoch, fotografiách, živohrách a kontroverznostiach doby, v ktorej žil a žije. Príbeh storočia, v ktorom sa formovala moderná identita, kultúra, základné hodnoty Slovenska - ako súčasti Československa, ale aj ako samostatného štátu a najmä ako súčasti európskeho spoločenstva, ku ktorému náš protagonista neoddeliteľne patrí svojím dielom, aj životom. Alex Mlynárčik sa stal svojou tvorbou, priateľmi, názormi i prejavmi organickou súčasťou tohto príbehu – a najmä jeho spolutvorcom.

Dnes do oficiálnej kinodistribúcie vstupuje aj novinka režiséra Lászla Nemesa, Súmrak (Napszállta). Režijný debut Saulov syn maďarského režiséra Lászla Nemesa bol absolútnou senzáciou: snímka, ktorá získala o. i. Veľkú cenu poroty v Cannes i Oscara za najlepší cudzojazyčný film, vyjadrovala naliehavú potrebu mladšej filmárskej generácie vyhraniť sa voči vyprázdnenému melodramatickému zobrazovaniu holokaustu a nájsť pre túto tému dynamický a objavný filmový jazyk. Po tomto triumfe prichádza Nemes s novinkou Súmrak, ktorá sa odohráva v jeho rodnej Budapešti na začiatku 20. storočia. Dráma sleduje dvadsaťročnú Irisz Leiter, ktorá prichádza do maďarského hlavného mesta potom, ako dospievala v sirotinci, a náhle je konfrontovaná s vlastnou minulosťou a temným tajomstvom, čo obostiera jej rodinu. V hlavných úlohách Juli Jakab, Judit Bárdos, Susanne Wuest, Vlad Ivanov, Evelin Dobos, Björn Freiberg, Urs Rechn, Zsolt Végh, Mónika Balsai, Levente Molnár, Marcin Czarnik, Sándor Zsótér, Mihály Kormos, Tamás Polgár, Miklós B. Székely, či Sándor Terhes.

  Foto © Depositphotos/ASFK/CinemArt/Continental Film/Film Europe

Súvisiace články